icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Rustik ve Deniz Aşığı Bir Mekân Dekorasyonu Yaratmak İçin İlham Veren 5 Stil Adımı

Ortak noktaları doğa olan stilleri birleştiren, natürel bir dekorasyon için neler yapabiliriz?

  • 6 Mayıs,2022
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 2469 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Doğaya ve doğala olan sadakatleri, rustik ve marin stili birbirine yakın kılıyor. Birbiriyle kombinlenebilen materyalleri kullanan bu iki stili kaynaştırmanızı sağlayacak 5 stil adımı ile doğayı yaşam alanlarınıza ustalıkla taşıyabilirsiniz.  

havadar ve rahat bir mekan hissi yaratan beyaz duvarlar, beyaz ahsap dolaplar ve ahsap dekorasyon urunleri

1. Bembeyaz bir mekanla yola koyulmak

Her iki stilin de öncelikle bembeyaz duvarlara ihtiyacı var. Sıkıcı olmasından korkuyorsanız, renk paletinizde beyazın krem, kemik, fildişi, pirinç beyazı gibi yumuşak tonlarını da seçebilirsiniz. Bu tonlar, havadar, taze ve rahat bir mekân kurgulamanıza yarar, mekanları geniş gösterir ve dekorasyon ürünlerini öne çıkarır. Duvarları beyaz tonlarıyla boyamanın stil hilesi ise dokulu yüzeylerle ikinci katmanlar yaratmaktır: Örneğin, dümdüz beyaz duvarların önüne, yıpranmış görünümlü patine beyaz ahşap dolaplar, kendinden büklümleri olan kırık beyaz renkli keten perdeler veya beyaz tonlarında mermer bir masa düşünebilirsiniz. Bu sayede, mekanlardaki soğuk fon hissi kolayca yumuşar. 

beyaz duvar ve acik renkli zemin kullanilan yasam alaninda beyaz acik rafli yatay kitaplik, dresuar ve askilik

2. Mobilya seçimlerinde rahatlık ön planda

Rustik ve marin temalı evlerin en belirgin materyali ahşaptır. Döşenmiş mobilyalarda yine doğadan ilham alan deri, keten, pamuk gibi malzemelerden (örneğin deri bir chester kanepe ve üzerinde yün throw'lar), renklerde ise yeryüzü tonlarından devam edebilirsiniz: Kum beji, ten, kesekağıdı, tebeşir beyazı, gri gibi tarafsız tonlar, kiremit, toprak, baharat gibi sıcak tonlarla buluşabilir. Marin stilinde, sıcak tonların yerini lacivert, indigo mavi, turkuvaz, deniz yeşili ve mercan gibi okyanus renkleri alır.

Döşenmiş mobilyalarda rahatlık ve geniş oturum mesajını veren ürünler, her iki stilin de ihtiyacı olan senaryodur. Ahşaplar ise detaylarıyla fark yaratır: Meşe, çam veya akçaağaçtan yapılmış yalın ve modern formlu sehpa, sandalye, dolap, raf, masa gibi üniteler, koyu renkli metal bağlantılarla tamamlanmış olmalıdır. Size tavsiyemiz, mobilyalarda bol oymalı detaylardan uzak durmanız ve mobilyaların olabildiğince sportif ve sade formlu olmalarına özen göstermeniz.

rustik ve marin temali evde ahsap modern formlu mobilyalar, aksesuarlar ve keten kumaslarin kullanimi

İç mekânda güneş ışığının ve tavan sarkıtlarının haricinde, odak aydınlatmaları ön plandadır. Belirlenmiş noktalara vurgu yapan bu aydınlatmalar, tripod ayaklı lambaderler, yuvarlak gövdeli abajurlar, çizgisel aplikler ve zeminden aydınlatma sağlayan serbest ışık kaynaklarıdır. Marin stilinde lomboz formlu duvar aydınlatmaları ile denize gönderme yapan halatlı, seramik, cam, krom, pirinç veya bakır konstrüksiyonlu; rustikte ise eskitme ahşap veya koyu kahve, siyah veya antrasit tonlarında boyanmış metal gövdeli avizeler tercih edilebilir. Ancak şunu unutmayın ki her iki tarz, farklı boylarda şamdanlarda gruplanmış mum köşeleri sayesinde, mekânda çok daha derin etkiler kazanır.

ortami los hava katan yasam alani aydinlatmalari, lambader, mum, gri koltuklu rattan bahce mobilyalari

3. Odak aydınlatmaları yaratın

Doğadan ilham alan iki stilin gün ışığı ile olan aşkını yadsıyamayız. Dolayısıyla güneş ışığını ve yarattığı gölgeleri mekâna taşıyacak pencereler ve kapıları kapatmak yerine, olabildiğince özgür bırakmalısınız. Klasik stil ahşap panjurlar, iki tarzın da pencere giydirmelerinde ortak noktadır.

rustik stili yansitan yemek alaninda ceviz rengi ahsap yemek masasi uzerine sarkit buyuk avize
dogal kaya dokusunu mat yuzeyine yansitan canakkale seramik rockstone serisi yer karosu

4. Tarz sahibi zeminler

İki tarzın en iyi buluştuğu alan, zeminler diyebiliriz. Burada yine ahşabın öncülük yaptığı doğal zemin kaplamaları öne çıkmakta. Parke veya parke görünümlü seramikler rustik ve marin tarzının mekanlarında sıklıkla kullanılır. Ancak ahşabın monotonluğunu kırmak istiyorsanız, çözüm anahtarınız taş, nostaljik çini karolar ve terracotta dokulu yüzeylerdir. Özellikle iç ve dış alandaki ıslak mekanlar için bu iki seçenek, zeminlere hem doğal ve el işçiliğine odaklanmış vurgular katar.

Terracotta görünümlü seramiklerde Kalebodur'un Courtyard serisi, üç farklı desen dekoruyla ideal bir seçim. Markanın Rockstone serisi ise doğal taş dokusunu 5 farklı renk seçeneği ile mekanlara taşıyor.  

mekanlara oriijinal ve sicak bir atmosfer kazandiran canakkale seramik courtyard serisi karo

5. Desenler ve aksesuarlar

İşte burada yol ayrımındayız; çünkü stilleri belirgin olarak birbirinden ayıran güç, aksesuarlarda ve tekstil desenlerinde gizli. Marin teması, tahmin edebileceğiniz gibi deniz kültüründen ilham alan detaylara ihtiyaç duymakta: Dalgaların, tuzun ve rüzgarın eskittiği ahşap dallar, deniz kabukları, figüratif yelkenliler, çapalar, fenerler ve haritalar bu tarzın seslendirmesini yaparken rustik tarzda ise dekorasyonu, eski deri sandıklar, geri kazanılmış ahşaptan raflar, pastoran hayatı betimleyen resimler, seramik veya toprak tabak, çömlek, kase ve vazolar, kütük sehpalar, etnik kilimlerden yastıklar, sepetler ve metalden yapılmış dünya küreleri belirler.

rustik antika eskitilmis sandik, beton yuvarlak formlu saksi, yesil buyuk bitkiler, pirinc govdeli sapkali abajur

Yukarıda saydığımız figürlerin desenleri haricinde rustik tarzda buffalo check deseni (iki renk ve satranç tahtasına benzeyen kareliler), pötikare, ekose, çizgili, hayvan ve bitki desenleri ile toile-du-jouy desenler, marinde ise deniz haritaları, deniz canlıları, puantiyeler, chevron, çizgili, balık sırtı gibi desenler tercih edilir. 

rustik formlu masa, pampas bitkisi, etnik balik sirti desenli battaniye, yuvarlak yer minderi
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler