icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Huzuru Evinize Hygge İle Taşımak İçin 5 Öneri

Hayatın her alanını kapsayan Hygge'ı gündelik yaşam tarzınıza dahil etmenin en iyi yollarından biri ona uygun “sıcak minimalist” bir ev dekorasyonudur. İşte yaşam alanınızda Hygge'ı kucaklamanıza yardımcı olacak kolay tasarımı ipuçları…

  • 18 Ekim,2022
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 505 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

"Hygge" terimi son birkaç yılda birden çok alanda karşımıza çıkıyor olsa da, bu Danimarka konseptini tam anlamıyla kavramak zor olabilir. Tek bir kelimeyle veya cümleyle tanımlamak yerine, bu konseptin genel bir rahatlık hissine karşılık geldiğini söylemek daha doğru olur: Küçük unsurlarla, hayatın basit zevklerinin tadını çıkarmanın yarattığı kapsayıcı bir memnun olma hissi. Hygge tarzı dekor ise bu İskandinav hayat anlayışını somutlaştıran minimalist bir iç tasarım stilidir: Arka planda bir ateş yanarken yumuşak yorganlar ve battaniyeler, bir fincan taze demlenmiş çay ve en sevdiğiniz kitap ve dergilerle kaplanmış yumuşak bir yatak...

hygge tarzi yansitan yatak odasinda kahve tonlari yumusak konforlu battaniye ve sicak tutan kalin yorganlar

1. Yumuş yumuş ve katman katman:


Hygge'yı yatak odanıza dahil etmenin iki basit prensibi var: Bunların ilki, kaotik düzen ve ikincisi ise battaniye çılgınlığı. Soğuk bir gecede sıcak ve güvenilir bir koza oluşturmayı sağlayan battaniyeler, kırlentler, kürkler ve aksesuarlarla yatağı ve odanızı süsleyin. Geleneksel kalın yorganlar yılın büyük bir kısmı sıcak gelecektir, ama Hygge’nın her şeyi katmanlandırmayı seven doğası gereği bir köşede saklayabileceğiniz, üzerinde vakit geçirebileceğiniz hafif ve nefes alabilen sıcak katmanlara odaklanın. Yoğun ve sık örgü tekstiller Hygge’ya uyumlu bir ortamın değişilmez parçalarıdır, özellikle dar alanlarda daha da değerlenirler. Ayrıca bunu sadece dekorasyon değil, hayat tarzı olarak benimsemek için de örgü örmekten daha rahatlatıcı ve huzur veren bir etkinlik bulmak da zor. 

2. Boş tuval misali duvarlar: 

Doğru renk şemasını seçmek, bir Hygge alanı yaratmanın en kritik yönlerinden biridir. Beyaz duvarlar veya sıcak nötrler, rahatlama tonunu belirlemeye yardımcı olduklarından, sakinleştirici bir tuval oluşturmak için mükemmeldir. Hygge ayrıca ahşap, bambu ve bitkiler gibi doğal unsurlarla da barışıktır. Bu malzemeler, uzun bir günün ardından dinlenmek için mükemmel, davetkar ve rahat bir atmosfer yaratmaya yardımcı olur. Bu unsurları evinizin iç tasarımına dahil ederek, alanınızın şık ve rahat olmasını sağlayarak ideal form ve işlev dengesini elde edebilirsiniz.

rattan orgu yuvarlak sehpa uzerinde comlek formlu seramik kupa ve hygge tarzi salonda krem rengi koltuk uzerinde yumusak siyah beyaz karelibattaniye

3. Hem evi hem ruh halinizi aydınlatın: 

Dağınık olmak aydınlatmada da devam eden bir tema! Az sayıda ve güçlü kaynaklar yerine çok sayıda farklı tonlarda daha zayıf ışık kaynaklarını tercih edin. Fenerler ve zincir aydınlatmalar vazgeçilmezimiz: Onları salon, oturma, yemek odalarına asın. Şömine alınlığını aydınlatmak, pencereleri ve çerçeveleri süslemek köşe kuytuya bir parıltı eklemek için tel şerit aydınlatmaları kullanın. Küçük bir alana sıcaklık katmanın en kolay yollarından birini sunan mumlar, Hygge deneyimi için çok önemlidir. Mekanınıza bu hissi katmanın hem en kolay hem de olmazsa olmaz yollarından biri, onu mis gibi kokulu mumlarla süslemektir. Kitaplık, sehpa, raflar veya banyo küvetinin etrafına düzgünce yerleştirilmiş mumları yakınca Danimarkalıların nasıl rahatladığını siz de anlayacaksınız.

kalin orgu sicak tutan krem rengi battaniyeler ve kokulu mum ile konforlu ic dekorasyon

4. Rahatlatıcı kokular: 

Kokunun etkisi hiçbir mekan tasarımında yadsınamaz. Hatırlamadığımızı sandığımız en değerli ve en güzel bazı anılarımız beynimizde kokularla kodlanmıştır. Ülkemizde pek uygulanmasa da Amerikalı emlakçıların açık ev ziyaretleri öncesi fırında kurabiye pişirmeyi siddetle önermelerinin bir nedeni olmalı: Mutlu bir çocukluk evinin tanıdık kokusunun yarattığı rahat ve davetkar bir ortam. Doğal aromalı mumlar hem üst maddedeki sıcak ve dağınık aydınlatma ihtiyacını karşılarken hem de huzuru koklanabilir bir olguya dönüştürür. Özellikle zencefil, vanilya, tarçın veya portakal gibi sıcak aromalar rahatlatıcı bir atmosfer yaratır. Bugünlerde ise mum dünyası New Age’in zirve yaptığı yıllardan sonraki en büyük zenginliği ve canlılığı yaşarken, çok çekici tasarımlara sahip ve aklınıza dahi gelmeyecek aroma kombinasyonlarına sahip mumlara erişmek her zamankinden daha kolay.

cozy ve hygge mekanda rahatlatici aromaterapi yaglari ve kokulu mumlar

5. Okuma köşesi: 

Kitaplar, daha Hygge bir yaşam tarzını kabullenmek isteyen herkes için çok önemlidir ve bu önem görsellikten çok daha öte… Her şeyden önce ilginizi çekecek başlıklarla kitaplığınızı kitaplarla doldurmak sizi daha fazla okumaya teşvik edecektir ki; huzur ve memnuniyetlik hissi etrafında şekillenen bir yaşam tarzı için kitap okumaktan daha iyi bir etkinlik bulmak çok zor. Diğer yandan kitaplar çok büyük bir dekoratif potansiyeli ortaya çıkarmanızı sağlar. Basit bir etki gibi görünebilir, ancak bir kitaplık oluşturmak, daha fazla ve dolu dolu yaşanmış bir alan hissi yaratır. Hygge tarzı ev dekorasyonunu özetlemek için bir cümle kurun deseler: “İyi bir kitap ve bir fincan kahvenin tadını çıkarmak için oluşturulabilecek en rahat alan” cümlesini rahatlıkla kurabiliriz.

ahsap sandalye uzerinde orgu cozy battaniye mum sicak kahve ve kitaplar ile okuma kosesi

Hygge'ı kucaklamak için evi değiştirmeye, kırıp dökmeye ya da baştan yaratmaya gerek yok. Öyle ki memnun olma ve huzur hisleri, renovasyon ve ev aramak eylemleri ile zaten örtüşmüyor. Bu konuda geniş ve yaygın bir yanlış anlamayı da düzeltmemiz gerek: Hygge tarzı bir ev, modern İskandinav mobilyalarıyla dolu bir ev değildir. Eviniz minimalizmin doruklarında dolaşsa veya nordik tasarımlarla dolu olsa da, ‘felsefe’nin hayat bulması için spesifik bir mobilyaya ya da belli markalara ihtiyacı yoktur. Çoğu zaman ihtiyacınız olan çokça yer minderi, birkaç battaniye, çok sayıda mum ve taze demlenmiş birkaç yudum huzurdur. 

hayvan postu tuylu hali yapay isiklar kitap ve kahve ile keyif
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler