icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Rustik Mutfaklarda Beyaz Rafineliği

Stil olarak genellikle, doğal ahşabın ağırlığını, kalabalık ekipmanları, tekstilleri ve "herkesin içeride olduğu sıcak yuva" aurasını akla getiren rustik mutfakların bu çizgisini biraz hafifleterek mekanları yükseltmek için kolları sıvadık ve elimize aydınlık renklerimizi alarak yola çıktık.

  • 3 Haziran,2022
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 1905 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Rustik deyince akla ilk olarak dağlar, ormanlar, kırlar arasında bir ev ve içinde taş, ahşap ve keten kombinasyonunda hazırlanmış mekânı, Shaker stili dolapları, New England tarzı küçük pencereleri, bol tenceresi, mermer tezgahı bulunan sımsıcak mutfaklar gelir. Günümüzün metropol evlerinde yaşayan bizler için bu bir hayal olsa bile, rustik mutfak stilinden esinlenmeler yaparak mutfağa doğa yaşamının saflığını küçük küçük dokundurabiliyoruz.

rustik mutfakta ahsap yemek masasi ve sandalyeler, seramik dekoratif objeler, keten amerikan servis

Ancak rustik stilin de hafiflemeye ihtiyacı olan noktalar var. Bunların başında da yine doğa ve yeryüzünden ilham alarak oluşan karakteristik renk paletini yumuşatmak geliyor. İçinde ağaç kabuklarının, kiremit tonlarının, yeşilin her şeklinin ve toprak yansımalarının olduğu dramatik ve nispeten karanlık bir renk köprüsünün öne çıktığı rustik mutfakların enerjisini yukarı çekmek için çok radikal bir adım atıyor ve kendimizi beyaz tonlarındaki rustik mutfaklarda buluyoruz. Nasıl mı?

ahsap yemek masasi beyaz sandalyeler ve minimal ahsap cerveveli beyaz tablo ile rustik stil acik mutfak
ahsap masa, raf ve depolama alanlarinin yanisira beyaz sandalye ve mutfak alt dolaplarini beyaz ortu ile kapatma

Rustik mutfakta beyaz, ekru, fildişi ve vanilya tonları

Rustik tarzın klasik ve çağdaş ortaklığındaki dengeli yorumunu bize verecek ilk adım, mekânın genel renk kabuğu ile oynamak. Yani duvarlar ve zeminle.... Duvarlar için açık tonlarda tuğla efektli karolar veya metro karoları kullanmak, ilk çözüm anahtarınız olabilir. Bunun en iyi örneklerinden biri Çanakkale Seramik serilerinden Miniatile-Avenue. Metro karo fırtınasına damgasını vuran bu koleksiyonun en önemli özelliği krem ve beyaz gibi iki seçeneği olması. Zeminlerde ise eskitme beyaz renkte ve ahşap efektli karolar kullanabilirsiniz. Örneğin Kalebodur'un yeni koleksiyonlarından biri olan Renova Wood, beyaz renkli eskitme ahşap dokusunu 20 x 120 ölçülerle yani doğal rabıta formuyla sırlı porselen karolara taşımakta. 

canakkale seramik miniatile avenue serisi yatay dikdortgen duvar karosu mutfak tezgah arasi kullanimi

Yine beyaz, sedef, vanilya gibi açık tonlardaki ahşap dolaplara yer verilmesi, bu yüksek enerjiyi pekiştirebilir ama iyice klinik bir ortam olmaması için tezgahlarda siyahla denge tutturmanızı öneririz. Elbette ki bu kontrastın arabulucu renkleri ise pirinç veya bakır. Madeni efektin mekâna vereceği vintage şıklığından faydalanmak istiyorsanız, mutfak armatürlerinde, kulplarda ve aydınlatmalarda pirinç veya bakıra devam etmelisiniz.

kuvetli banyoda pirinc banyo bataryasi ve ahsap cerceveli beyaz tablo ile ferah ve aydinlik tasarim

Yeşillikler, hem doğa bağlantısına atıfta bulunarak iç-dış arasında bir iletişim kurmak hem de bir renk lekesi olarak monotonluğu kırmak adına tercih edilebilir. Tezgahınızın bir bölümüne farklı boyutlarda bitkileri gruplayabilir, hatta mümkünse tavandan makrome ile asılı olanlarla o köşeyi bütünleyebilirsiniz. Ama rengi perspektife yaymak için yeşili başka bir yerde tekrar etmeniz gerekir; bu nedenle masa üzerinde veya raf/dolap üstlerinde yine güçlü bir bitki figürüne mutlaka yer vermelisiniz.

mutfakta kupa asmak icin beyaz raf ve yesil cicekli bitkiler ile rustik dekorasyon tamamlanmasi
beyaz rustik alt dolaplari ve ahsap tezgahi ile rustik mutfak tasariminda ahsap hasir ve keten kullanimi

Rustik mutfak, kalabalık mutfak demektir. Yani minimal, her şeyin çekmecelere kaldırılıp yok olduğu, bomboş mutfak rustik stile ihanet gibidir, bu yüzden duvarlara bir şeyler asmalısınız ama ne? Doğrama tahtaları, mini seramikler, el yapımı gravürler gibi aksesuarlar, ilk çözüm grubunuz olacaktır. Ancak burada da bir renk düzenine ihtiyacınız var: Beyaz tonlarında, siyah kontürleri olan objeler seçin ve onları pirinç/bakır tonlarında farklı objelerle kaynaştırarak bir duvarda gruplayın.

ahsap tezgahli mutfakta siyah tazgah arasi duvar boyasi ve duvara asilan mutfak gerecleri ve siyah beyaz tablolar ile kalabalik rustik mutfak stili

Madem rustik mutfağımıza aydınlık taşıyoruz o halde aydınlatmalara da değinmemiz gerekiyor: Pirinç veya bakır aksamlı, klasik kesimde, şeffaf cam balon sarkıtlar aydınlatmalar, bu güncelleme için en uygunlarıdır. Şeffaf cam, gelen gün ışığını yansıtır, sadece metal aksamları onu ortaya çıkarır ve mutfağın yüksek kısmına da zarafet taşır.

koyu ahsap zeminde beyaz mutfak dolaplari ve mutfak masasi ile aydinlik rustik mutfak, pirinc sarkit lambalar

Beyazlar içindeki rustik mutfağınızın dekorasyon kreması ise vintage sofra takımlarını sergileyebileceğiniz bir vitrin olacaktır. Bu mobilyayı da elbette ki yine beyaz tonlarında seçmelisiniz ama ön cephesinin mümkün olduğunca cam kapaklı olmasına dikkat edin çünkü rustik mutfakta "sergileme" neredeyse bir kural gibidir. Tabaklarınız, kadehleriniz, emaye kaplarınız, tencereleriniz üst üste dursa bile o vitrinde sergilenebilirler.

mutfakta kadehleri sergilemek icin beyaz camli vitrin

"Rustik mutfağımı nasıl daha aydınlık yapabilirim?"

Düşük aydınlatma düzeni, karanlık mutfakları olduğundan çok daha küçük hissettirebilir. Dolayısıyla mevcut aydınlatma düzenini doğal ışıkla besleyebilirsiniz; yani mümkün olduğunca içeriye doğal ışık taşımaya çalışın ve pencere/kapı önüne mobilya yerleştirmekten kaçının. Pencerelerin tam karşı fonuna (duvarına) şeffaf veya eskitme ayna kapaklı dolaplar yerleştirirseniz, ışığı içeride yansıtmış ve dolaştırmış olursunuz.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler