icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfakta Kiler Düzenleme Fikirleri

Düzenli bir kiler ve temiz mutfak dolapları hayatınızı tahmin edebileceğinizden daha çok kolaylaştıracaktır. Hem vakit hem de enerjinizi verimli kullanmak için bu kolay depolama önerilerine göz atın.

  • 24 Mart,2023
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 528 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Bazen, kilerinizi nasıl düzgün bir şekilde düzenleyeceğinizi bulmak aşılmaz bir görev gibi görünebilir, ancak mutfağınızdan en iyi şekilde yararlanmak, sınırlı saklama alanını en üst düzeye çıkarmanızı gerektirir. 

Kilerler birçok farklı boyutta ve şekilde evlerimizde yer alabilirler. Küçük bir odadan oluşan gömme kilerler, kadar çekmece, raf, açılır kapanır, ankastre ve raylı tiplerde birçok kiler çözümü bulunmakta. İyi organize edilmiş bir kiler, mevcut herhangi bir alandan en iyi şekilde yararlanabilir. Yemeklerin hazırlanmasını kolaylaştırmanın yanı sıra, iyi organize edilmiş bir kiler, dolapların içindekileri ortaya çıkararak ve elinizde olan ürünlerden satın alma olasılığını azaltarak paradan tasarruf etmenizi sağlar, ürünlerinizin son tüketim tarihlerini daha iyi takip ederek az atık oluşturmanıza yardımcı olur. Bu amaçla, her şeyi derli toplu tutmanıza yardımcı olacak profesyonel düzeyde kiler organizasyonu için en iyi ipuçlarımızdan bazılarını bir araya getirdik.

Her şeyi kaldırın

Evde önemli bir değişiklik yaparken ya da kökten bir temizliğe girişirken, koşulların iyileşmeden önce kötüleşmesi doğaldır. Kilerinizi gerçekten düzene sokmak, profesyonel bir mutfak kileri seviyesine getirebilmek için önce her şeyi ama her şeyi kiler alanınızdan çıkarmalısınız. Bunun için önce mutfak tezgahınızda, adanızda, yemek masanızda, kısaca kiler alanınıza yakın tüm açık alanlardan görüşünüzü engelleyen veya bir şeyler koymanızı zorlaştıracak her her şeyi kaldırın. Kilerinizin tüm içeriğini mutfak ve çevresindeki mümkün olan her boş yüzeye serdikten sonraki işleme geçmeden önce, olası güve veya küf oluşma ihtimalini ortadan kaldırmak için rafları, çekmeceleri ve tüm yüzeyleri temizleyin.

Grupla ve sınıflandır

Kileriniz bomboş ve pırıl pırıl ama arkanızı döndüğünüz an her şey her yerde. Sonunda büyük resmi görebiliyorsunuz ve artık malzemeleri sınıflandırmaya başlamanın zamanı geldi. Tüm kuru gıdalarınızı, tahıllarınızı, konserve ürünlerinizi, baharatlarınızı ve benzerlerini ayrı ayrı alanlarda toplayın. Bu sayede kilerinizin içeceklerini hızlı bir şekilde değerlendirebilir ve gereksiz olduğunu düşündüklerinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Bu süreç neyin azaldığını, neyi haddinden fazla istiflediğinizi belirlemenin ve israfı önlemenin harika bir yoludur. Ayrıca rafların arkalarında, çekmecelerin diplerinde kalmış ve miadı dolmuş ürünlerden de kurtulmak için de iyi bir fırsat.

Şeffaf saklama kapları ve etiketler dostunuz

Depolama alanından tasarruf etmek ve gıda kalitesini korumak için öğeleri açıklayıcı etiketlere sahip şeffaf kaplara aktarmayı seviyoruz. Bu kural özellikle toz temizlik malzemeleri için de geçerlidir. Birçok paketleme ve ambalaj sizin istifleme yeteneklerinizi artırmak yerine market rafında ön plana çıkarak satışı artırmayı ön plana alır. Yumuşak veya torba tipi ambalajların hele açıldıktan sonra saklanmalarının nasıl bir dert olduğundan bahsetmeye gerek bile yok. O nedenler yarısı yenmiş yiyecek torbaları ile dolu çekmecelerle sizi başbaşa bırakmayacak, istiflenebilir, büyük kaplar seçin! Yuvarlak kaplar estetik olarak daha hoş görünse de, kare veya düz kenarlı kaplar iyi istiflenir ve kilerde daha az yer kaplar.

Ek depolama alanları yaratın

Kesin bir sıcaklıkta tutulması gerekmeyen ürünler, kilerde kolay erişim ve optimum organizasyon için sepet ve benzeri açık kaplarda saklanabilir. Konserve ve diğer teneke ürünleri merdiven tipi raf çözümlerinde istiflemek veya market çanta ve poşetlerinizi bir poşet tutucuda saklamak kiler zeminini ve diğer yüzeyleri daha temiz tutar. İster yürünebilir genişçe bir kiler ister raylı sistemli ince uzun bir kiler sistemine sahip olun hareket kabiliyetinizin yüksekliği kilerinizin ne kadar kullanışlı olduğunu belirleyen önemli bir etkendir.

Günlük kullanım düzeni oluşturun

Eşyalarınızı düzenlerken günlük ve sık olarak kullandıklarınızı göz hizasına, daha az kullandıklarınızı ise yukarı raflara yerleştirin. Atıştırmalık ürünleri daha alçak bir seviyedeki açık sepetlerde saklayabilirsiniz, böylece evde her atıştırmalık istendiğinde koltuktan kalkmak zorunda kalmadan herkesi mevcut olan tüm atıştırmalıkları kolayca görmesi mümkün olur. Böyle bir öncelikli düzen günlük öğünleri ya da rutin mutfak işlerini daha hızlı ve kolay halletmenizi sağlarken, hengameyi azartacağı için normalde varlığı aklınıza gelmeyecek malzemeleri kolaylıkla görmenizi ve mutfakta daha yaratıcı olmanızı sağlar.

 

İyi organize edilmiş bir kiler, sizi evde besleyici yemekler hazırlamaya motive eder ve stoğunuzda tam olarak neyin eksik neyin fazla olduğunu bilmenizi, sağlıklı ve daha ekonomik alışveriş listeleri oluşturmanıza yardımcı olur. Düzenli bir kiler hem ev ekonominize, hem çevreye hem de kendinize bir iyiliktir! 

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler