icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Ev Yaşamınızı 'Friluftsliv' İle Değiştirin

Telaffuzu da tercümesi kadar zor bir kelimeye daha merhaba diyoruz. ‘Friluftsliv’ kelimenin tam anlamıyla 'temiz hava almak, açık havada dolaşmak' anlamına geliyor. Doğa tutkunu iseniz, bu İskandinav yaşam tarzını evlerinize nasıl dahil edeceğinize dair notlarımıza göz atabilirsiniz.

  • 25 Temmuz,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 444 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
dogayla cevrili gun isigi alan yerde nefes almak ve rahatlamak icin kesif yapan kadin yuruyuscu, orman deresi

Ev dekorunuzu değiştirmek istiyorsanız veya sadece biraz tasarım ilhamına ihtiyacınız varsa, son zamanlarda hem ev sahiplerini hem de tasarımcıları heyecanlandıran bu nordik yaşam biçimini düşünebilirsiniz. Friluftsliv, çok sevilen ‘hygge'nin kardeş tarzıdır diyebiliriz. Dışarıda olmanın ve doğada dolaşmanın ruhu ve bedeni şifalandıran etkilerini kucaklayan Friluftsliv, tasarımcıları ve dekoratörleri bu felsefeyi sadece evlere değil, hayatın her alanına entegre etmenin yollarını aramaya sevk ediyor. 

İster bu trendi merak ediyor olun, ister ev dekorunuza entegre etmeyi planlıyor olun, friluftsliv hakkında bilmeniz gerekenleri rehberimizde bulabilirsiniz.

norvec vadisinde hiking yesil issiz alan

Friluftsliv nedir?

Norveçce “free-loofts-liv’ ve Danca ‘free-lufts-leee-u’ olarak telaffuz edilen Friluftsliv, her iki ülke de hatta İsveç’te de açık havada dolaşmak, doğada gezmek anlamına geliyor. Peki bunun evinizle nasıl bir ilişkisi var? İç mekan tasarımına uygulandığında, konsept aslında son derece basit ve canlandırıcıdır. Friluftsliv, doğal ve organik malzemeleri tasarımınıza dahil ederek dışarıyı içeriye getirmeye odaklanır. Bitkiler, doğal ahşaplar, dış mekan temaları ve malzemeler… Bu tarza olan ilgi, doğayı acilen evlerimize taşıma ihtiyacından kaynaklanıyor. Akıllı cihazlarla birlikte, yoğun internet kullanımına maruz kaldığımız bu sanal çağda, birçoğumuz fişten çekebileceğimiz bir alana ihtiyaç duyuyoruz. Doğanın tüm unsurlarının bir alana sakinlik ve sükunet duygusu getirdiğinin bilinciyle hareket eden friluftliv de, dingin ve dünyevi hissettiren bir tasarım yaratmamıza ve doğa ile bağlantı kurmamıza imkan tanıyor

cozy yesil mekanda freelance calisan kadin kollarini esneten gorsel

Friluftsliv'in biyofilik tasarımla nasıl bir ilişkisi var?

Biyofilik tasarıma aşinaysanız, bu ikisi arasında bazı benzerlikler görebilirsiniz. Her ikisi de, bir huzur ve sükunet duygusu uyandırmak için ev dekorunda doğal malzemeler, bolca bitki ve doğa unsurlarının kullanılmasını teşvik eder. Bununla birlikte aralarındaki temel fark, friluftsliv’in doğa deneyimleri yaratmayı hedeflemesidir; amaç sadecd doğayı içeriye almanız değil, aynı zamanda dışarıda vakit geçirmenizdir. Sizden dış terasları kullanmanızı, o büyük cam pencereleri açmanızı ve ev içinde birçok açık hava alanı oluşturmanızı ister.

Bu yaşam biçimini evinize dahil etmenin birçok yolu vardır:

hugge tarzi iskandinav tarzi cozy banyo

Tasarımınızda doğal malzemeler kullanın

Friluftsliv'i evinize getirmenin en basit yolu doğal malzemeler kullanmaktır. Ham ahşap, deri, yün, pamuk, bambular… Doğanın güzelliğini tasarımınıza uyarlamanın mükemmel yollarıdır. Bu doğal unsurlar, dış mekanı içeri getirir ve otantik hissettiren ve duyularımızı harekete geçiren, bize harika dış mekanların renklerini, kokularını ve dokularını hatırlatan bir alan yaratır.

yasam alani ic mekaninda yesil raf uzerinde yesil bitkiler avokado tablo

Bitkileri evinize davet edin

Bu söylemeye gerek yok ama bitkiler olmadan hiçbir friluftsliv tasarımı tamamlanmış sayılmaz. Salon bitkileri, tasarımınıza evinizin duvarlarının ötesindeki doğal manzarayı hatırlatan yeşillikler katar. Bununla birlikte, salon bitkileri görsel faydadan daha fazlasını üretir. Bunları çevremize dahil etmek, stresi azaltmaya yardımcı olarak evinize harika gösterecektir.

Doğa temalı tablolar asın

Her dairede panoramik pencereler veya ufka uzanan tepelerin ve ışıltılı göllerin manzarası olmayabilir. Evinizde bu milyon dolarlık manzara eksikse, doğa temalı resimlerle bu manzarayı mekanınıza ekleyebilirsiniz. Eviniz rustik stilde ise, hayvan veya orman odaklı illüstrasyonlar uyumlu olacaktır. Esty veya shopier’da mutlaka stilinize hitab eden bir iş bulabilirsiniz. Loft tarzı aydınlık evlerde ise deniz, plaj veya kum tepelerinin olduğu geniş kadrajlı fotoğrafları tercih edebilirsiniz. Banyolar da ise doğa temalı panolar iyi fikirdir. Kale Seramik Kapsül Koleksiyonu’ndan Soul serisini inceleyebilirsiniz.

arka bahcede ates yakip cevresinde oturan adam gorseli

Açık hava odaları için

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, friluftsliv tarzını benimsemek için sadece dışarıdakileri içeri almanız yetmez; bir balkon, bir veranda veya güneşlenme alanında da bir doğa deneyimi yaratmalısınız. Bir verandanız varsa, daha soğuk gecelerde sizi sıcak tutması için portatif bir şömine satın alabilirsiniz. Dış mekan mobilyalarınızın üzerine bolca yastık, yumuşak minderler ve sıcak battaniyeler koyabilir, mekanı zincir ışıklar veya meşalelerle çevirebilirsiniz. Alan ne kadar konforluysa, deneyiminiz de o kadar rahatlatıcı olacaktır. Düzgün bir alanınız yoksa, pencereleri açarak evi daima temiz hava ile sirküle edin. Unutmayın açık havada olmak hepimizin büyük ihtiyacıdır. Ağaçların, denizin, gökyüzünün veya yıldızların keyfine varmak için evde oturmayı beklemeyin, her fırsatta dışarı çıkın.

Friluftsliv, doğal unsurları evlere dahil etmeye ve doğanın sunduğu tüm güzellikleri onurlandırmaya teşvik eden benzersiz bir yaşam biçimi. Bu trend, tamamen doğayla yeniden bağlantı kurmak ve sakinleştirici bir ortam yaratmakla ilgili.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler