icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

En Pratiğinden En Karmaşığına: Mutfak Adaları

Mutfak adaları, en pratik, ekonomik ve hareketli olandan, karmaşık, pahalı ve sabitlenmiş olan modellere kadar çeşitlilik gösterir. Gelin, en bilinen mutfak ada çözümlerini yakından tanıyalım.

  • 2 Ağustos,2022
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 3484 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mutfak adası, öncelikle tüm işlevleriyle mutfağın merkezinde odak noktası yaratan, yemek hazırlama ve ürün saklama ünitesidir. Ama bir mutfak adası sadece mobilya değil tam bir duygu buluşmasıdır çünkü sosyalleşmeye önem veren aileler, çiftler veya bireyler için mutfak adası, herkesin dinlenmek, yemek pişirmek, eğlenmek, eğlendirmek ve sohbetin tadını çıkarmak için bir araya gelmesi demektir.

siyah beyaz mutfak, buyuk beyaz mutfak adasi, baliksirti doseme ahsap zeminler, yemek alanina acilan surgulu beyaz kapi

Mevcut mutfak tasarımını tamamlayan ve bağımsız bir ünite olan mutfak adası, kendine ait aydınlatma düzeni, çevresindeki tabureleri, bağımsız lavabosu, bataryası, ocağı, fırını ve davlumbazıyla ‘mutfak içinde mutfak’ gibidir.

beyaz elegan mutfak tasariminda gri damarli mermer gorunumlu beyaz mutfak adasi

Mutfak adası yaptırırken dikkat edilecek konular

1. Sorunsuz kullanım için, kompost ve dışarı açılan çöp kutuları, lavabonun altında veya yakınında olmalıdır. Tezgah üzerine açacağınız kapaklı bir kanal ile hazırlık sırasında oluşan çöpleri doğrudan kutulara atabilirsiniz. Kullanmadığınız zaman da kapağı kapatırsınız.

2. Bulaşık makinesi kapağını rahatlıkla açabilmek için yeterli alana sahip olması gerekir.

3. Bulaşık deterjanı ve diğer temizlik malzemeleri için yeterli depolama alanı olmalıdır.

4. Servis ve hazırlık ekipmanları, kolay erişilebilir bir noktada olmalıdır.

koyu antrasit mutfak dolaplari, acik renk ahsap mutfak tezgahi ve ada, tugla gorunumlu beyaz eskitilmis duvar

5. Küçük ev aletleri veya fırın için zeminden elektrik hattı getirmek gerekir.

6. Oturma köşesinin ocak veya lavabodan uzak bir noktaya konumlanması gerekir.

7. Şayet mutfak adanıza lavabo veya ocak entegre etmeyecekseniz, kapladığı alanı dikey olarak da kullanın ve tam üzerine bir sarkıt askı takın. Bu askıya çengeller sayesinde tavalarınızı veya kepe, süzgeç gibi pişirme ekipmanlarınızı asabilirsiniz. Bu askılar kurutulmaya bırakılan yiyecekler için de kullanılır.

8. Böyle bir askı uygulaması yerine daha az dağınık görünecek bir çözüm arıyorsanız, yine adanızın tüm üzerine, iki katlı bir raf sarkıtabilir, içine fesleğen gibi güzel kokan veya aşağı doğru dallarını sarkıtan bitkiler, kitaplar, vazolar koyabilirsiniz.

mutfakta ahsap kahve kosesi bar masasi uzerinde cam vazo ve yesil canli bitkiler

Mutfak adası modelleri

  • Tekerlekli servis arabaları

Tekerlekli servis arabaları, ana mutfağın odak noktasında belirgin ve kalıcı olarak yer almak için değil, mutfaktaki kalabalıktan ayrışarak farklı bir noktada hazırlık yapmak için tercih edilirler ve portatif bir ünite olduğu için, her uygun noktada konumlanabilir. Avantajları, ekonomik fiyatlıdır ve hareket ettirilebilir. Dezavantajları ise, üzerinde lavabo veya ocak işlemleri yapılamaz.

ahsap zemin dosemeli ahsap mutfak adasi beyaz terrazzo mutfak adasi tezgahi
  • Küçük ve taşınabilir olmayan mutfak adası

Bu modeller, servis arabalarından farklı olarak gerçek bir mutfak adası görünümüne sahiptirler ve yine demonte olarak satılırlar. Tekerlekleri olmadığı için zemine sabit oturan bu üniteler her ne kadar mutfakla aynı mobilyada veya stilde olmasa bile, standart mutfak yüksekliğindedirler. Genellikle küçük mutfaklara çözüm sunan bu modellerin boyutları en fazla 120 x 50 cm’dir. Dolayısıyla bir lavabo, ocak ve davlumbaz üçlüsü koyamazsınız ama ekstra bir yemek hazırlığı ve depolama alanına sahip olursunuz. Tezgahlarını yemek hazırlıkları, doğrama vs için uygun bir malzeme ile kaplamanız gerekebilir. Şayet bu konuyu ciddiye alıyor ve en yeni teknolojide, en iyi dayanıklılık ve hijyen verimliliği sunan ürünü merak ediyorsanız, daha iyisi yapılmadı: T-One by Kale. Mutfak tezgahı, mobilya, banyo mobilyası gibi ürün seçenekleriyle karşımıza çıkan T-One ailesi, düşük su emme niteliğinde, hijyen odaklı, yanmaz, kolay temizlenebilen, uzun ömürlü, yüksek çizilme, leke, kırılma, aşınma, UV ışını ve ısı değişkenliği direncine sahip, inovatif bir malzeme. T-One by Kale, su geçirmezlik ve çizilmeye, aşınmaya, lekelenmeye gösterdiği dayanıklılık özellikleriyle suyun, nemin, buharın çokça olduğu ıslak hacim uygulamaları için mükemmel bir seçim konumuna geliyor.

ahsap ve mermer mutfak adasi, dairesel davlumbaz, modern mutfak
  • Tam donanımlı mutfak adası

Bu modeller, bütünüyle işlev üzerine kurgulanır ve en az ana mutfak kadar çok çözüm barındırır: Elektrik, lavabo, fırın, ocak, bulaşık makinesi ve geniş tezgah alanı. Bu tarz adalar dikdörtgen, elips, yarım daire gibi mutfak alan ve formunu tamamlayacak şekilde yapılır ve bir bölümü servis yapmak için kullanılır. Kimi adalarda kademeli tezgah bulunur, oturma alanı bar yüksekliğinde, tezgahı dışarı doğru açık ve adanın dış taraftadır. Bu şekilde adadaki hazırlık tezgahı dışarıdan görünmez.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler