icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Yavaş Ve Sürdürülebilir Bir Yaşam Mümkün

Daha yavaş ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemek; zihninizde, alışkanlıklarınızda ve davranışlarınızda yapacağınız ufak değişikliklerle keyifli bir yolculuk olabilir.

  • 14 Temmuz,2023
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 226 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Yavaş yaşam, az çoktur (less is more) yaklaşımına vurgu yapan bir yaşam tarzı ve her alanda daha dengeli bir yaşam sürme niyetidir diyebiliriz. Sürdürülebilir yaşamak da aynı şekilde daha az tüketmek, zaten mevcut olanı kullanmak ve doğanın kişiye bakabilmesi için doğaya dönmek ile ilgilidir. Her iki kavramın da temelinde, niteliği niceliğe tercih etmek ve gerçekten önemi olana zaman ayırmak ve emek vermek vardır. Bu nedenle onları hayatınıza  ayrı ayrı değil de, birlikte adapte etmek daha kolaydır. Pek tabii, hayat tarzınızı bir gecede aceleyle değiştirmeyi deneyip, kendinizi gereksiz stres yüklenmeyin. Sizin için derlediğimiz tavsiyeleri okuyarak değişime hazırlanabilirsiniz.

telefon detoksu elektronik cihazlardan detoks dogal kirda arkadas ortami ve yavas yasam

Teknolojiyle mesafeni koru

Sosyal medya, e-posta, telefon bildirimleri ve diğer dijital iletişim biçimleriyle aranızda sağlıklı bir mesafe olsun. Bunların yerine aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirmeyi, kitap okumayı veya başka hobiler edinmeyi deneyin. Teknolojiden ara ara uzaklaşarak stresi ve kaygıyı azaltabilir; zihinsel sağlığınızı ve esenliğinizi iyileştirebilir ve hayatınızda anlamlı bağlantılar ve aktiviteler için daha fazla alan yaratabilirsiniz.

Teknolojiyi ne zaman ve ne sıklıkta kullanacağınız konusunda net sınırlar belirlemeye çalışmak iyi bir ilk adım olacaktır. 

  • İş saatleri ve mesaiye yakın zamanlar dışında e-postanızı kontrol etmeyin, sosyal medya kullanımınıza zaman limitleri koyun. 
  • Hafta sonları ve tatillerde tüm teknoloji kullanımınızı günün belirli saatleri arasına sıkıştırın.
  • Sürekli gelen bildirimler dikkat dağıtıcı ve bunaltıcı olabilir. Şart olmayan uygulamalar için bildirimleri kapatın.
  • Yemek yerken ya da diğer sosyal etkinlikler sırasında telefonunuzu sessize almayı deneyin. 
  • Okumak, yazmak, sanat yapmak veya doğada vakit geçirmek gibi teknoloji içermeyen, keyif aldığınız aktiviteler bulun ve halihazırda sahip olduğunuz bu tip etkinliklerin yoğunluğunu artırmaya çalışın.

Tüm bu adımlarda başarı sağlamak aynı zamanda sürdürülebilir bir yaşam yolunda da çok faydalıdır. Teknoloji kullanımınızı kontrol altına almak hem enerji tüketimini düşürür hem de çevrim içi karbon ayak izinizi azaltır. Unutmayın her e-posta, internette depoladığınız her veri, çevrimiçi servislerde tükettiğiniz her içerik, izlediğiniz her film çok yüksek enerji tüketimi olan devasa sunucularda tutulup, yine yüksek enerji tüketimi ile size ulaştırılıyor.

 

zen bahcesi kum uzerinde tas sakinlestirici relax

Hayatınızı basitleştirin

Hayatı basit yaşamak, her insan için farklı bir anlam ifade edebilir, ancak özünde, yaşamınızda yer kaplayan ve çok değerli zamanınızı harcayan dağınıklığı ve dikkat dağıtıcı şeyleri azaltmak anlamına gelir. Eşyalarınıza, günlük rutinlerinize ve hatta düşüncelerinize minimalist bir yaklaşım getirin. Yalnızca gerçekten ihtiyaç duyduğunuz veya değer verdiklerinizi saklayın. Bir amaca hizmet etmeyen her şeyden kurtulun. 

kaleseramik miniatile serisi pastel tonlarda yazlik mutfak

Temizlik, yemek pişirme ve egzersiz gibi günlük görevler için rutinler oluşturmak, günlük hayatınızı basitleştirmeye ve karar verme yorgunluğunu azaltmaya da destek olacaktır. Öncelikleriniz veya değerlerinizle uyuşmayan taahhütlere veya faaliyetlere hayır demeyi öğrenin. Bu, stresi azaltmaya ve daha anlamlı uğraşlar için zaman ayırmanızı sağlar. Kendinizi gereksiz yükümlülüklere fazla bağlamayın ve önceliklerinizle uyuşmayan yükümlülüklere hayır demeyi öğrenin. Günlük işler ve etkinliklere daha rahat zamanlar ayırın ve onları aceleye getirme dürtüsüne karşı koyun.

Programınızı yavaşlatın

Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın. Bunun yerine, taahhütlerinize öncelik verin ve kendinize rahatlamak, nefes almak ve hayatın tadını çıkarmak için zaman tanıyın. Dinlenmek, rahatlamak ve size neşe ve tatmin getiren faaliyetlere vakit ayırın. Farkındalık pratiği yapın ve sürekli olarak gelecek için endişelenmek veya geçmişte yaşamak yerine şimdiye odaklanın.

ahsap kasada fresh organik lokal sebzeler patates havuc tasiyan kadin

Yerel ve sürdürülebilir bir şekilde yiyin

Mevsiminde yetiştirilen yerli yiyecekleri seçin. Bu, yerel üreticileri destekler ve gıdaların uzun mesafelere taşınması ile ilişkili karbon ayak izini azaltır. Bitkisel beslenmeye biraz daha ağırlık verebilirsiniz. Bitki bazlı bir diyetle, sera gazı emisyonlarını azaltabilir, su ve toprak gibi doğal kaynakların korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.. Mevsimsel meyve ve sebzeleri seçmek, yerel olarak yetiştirilme olasılıklarının daha yüksek olduğu ve taşınması için daha az kaynak gerektireceği anlamına gelir.

Organik sertifikalı veya sürdürülebilir uygulamalar kullanılarak yetiştirilmiş ürünleri arayın.

İhtiyacınız olandan daha fazla yiyecek almaktan kaçınmak için yemeklerinizi planlayın ve kesinlikle bir liste ile alışveriş yapın. Artıkları kullanacak yöntemleri araştırın, mesela yiyecek artıklarını kompostlayın ve evde yetiştirdiğiniz yenilebilir bitkilerin gelişiminde kullanın.

fresh taze lokal organik sebzeler tasiyan ciftci

İsrafı azaltın

Atıkları azaltmak, sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaşamanın önemli bir yönüdür. Ayrıca vicdani bir rahatlık ve tatmin duygusu ile ruhsal sağlığınıza katkı sağlar. Tek kullanımlık plastik poşetler, pet şişeler ve bardaklar yerine cam, paslanmaz çelik veya silikon gibi malzemelerden yapılmış yeniden kullanılabilir ürünler tercih edin. Yiyecek artıklarını ve diğer organik atıkları atmak yerine kompostlama yapabilir. Saksı ya da bahçe topraklarına can verecek organik bir besine dönüştürebilirsiniz. Bir eşya bozulduğunda hemen yenisini almak yerine, onları tamir ettirin veya başka bir amaca uygun hale getirmenin yollarını araştırın. “Tamire o kadar vereceğime yenisini alırım” düşüncesinden kendinizi uzaklaştırın. 

Yaşadığınız bölgede hangi malzemelerin geri dönüştürülebileceğini ve geri dönüşüm toplama noktalarını öğrenin. Geri dönüşüme götürmeden önce hangi atıkların ne şartlarda geri dönüştürülebildiğini öğrenmek ve onları bu şartlara uygun hazırlamanın önemini ihmal etmeyin. 

solucanlar ve yiyecek artiklari ile kompost yapan kadın

Sürdürülebilir ulaşım kullanın

Arabada tek başına seyahat etmeye kıyasla çevre üzerinde daha az etkisi olan ulaşım biçimlerini kullanın. Yürüyüş ve bisiklet, fosil yakıtlara dayanmayan sıfır emisyonlu ulaşım biçimleridir ve egzersiz yapmak, temiz hava almak ve zihinsel sağlığımızı güçlendirmek için harika bir fırsat sağlarlar. Otobüs, tren veya metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak da sürdürülebilir bir seçenek olabilir çünkü daha fazla insanı daha az araç kullanarak hedeflerine ulaştırarak trafik sıkışıklığını ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olabilirler.

ise bisikletle giden kadin gorseli

Doğa ile bağlantı kurun
Doğada olmak fiziksel, zihinsel ve duygusal refahımız için sayısız fayda sağlayabilir. Bu faydalardan bazıları azaltılmış stres, artan yaratıcılık, iyileştirilmiş ruh hali ve daha iyi genel sağlıktır.

Sürdürülebilir yaşam açısından İskandinav yaşam stili “friluftsliv” gibi doğayla bağlantı kurmak, doğal dünyayı takdir etmemize ve onu korumanın önemini anlamamıza da yardımcı olabilir. Açık havada vakit geçirmek, çevreye karşı bir bağlantı ve sorumluluk duygusu geliştirebilir ve bu da hayatımızın diğer alanlarında daha sürdürülebilir davranışlara yol açabilir.

Unutmayın, daha yavaş ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemek bir gecede olacak bir değişiklik değil, bir süreçtir. Küçük başlayın, ulaşılabilir hedefler belirleyin ve günlük rutininizde kademeli olarak sürdürülebilir değişiklikler yapın.

kaleseramik dis mekan teras seramikleri somine ve kis bahcesi
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler