icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfak Dolabı Yaptırırken…

Dar, küçük veya asimetrik… Mutfağın her metrekaresini kullanarak düzeni sağlayan dolaplar yere özel üretildiklerinde nelere dikkat edilmeli?

  • 1 Eylül,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 1681 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mutfağınızın nasıl görüneceği önemlidir ancak ondan daha önemlisi, mutfakta düzeni nasıl sağladığınızdır. Mutfak dolaplarını doğru planlarsanız alandan maksimum yararlanarak ideal bir yaşam alanına sahip olabilirsiniz. İster yeniliyor olun, ister sıfırdan bir proje hazırlatıyor olun hayat kurtaran mutfak dolaplarını yaptırırken ya da hazır satın almadan önce bilmeniz gereken birçok önemli nokta ve ince detay var. Bu listenin başında bütçe, boyut, stil, kalite, malzeme ve kapak kaplamaları gibi mutfak dolabının tüm ana özellikleri geliyor.

Mutfak dolapları mutfak içerisinde bir saklama ve depolama alanı sağlamanın yanı sıra mutfağın işlevsel olmasını sağlayan ana mobilyalardır. Günümüzde özellikle kullanım alanları kadar renklerine ve malzemelerine de özen göstermeniz gereken dolaplarını seçerken veya yaptırırken mekan estetiğini ve işlevselliğini göz önünde bulundurun.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Peki mutfak dolabı seçerken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

1. Bütçe

Mutfak dolabı maliyeti yüksek bir ihtiyaçtır. Bu nedenle seçerken, geri dönülmesi zor bir karar olduğunu unutmayın. Ve dolaplar tadilat projesinin toplam maliyetinin yüzde 40 hatta yüzde 50’sini oluşturur. İlk aşamada yapmanız gereken toplam tadilat bütçesini belirlemek olsun. Kararınız sizi korkutmasın çünkü seçtiğiniz mutfak dolapları, yeni mutfağınızın kalitesini ve ambiyansını belirleyecek ve alanınızın harika bir yere dönüşmesinde önemli bir rol oynayacak.

 

2. Kalite

Evde kısa süre yaşamayı planlıyorsanız temel bir mutfak dolabı stili seçebilirsiniz. Ancak hayalinizdeki mutfağı yaptırıyorsanız, en kaliteli malzemeyi aramalısınız. Mutfak dolapları sağlam çerçevelere, kapak ve çekmece cephelerine, güçlendirilmiş köşelere ve kapalı arkalıklara sahip olmalıdır. Çekmeceler ve kapaklar günde pek çok kez açılıp kapanacağı için sorunsuz ve sessiz çalışmalıdır. Mutfak dolabının kapağının cilası pürüzsüz, tasarım ve renk seçimi mutfağınızla uyumlu olmalıdır.

SUNTA MI MDF Mİ?

Mutfak dolabı yaptırırken gövde (kabin) için iki malzeme seçeneğiniz var: Sunta ve MDF.

SUNTA: Hafif ve oldukça uygun fiyatlı bir malzemedir çünkü hurda malzemelerden yapılır. 

Yüksek kaliteli sunta sağlam ve dayanıklıdır ancak sadece yüksek kaliteli bir malzeme kullandığınızdan emin olmalısınız.

MDF: Suntaya kıyasla yüzde 25-35 arasında daha yüksek bir maliyeti olsa da en iyi mutfak dolabı malzemelerinden biri olarak birçok avantaja sahiptir.Daha küçük liflere sahip olduğundan güçlü ve sağlamdır. Sıcaklık değişimlerinden ve nemden kaynaklanan eğilme ve genleşmeye karşı dayanıklıdır. Yüzeyi pürüzsüzdür bu da MDF’yi boyanmaya veya lekelenmeye elverişli yapar. Ayrıca vida tutma gücü yüksektir.

3. Stil

Mutfağınızın nasıl görüneceğini belirlemek için Pinterest, Instagram gibi platformlarda ilham panoları oluşturun. Dergilerde yeni modelleri ve trendleri inceleyin ve mağazaları gezin. Hazır mutfak dolapları sınırlı sayıda stil sunarken, yarı özel ve özel mutfak dolapları tasarım ve estetik açısından daha geniş bir yelpazeye sahiptir. Mutfağın stilini belirlerken, evinizin genel mimarisine ve diğer odalarla uyumuna özen gösterin.

4. Alanı ölçün

Bir uzmana danışmadan önce, alanınızı detaylı ölçün ve dolapları nasıl konumlandırmak istediğinizi kabaca belirleyin. Bu ölçülerle, yapı marketlerdeki ve mağazalardaki görevlilere de doğru soruları sorabilir, net tahminler ve fikirler alabilirsiniz. Özel üretim düşünüyorsanız marangozu doğru yönlendirebilirsiniz.

5. Hazır mı özel üretim mi?

* Hazır mutfak dolapları ekonomik olan seçenektir. Standart şekil ve boyutlarda olur ve az olmamakla birlikte sınırlı sayıda ahşap veya stil seçeneğine sahiptirler. Bu mobilyalar, çekmece ve dolap çeşit opsiyonları da limitlidir.

* Yarı özel mutfak dolapları depolama, tasarım ve stil konusunda daha çok seçeneğe sahiptir. Standart boyutlarda fabrikalarda üretilirler.

* Özel üretim dolaplar, tasarım özelliklerine göre sadece sizin için, istediğiniz tasarımda ve kalitede ve herhangi bir stilde üretilebilirler.

Yarı özel ve özel mutfak dolapları, depolama ihtiyaçlarınıza sonsuz çözüm getirebilir. Tavalar için açılır raflar, bardaklar için cam mutfak dolabı kapakları,dikey kiler dolabı, tepsiler ve çatal, bıçaklar için dikey ayırıcılar, elektrikli mutfak ev aletleri için özel bir alan… Sizin ihtiyaçlarınızı belirlemeniz yeterlidir.

DOLAP KAPAKLARI

Mutfak dolabının en görünür ve karakter tanımlayıcı bileşeni kapaklar olduğundan sizin de önceliğiniz dolap kapakları olacaktır. Onu belirlemek için ise sonsuz tasarım ve 6 malzeme seçeneğiniz var:

1. Suya ve neme dayanılıklı olması için laminasyon işlemi uygulanan suntalam malzemeden mutfak dolabı kapakları

2. Lamine edilmiş MDF olan MDFlam malzemeden dolap kapakları.

3. Aşınmaya ve yıpranamaya dayanıklı bir kaplama olan akrilik malzemeden kapaklar

4. MDF’nin etrafına yüksek basınç altında sarılmış PVC folyolardan yapılan membran dolap kapakları

5. Yüksek parlaklığa sahip high gloss mutfak dolabı kapakları 

6. MDF levhalara ince tabakalar halinde tekrar tekrar boya püskürtülerek elde edilen lake mutfak dolabı kapakları  

7. Cam kaplamalı kapaklar

MENTEŞELER

Mutfak dolaplarında çekmece ve kapakların açma-kapama hızı çok önemlidir. Frenleme sistemi olan menteşeleri tercih ederseniz kapağı hızlıca kapattığınızda bile, fren sayesinde kapak yavaş kapanır. Bu tip menteşeler dolabın ömrünü uzatır.

PÜF NOKTALAR

Özel üretim mobilyalarda bu sorunlarla karşılaşmamak için:

* Hacimli dolaplar yaptırırken bunların çok gözlü ve çekmeceli yapılar olmalarına dikkat edin. Dolap içerisine ulaşılabilirliği de göz önünde bulundurun. 

* Dolap iç kısımlarının yani rafların sağlamlığından, yapıldığı malzemeden ve ölçülerinin ağır yükleri taşıyacak kapasitede olduğundan emin olun.

* Tadilatı güvenilir biçimde ve donanımlı, iyi bir ekiple planlayın.

* Mutfak dolaplarını yaptırmadan önce dolap içine gömülmesi (ankastre) gereken eşyaları listeleyin ve planı ona göre çıkarın.

* Dolapları yaptırırken hazırladığınız projeye uygun olarak su ve elektrik tesisatını yaptırın.

* Buzdolabı kapağının açılış yönünü dolap kapakların açılış yönüne göre önceden ayarlayın. 

* Kapaklarda kulp olacaksa, stili kadar malzemesinin ve kaplamasının sağlamlığından da emin olun.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler