icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Trend Alarmı: Yeşil Dostu Mutfak ve Banyolar

"Doğa dostu" mutfak ve banyolar, yeşil dünyaya duyulan global hassasiyeti iç mekanlara yansıtmakta başrol oyuncuları.

  • 19 Nisan,2022
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 796 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mekanların gelecekteki yüzünü, toplumların ve bireylerin yaşam alanlarındaki tandanslarını ve beklentilerini belirleyen, bugünü okuyarak yarını yazan global trend kuruluşları, ortak bir noktada buluşuyorlar: Artık doğayı içeri alan mutfak ve banyolara daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.

Bakalım geleceğin evleri doğallığı mutfak ve banyolarına nasıl yansıtabilir? Hangi çözümler bizi doğayla daha çabuk buluşturur?

gri duvar renkli mutfakta ahsap duvar rafi uzerinde depolanan bardaklar, tabaklar, kaseler

Tasarım

Organik tasarım, önceki yıllarda bu kadar popüler değildi; yavaş yavaş entegre oldu ancak görüyoruz ki ahşap, taş ve bitki gibi doğa unsurları, evde yaşayanların dış mekanla daha fazla temas halinde hissetmelerini sağlıyor.

Bu dokular, doğa odaklı materyallerle tamamlanıyor; plastik bazlı materyaller yerine cam, seramik, toprak, pamuk, keten ve ekoloji odaklı sürdürülebilir malzemelerin öne çıkacağı mekanlara tanıklık edeceğiz.

kale banyo vista serisi mese lavabo dolabi ve boy dolabi

Mutfaklarda duvardan duvara devam eden, her şeyi gizleyen, tüm organizasyonu içeride çözen, çok sayıda rafla desteklenmiş dolapların, banyolarda ise üst ve alt boşluklara sahip, hava dolaşımına izin veren, gereksiz kalabalığı içeri almayan (ancak akıllı depolama işlevini sunan) ve azaltılmış modüllerle çözülmüş koleksiyonlar önde koşacak. Bu da doğanın sadelik odaklı güzelliğine gönderme yapmakta. Kale Banyo'nun bu konuda çeşitli örnekleri mevcut: Açıklık, ferahlık, doğru depolama ve doğallık prensiplerine göre tasarlanan Kino, Motion, Trevi, Stora, Woody, Edge, Zero 2.0 ve Vista gibi seçenekler, özellikle ahşap yüzeyleri ile doğayı hissedeceğiniz banyoları yaratan koleksiyonlar arasında.

beyaz ve ahsap tonlarinda modern ve ferah mutfak mekani

İşlevsellik açısından (ve özellikle pandemi sırasında) mutfaklar, çoklu görev odası olarak yeniden tanımlandı. Bu sonuç mutfak tasarımcılarını, daha fazla açık alan kurgulanması gerekliliğine götürdü. Daha büyük mutfak adaları ve iki-üç çalışma istasyonu gibi çözümlerle ev sahipleri aynı anda hem yemek pişirebilecek hem yiyecek hem de bir ev-ofis alanı olarak mutfağı kullanabilecekler. Hatta ev okulu ve oyun alanı olarak da kullanılabilecek yeni nesil mutfaklar, artırılmış işlevsellik ile gerçek anlamda "evin kalbi" olarak konumlanıyorlar.

endustriyel tarz ada mutfakli acik rafli mutfak

Renkler

Sessiz, sakin ve mat pastel renkler, mutfak ve banyo dekorasyonunda giderek daha popüler hale gelecek. Bunun temel nedeni ise, suyla birleşen alanlarda psikolojik olarak dinginliğe, derinliğe, motivasyona ve yumuşaklığa daha fazla ihtiyaç duyuyor olmamız.

minimal, pastel tonlarda ve sade mutfak tasarimi

Ten renkleri, krem tonları, pasteller (sarı, somon, mavi ve yeşillerde), topraktan başlayan bir yeryüzü paleti, beyazlar ve kül renkleri, gelecek dönemin mutfak ve banyolarının en çok aranılan renk yelpazeleri arasında. Ayrıca gri ve bej kombinasyonu olan ve "griege" adı verilen, gölgelerinde sarı veya bej alt tona sahip gri de aranılan bir renk olacak.

bej, krem, ten renklerinin hakim oldugu banyo mekaninda, organik formlu kuvet, ahsap havluluk

Teknoloji

Şunu unutmayalım ki günümüzde doğal demek, ham olduğu kadar, teknolojiyi de doğru kullanan anlamına gelmekte. Üstelik teknoloji hayranı yeni jenerasyon ev sahipleri, artık sezgisel iletişim kuran yaşam alanlarına da çok alışkın. Dolayısıyla akıllı cihazlarla kontrol edebilen özellikler taşıyan mutfak ve banyo sistemleri ile entegre teknoloji ilgi çekmeye devam edecek.

ahsap mutfak vitrin ve tezgahli mutfakta akilli teknolojilerin kullanimi

Bu son teknolojiler sadece konfor ve kolaylık sağlamıyor. Bunun doğayla olan bağlantısı da çok yüksek çünkü kullanıcıların daha az enerji kullanmalarına, daha az tüketmelerine ve daha temiz bir çevre sağlamalarına yardımcı olmaktalar. Enerji tasarruflu elektronik cihazlar, hareket sensörlü aydınlatmalar, "eller serbest" dediğimiz fotoselli armatür ve bataryalar, özel şarj istasyonları gibi yeni teknoloji ürünler hem kullanıcıya hem de az tüketime çağıran doğaya fayda sağlıyorlar. Kale Banyo'nun fotoselli batarya ürün ailesi, su tasarrufu ve çevre bilinci yüksek evlere bugünden çözüm getiriyor. Markanın Classic, Flat, Height, Inova, Orion, Reno, Sempre, Tetra ve Trendy gibi mono ve dual fotoselli batarya çözümlerine ek olarak harekete duyarlı su akışı sağlayan ankastre klozet, pisuar yıkama sistemleri ile yine harekete duyarlı sıvı akışı sunan fotoselli sabunluk gibi ürünleri de bulunmakta.

lavaboda firca ile bulasik yikayan gorsel, fotoselli eviye bataryasi
ust dolabi olmayan ahsap naturel tezgahli mutfakta, acik depolama raflari ve dogal tas gorunumlu tezgah arasi

Yeşilin gücü

Biyofilik tasarım zaten yükselen bir trenddi ancak pandemi sırasında evde kalmak zorunda olduğumuz ve doğal yeşilin önemini anladığımız zamanlar nedeniyle bu trend daha da güçlendi. Yeşil dokunun beden ve ruh ve sağlığını nasıl iyileştirebileceği, aynı zamanda görsel olarak bir alanı nasıl daha güzel ve rahat hale getirebileceği bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. Dolayısıyla mutfak ve banyoların geleceğinde, doğanın saflığını, gerçekliliğini yansıtan bitkilerin, ağaçların ve çiçeklerin daha fazla yer bulduklarını görmekteyiz. Ancak bu trend, sadece saksılar ve vazolarla hayat bulmuyor; yüzeylerde de dijital baskı teknolojisi sayesinde gittikçe daha gerçekçi biyofilik tasarım görsellerine şahit olacağız.

duvarda cita gorunumlu dogal banyoda acik dolap uzeri canak lavabo ve yesil bitkiler
PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler