icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Minimalist Bir Mutfak İçin Sade Adımlar

Mutfağınızda minimalist bir tarza sahip olmak; gerek duymadığınız ekipman ve mutfak gereçlerini azaltmak sadece finansal açıdan değil, pek çok konuda da sizi stresten uzaklaştıracak.

  • 7 Ekim,2022
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 1817 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mutfakta minimalist adımlar atmadan önce sadeleşmeye dair birkaç önemli konuya değinelim istiyoruz. Öncelikle, herkes minimalist olabilir; ama daha basit ve düzenli bir hayat sürmek isteyen herkes! İkincisi, minimalizm daha azına sahip olmakla ilgili olsa da (halihazırda sahip olduklarımızdan faydalanırken), azalıp sadeleşirken de en yeni cihazlara ve en pahalı mobilyalara sahip olmakla ilgili DEĞİLDİR. Üçüncüsü, minimalizm sadece, soğuk, sade ve boş odalar anlamına gelmez. Bu üç algıdan ziyade Mies van der Rohe’nin mimaride minimalizmi tanımladığı sözü "az aslında çoktur" zihniyetine hayatın genelinde sahip olmakla ve tüketimde de sadeleşmeyle de ilgilidir.
Şimdi asıl konumuza geçebiliriz! Mutfağınızda ve dolaplarınızda daha az eşya bulundurmak, temizliğe ayak uydurmayı kolaylaştırır ve tüm eşyaların gerektiği gibi kullanılması ve çalışmasını sağlamak için daha erişilebilir hale getirir. Kişinin ev içindeki verimini artırır. Dağınıklık ve sıkışıklık hem kafanızı hem elinizi oyalar. Sıralayacağımız önerilerle mutfakta “azalmak” zihinsel ve fiziksel sağlığınızda da olumlu farklar yaratacaktır.

Daha fazla hava ve güneş ışığı içeri girsin!
Hava akışını ve güneş ışığını arttırdığınızda minimalist mutfaklar daha çekici görünür. Mutfağınızı daha aydınlık, havadar ve esintili bir hale getirmek, sadeleşen minimalist alana ferahlık ve enerji katar.

Açık ve basit bir renk düzeni!

Sadelik iyidir! Konu mutfak duvarlarınızın renk, ton ve vurgularıysa sadelik her zaman iyi fikirdir. Ancak bu, minimal bir mutfakta parlak renklere sahip olamayacağınız anlamına da gelmez. Öte yandan hem parlak renk hem de desenli yüzeyler alanı meşgul gösterecektir. Bu, zevkleriniz ve sadeleşme niyetiniz arasında doğru dengeyi bulmak ile ilgilidir. Minimalizmin öncülerinden Brezilyalı Luis Barragan’ın mekanları bu anlamda, güçlü parlak renkler ve minimalist mekanlar arasında oluşabilecek ruhani uyumun en güçlü kanıtları. Zor ama imkansız değil! Renk kullanırken cesur olun çünkü garantici olmak ve mutfağınız için açık bir renk şeması seçmek hızlı ve kolay minimalist mutfak kararlarından biridir. 

Yalnızca ihtiyacınız olanlar!

Ultra minimalist bir mutfak istiyorsanız, seyrek kullandığınız tüm fazladan pişirme ve servis ekipmanlarını bir araya toplayın. Bu, onları henüz atmanız veya bağışlamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bu yaşam tarzının nasıl hissettirdiğini görmek için küçük bir deneme adına onları “şimdilik” gözden uzak bir yere kaldırın.

Genel olarak konuşacak olursak; fazla kaseler, düğün düzenleyebilecek genişlikteki misafir porselen takımı ve üç limon sıkacağında ikisi, yılda bir bile kullanmadığınız onlarca eşya… Minimalizm söz konusu olduğunda, daha azı daha fazladır, bu yüzden evde yaşayan kişi başına ikişer set temel mutfak gerecini tutmayı deneyebilirsiniz. Her yıl aldığınız orta-düşük kalite bıçakları kaldırıp, bir defa iki farklı tip kaliteli şef bıçağı almayı evladiyelik bir yatırım olarak düşünebilirsiniz.

Doğal olarak, kalması veya gitmesi gerekenleri belirleyen faktör neyi ne sıklıkta kullandığınızdır; neyi ne sıklıkta kullanma ihtimaliniz olduğu değil. Yoksunluğunu hissettiklerinizi belirleyin ve işlerin nasıl gittiğini kendi belirlediğiniz bir hızda anlamaya çalışın.

Organize Olun!

Organizasyon, minimalist bir mutfak hissine sahip olmak için gerçekten en güçlü aracınız. Sadeleşmiş bir alanda küçük düzensizlikler büyük dağınıklık gibi gözükebilir. Üst üste konulabilir setler: tencere, saklama kabı, ölçü, süzgeç gibi birçok eşya ve gerecin hem boş hem dolu üst üste saklanabilir modüler set alternatiflerine yönelin. Sadece uyumlu göründüğünü, sizi olum etki eden ve günde en çok bir defa kullandığınız hiçbir şeyi tezgahta bırakmayın. 

Tezgahı mümkünse boş tutun

Kancalar, çekmece rafları, mini düzenleyiciler yardımıyla tezgahı işgal eden çoğu eşyadan arınabilirsiniz. Tabii ki hepsini yine elinizin altında olacak şekilde düzenleyeceksiniz. Sadece  buna odaklanıp düzen kurmak dahi, az bütçeyle minimalist bir mutfak yaratmak için etkili bir yoldur. En basitinden bardak ve fincanları mutfak dolaplarının altına asabilir veya bıçaklarınızı (Tabii artık 2 bilemediniz 4 bıçağınız var unutmayın!) duvara monte mıknatıs üzerine yerleştirebilirsiniz. 

Yenilebilir bitkilere odaklanın

Minimalist mekanlara doku ve renk eklemenin en leziz ve mis kokulu yolu aromatik otlara mutfağınızda yer vermektir. Özellikle mutfakta dekor bitkileri yerine yenilebilir ve mutfakta kullanılabilir bitkiler eklemek hem mutfak için istediğimiz tarzla hem de sade bir yaşamla daha uyumlu bir seçim: İşlevsel, faydalı, küçük hacimli ve sürdürülebilir…

Hareket alanını genişletin

Minimalizm sadelik ve işlevselliğe odaklanır, bu nedenle minimalist mutfağınız da bu ikisini sunmalıdır. Mutfağınızda hareketliliği kolaylaştırmak için yürüyüş ve hareket alanlarını genişletin. Yerde depolama yapmaktan kaçının. Mobilite sorunu olmayan bir mutfakta güvenli, hızlı ve sorunsuz çalışırsınız ve açtığınız hareket alanı mutfağınıza hacim ve aydınlık katar.

Kapalı dolaplar

Sade bir mutfak görünümü açık raf ve depolama sistemleri ile zor yakalanabilir bir hedef olabilir. Alanınıza göre minimalist bir tasarım için kapaklı depolama ve raf sistemlerine yönelebilirsiniz. Mutfağınızın kontrolünü kaçıyor gibi hissettiğiniz, dağınıklığın geri geldiğini gördüğünüz de kapalı kapaklar size inanılmaz bir kolaylık sağlayacaklar. Bu modern zamanlarda mutfağın hızlıca düzene girmesi ve eşyaları pratik saklayabilmenin önemini siz de bizim kadar iyi biliyorsunuz

Minimalizm size fiziksel, zihinsel ya da sosyal ağırlık yapan fazlalıkları ortadan kaldırmanıza ve hayatı sadeleştirmenize olanak tanır. Aslında aradığımız bütünlüklü ve sade bir görünümden biraz fazlasıdır; minimalist bir mutfağı daha azıyla yaşayabileceğimiz rahat ve huzurlu bir yaşama doğru atılmış bir adım olarak düşünebilirsiniz.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler