icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

2023 Mutfak Trendleri, Yeni Stiller ve Tematik Detaylar

Eskiden bir renk veya form ile dekorasyonda trend konusu çözülür ve moda çarkları hemen işlemeye başlardı. 2020’li yıllarda ‘trend’ dediğiniz zaman mutlaka bir felsefesi ve mantığı olması gerekiyor. İşte 2023’ün tematik trendleri ve detayları…

  • 10 Ocak,2023
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 3416 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
ahsap mutfak ve ada tezgahi, ahsap mutfak tezgah arasi, ahsap bar sandalyeleri

Günümüzün mutfakları, stil sahibi olmada en az salonlar kadar belirleyici ve öncü mekanlar. Özellikle pandemi nedeniyle odak noktası haline gelen mutfaklar, yerleşimi, malzemeleri, teknolojisi ve farklı bileşenleriyle evin kalbi haline gelen mutfaklar, bundan sonra trendleri de yöneten alanlar olacak.

İşte bu yüzden 2023’in iç mekanlarındaki yükselen eğilimlere baktığımızda karşımıza mutfakların domine ettiği bir panaroma çıktığını görüyoruz. Tüm temaları, anafikirleri, sosyolojik veya psikolojik karşılıkları ve detay çözümleriyle, bir stili baştan sona yaşatan mutfaklarla yeni bir sezona başlıyoruz. Gelin, yeni yılın ve yeni sezonun mutfaklarında karşılaşacağımız trend sinyallerine bir bakalım.

1. Organik formlu ada üniteleri

Mutfağın merkezinde yer alan ada ünitelerini 2023’te, daire veya yuvarlatılmış köşeleriyle daha amorf bir formda görmekteyiz. Bunun daha doğaya yakın, birlikte oturma ruhuna daha yakın ve kalabalık için daha elverişli olduğunu söyleyen tasarımcılar, sıra dışı şekillerde adaları yemek ve pişirme olarak iki platformda kurgulamaktalar.

2. Kesintisizlik hissi

Minimalizm sevenler buraya: 2023 mutfaklarının sadeleşmesi, 360 derecede tek bir model dolaplar, kapalı ve kulpsuz kapaklar, monokrom bir renk paleti ile gerçekleşiyor. Bu kesintisizlik hissinde eviye, ocak, bataryalar ve diğer hiçbir şey görünmüyor (hepsi aynı kapaklar arkasında); dikey ve yatay çizgiler üzerine oturmuş sistemler ve yine iyi gizlenmiş bir aydınlatma düzeneği bulunuyor. Dışarıda bir tuzluk bile görünmüyor.

3. Geri gelen gri

Evlerin her zamankinden daha rahatlatıcı olmasını isteyen tasarımcılar, sakin renk paletlerine yönelmemiz konusunda oldukça ısrarcılar. Burada da karşımıza bir kez daha gri çıkıyor. Spektrumun en tarafsız rengi olan grinin dengelediği atmosfere biraz doğa gerektiğini de düşünen otoriteler, ‘ahşap veya mücevher rengi seçin ve onu tek bir yerde kullanın; bırakın odak toplasın’ da demekteler.

4. Kontrast malzemeler

Mutfakta malzeme kombinasyonları yapmak bir ata sporudur. Örneğin ve genellikle dolaplar ahşapken tezgah mermerdir. 2023 mutfak trendleri, renk ve malzemeleri karıştırırken bunu bir adım daha öteye taşıyor ve dolap kapaklarında antik metal yansımaları, tezgahlarda ise ahşabı işaret ediyor. 

Örneğin eskitme pirinç, zengin, derin bir dokuya sahipken, ahşap pürüzsüz, kıvrımsız ve doğal duruşuyla metalin endüstriyel tarzına karşı bir panzehir. Bu tarz kontrast malzeme düetlerine hazır olun.

5. Mutfaklarda spa havası 

Banyoda spa atmosferini duydunuz, peki ya mutfakta? 2023’ün tematik mutfakları, yemek pişirmek ve içinde yaşamak için sakin bir vahaya ve meditatif bir alana dönüşüyor. Doğal malzemeler, serin tonlar ve ham dokular içinde kurgulanan, detaylardan arınmış, el işçiliğine yer verilmiş spa tarzı mutfaklar, evlerine gittiklerinde yemek yapmanın keyfini bir sakinleşme ve durulma seremonisine dönüştüren insanlara sesleniyor.

6. Siyah üzerine siyah

2023’ün en büyük sürprizi, mutfağı ele geçiren siyah oldu. Bu dramatik renk, cüretkar hatta çok riskli bir seçim gibi görünse bile, aslında akıllıca uygulanırsa başka hiçbir rengin başaramayacağı bir etki yaratabilir. 

Geçmişte, dolaplar veya tezgahlarda doğal rengindeki ahşaplarla veya beyaz gibi onu yukarı taşıyabilecek aydınlık renklerle kombinlenen siyah, bu kez ‘siyah üzerine siyah’ diyerek konuyu kapatıyor. Bu kez yapabileceğiniz tek firar, sadece masa veya aydınlatmada bir başka malzemeye ve renge yer vermek. Pirinç batarya ve armatürlerle de siyaha bir mücevher takmış olursunuz. Onun dışında yine malzeme kombinasyonu yapabilirsiniz ama her şey siyah olmalı: Siyah dolaplar ve siyah beton tezgahlar, siyah mermer zemin gibi…

Aslında mutfak günışığını yoğun alan bir mekansa, siyahın dramatik etkisinden fazla korkmaya gerek yok. Hatta ilginç derinlikler yakalamak bile mümkün.

7. Heykelsi aydınlatmalar

Mutfak aydınlatması çoğunlukla görev aydınlatması niyetiyle seçilir ve genel atmosferin geride kalan bir öğesidir, ancak doğru aydınlatmanın bir odayı baştan sona değiştireceğini ve aslında çok etkili bir aktör olduğunu unutmayın. Başarılı bir mutfak aydınlatma planı, katmanlı olarak kurgulanmalı ve mood, görev ve lokal aydınlatmaların bir kombinasyonu olması gerekir.

2023 yılı, mutfakta aydınlatmanın ayağa kalktığı yıl olarak tarihe geçebilir çünkü merkezi aydınlatmalarda devasa, heykelsi tasarımıyla dikkat çeken, mimari bir duruşu olan tasarımlarla tanışacağız. Özellikle mutfağın, yerleşim düzeni gibi hiç değişmeyen ve gelenekselleşmiş yönlerini dengelemek için bu tarz modern ve futuristik tasarım aydınlatmalar bu trendin başında yer alacaklar.

8. Vintage dokulu yüzeyler

Mutfakların salon veya yatak odası kadar stilize olduğunu ve evin tamamını yönlendirecek kadar öncü olduğunu söylemiştik. Vintage dokularda da durum böyle: Özellikle, yıpranmış, yaşanmışlık sunan, eskimiş görünümlü kusurlu yüzeyler mutfakların yeni gözdesi: Tuğlalar, fırçalanmış metaller, honlanmış mermerler, deri veya dokulu taş yüzeyler ve damarlanmış betonlar… Buradaki temel amaç, mutfak görünümüne derinlik kazandırmak ve bol miktarda dokunsal malzeme ile katmanlı bir görünüm yaratmak.

9. Mücevher renginde mermer

Son yılların trend kürsüsünden inmeyen materyali mermer, 2023’e frapan bir giriş yapacak gibi görünmekte. Klasik beyaz, fildişi, bal ve gri ve antrasit gibi nötr tonlarına alıştığımız mermerin yeni tonlarında ilham, mücevher dünyasından gelmekte. Feminen lüks ve sofistike cazibe temaları altında yoğrulan bu eğilimde öncelik zümrüt yeşilinin. Ancak topaz ve safir mavisi, yakut kırmızısı gibi renklerde mermerlerde tezgah, ada tezgahı ve tezgah arkası gibi alanlarda yerini bulacak.

10. Mutfakta ağaç mı var?

2020’li yılların bize en büyük armağanı, yeryüzüne ve doğaya evde daha fazla yer vermemiz ve neredeyse tüm güzelliğiyle iç ve dış arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirmemiz oldu. İşte 2023’te de bir doğa harikası ile birlikteyiz: Mutfaklara ağaç veya dev bitkiler taşıyoruz. Bu ev ağaçları arasında zeytin ve limon gibi bulunduğu alana rahat Akdeniz ruhunu taşıyanlar öne çıkıyor. 

Öte yandan 2023'te, doğayı iç mekanlara taşıma trendinin botanik renk paletleri ve baskılar ile yeşil cam eşyalar, seramikler ve masalara odaklanarak devam etmesini de bekliyoruz. Trendin daha keyifli boyutu ise, meyve ve sebze baskılı ketenler veya bitki desenli jakarlı mutfak tekstilleri olacak.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler