icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfak Mı Lazım, Kitchenette Mi?

Diyelim ki küçük bir eviniz var ve haliyle küçük bir mutfak düşünmeniz gerekiyor. İhtiyacınız olan bol kapaklı bir mutfak mı yoksa yetenekli bir kitchenette mi? Gelin, bulalım.

  • 29 Temmuz,2022
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 1768 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

‘Mini mutfak’ olarak da bilinen kitchenette’lerle gerçek mutfaklar arasındaki fark sadece boyutlar ve çekmece sayıları ile ilgili değil. Daha pek çok fark var. Gelin, bu iki mutfak türünü biraz daha yakından tanıyalım ve ihtiyaçlarınıza göre doğru seçimi yapmanıza yardımcı olalım.

beyaz dolaplari, ahsap duvar ve tezgah arasi ile moden yuvarlak beyaz lamba altinda ahsap bar masasi kitchenette

Teknoloji farkı

Kitchenette’ler çoğunlukla klasik bir mutfağın kompakt bir versiyonu olarak bilinse de bu eksik bir tanımdır çünkü kitchenette’ler sadece en temel cihazlar düşünülerek kurgulanır. Cihaz seçimi standart olmasa da çoğu kitchenette’te fırın değil mikrodalga, mini ocak, mini buzdolabı gibi temel ürünler bulunur.

Elbette ihtiyaca göre bir tost makinesi, kahve makinesi veya su ısıtıcısı gibi cihazlar da eklenebilir. Ancak, maksimum 8 metrekarelik alanlar için önerilen kitchenette çözümünde çok fazla teknolojik ürüne yer yoktur.

country tarzi ahsap detaylari ile one cikan kitchenette

Kişiselleştirme farkı

Bir mutfak, tezgah alanı ve depolama demektir. Onu kişiselleştirebileceğiniz yatay ve dikey alanınız bulunur. Özgürlük sunar. Mutfağı bir ada veya dikey bir kiler dolabı gibi ek mobilyalarla, depolama üniteleriyle donatabilirsiniz. Kitchenette’lerde ise stil yerine işleve ve verimliliğe odaklanılır. Tezgah boyutu çok küçüktür, raf sayısı ve çekmece sayısı çok azdır. Onu orta boyutta bir gardrop içine saklanmış mutfak olarak düşünebilirsiniz.

ahsap tezgah ve dolaplari ile teknolojik mikrodalga firini olan kucuk kitchenette mutfak

Konumlandırma, sosyalleşme ve bakım

Klasik bir mutfak için evin kalbi diyebiliriz. Aydınlatması, yeterli servis ve hazırlık alanına sahip olması, depolama çözümleri, lavabodan zemin seramiğine kadar her detayı ince ince düşünülerek yapılmalıdır. Gelgelelim kitchenette’ler,  merdiven altı boşluğundan terasa kadar açık ve kapalı tüm alanlara uygulanır. En fazla 8 metrekarelik bir alanı kaplamalı ve olabilecek en pratik boşluklara, çözüm bekleyen köşelere kurulmalıdır. Klasik mutfaklar alanın büyüklüğüne göre kalabalıkları ağırlamaya uygun olabilir. Ancak kitchenette’lerde yemek servisi yapılmaz. Sadece ısıtma ve pişirme odaklı servis verirler ve bu da kalabalık topluluklara yönelik değildir.

kucuk ev tiny house konseptinde endustriyel kucuk kitchenette

Kitchenette’lerin son yıllarda teras ve bahçe gibi açık hava mekanlarında da tercih edildiğini görüyoruz. Bunun nedeni, dış mekanlarda yemek yemek veya kokteyller hazırlamak ve sunmak için evdeki mutfağa gidip gelmenin bir süre sonra yorucu olması ve dış mekandaki sosyalleşme alanına tasarlanacak bir servis istasyonunun çok daha pratik oluşu.

dis mekanda ahsap ve dogal malzemelerle tasarlanmis coffee corner kahve kosesi kitchenette

Gelelim bakıma…

Klasik mutfağın temel gayesi, öğünden öğüne yemek hazırlığı yapabilmek, tüm ekipmanları birarada tutarak istenen reçeteyi çıkarabilmek, servis edip sunabilmektir. Dolayısıyla mutfak aletleri, servis ürünleri, kiler gibi çeşitli alt kategorilerde düzinelerce ürünü aynı mekanda depolayabilmeniz gerekir. Ancak bu kadar depolama ünitesi, bir o kadar da yorucu bir bakım, onarım ve temizlik rutini demektir. Şayet vaktiniz ve isteğiniz yoksa, şayet koca bir ailenin yemeklerini hazırlamıyorsanız ve sınırlı sayıda ekipmanınız varsa, rotanız belki de mütevazi bir kitchenette ile mutfak konusunu çözmek olmalıdır. Tek gözlü bir ocak ve mini mikrodalga fırını temizlemek de büyük bir mutfakla karşılaştırıldığında daha az uğraştırır.

buyuk pencereli isik alan ahsap tezgah ve beyaz dolapli minik kose mutfagi
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler