icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Sürdürülebilir Mutfak Fikirleri: Çevre Dostu Bir Pişirme Alanı Yaratmanın 12 Yolu

Bu rehberimiz, dekorasyondan teknolojiye mutfakta sürdürülebilir ve doğa dostu seçimler yapmanızı kolaylaştıracak.

  • 16 Mayıs,2023
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 922 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Sürdürülebilirlik kavramı, ister sıfırdan tasarlıyor ister yeniliyor olun son yıllarda mutfak projelerinin ayrılmaz bir parçası. En son yenilikler ve malzemeler sayesinde de gerçekleşmesi artık düşünüldüğü kadar zor değil. Modern tasarımların sadeliğini sevebilir ya da cottage stilinin samimi stiline yönelebilirsiniz, sadece birkaç basit değişiklik ve bilinçli kararla bütçenizi sarsmadan siz de sürdürülebilir bir mutfağa sahip olabilirsiniz. 

Sürdürülebilir mutfak tasarımına iki farklı açıdan bakabilirsiniz:

DOĞA TUTKUNLARI: Mutfaklarının sürdürülebilir görünmesini sever; ağırlıklı olarak çevresel niteliklere sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda doğayla iç içe bir ambiyans sunan geri kazanılmış ve doğal malzemeleri kullanırlar

TEKNOLOJİ YANLILARI: Modern mutfaklarını daha zarif, daha çağdaş bir görünümde tercih ederler.  Saklamadan pişirmeye besinlere dair teknolojik tasarımların gezegene zarar vermediğinin bilinciyle tercihlerini yaparlar.

sifir atik surdurulebilir mutfak konsept fikirleri geri donusum

Sürdürülebilir mutfak nedir?

Çevre dostu bir mutfak, gezegen üzerinde olumsuz bir etkisi olmayan mutfaktır. Bu, mutfağınızı sürdürülebilir malzemeler kullanarak tasarlamaktan ikinci el ve antikalarla birleştirmeye, ileri dönüştürülen eşyalara yer vermekten toksik olmayan boyalar kullanmaya kadar geniş bir skalayı içeriyor. Aynı zamanda yüksek enerji verimliliğine sahip beyaz eşyalar ve LED aydınlatma gibi çevre dostu cihazları da kapsıyor.

Sürdürülebilir bir mutfak nasıl yaratılır?

Gerçekten çevre dostu ve sağlıklı bir mutfağa sahip olmak istiyorsanız, enerji tasarruflu yiyecek hazırlama ve temizleme alışkanlıkları, sürdürülebilir malzemelerden yapılmış ekipman kullanma ve zehirli kimyasallardan kaçınmak önemlidir. Kendinize bir iyilik yapın ve doğru seçimlerle hem cebiniz hem de dünya kazansın.

koyu gri mutfak dolaplari, beyaz mutfak masasi uzerinde bronz sarkit retro lambalar, koyu renk acik mutfak tasarimi

1. Mutfağa ikinci bir şans verin

Modası geçmiş kıyafetler nasıl gün geliyor tekrar moda oluyorsa, aynısı mutfaklar için de geçerlidir. Son dönemde ikinci el çıkma mutfaklar, çevre bilincine sahip kişiler arasında büyük ilgi topluyor. 

Küçük bir mutfağı yenilerken, büyük radikal değişimler yapmadan da kullanışlı bir mutfak hayal edin. Unutmayın her tadilat yeni malzemeler, elektrik ve yakıt sarfiyatı da demektir. Bu nedenle, mevcut alanı en üst düzeye çıkarmanın daha sürdürülebilir bir yolunu bulmak önceliğiniz olsun. Örneğin; kullanılmış mutfak mobilyası istemeyebilirsiniz ancak mevcut dolaplarınızı tutup, sadece kapaklarını değiştirerek yeni ve temiz bir görünüm elde edebilirsiniz. Yapısal bir sorun yoksa, dolaplarınızı atmayın çünkü mutfak dolapları uzun ömürlü ve sağlam üretilirler.

acik rafli mutfak tasarimi, doga dostu surdurulebilir murfak malzemesi ahsap mutfak tezgahi

2. Karbon nötr (sıfır emisyon) üretimler

Çoğu üretici artık ürünlerini daha çevre dostu hale getirme için çalışıyor. Birçok firma günümüzde karbon nötr koleksiyonlarını kullanıcıların beğenisine sunuyor. Bunları araştırıp tercihlerinizi karbon nötr sertifikalı ürünlerden yana yapabilirsiniz.

tarz sahibi apartman dairesi eklektik tasarimin koridora acilan mutfak, siyah yemek masasi, ceviz ahsap konsol

3. Kontrplak kullanmayı deneyin

Kontrplak dayanıklı ve sürdürülebilirdir. MDF veya sunta gibi malzemelerle karşılaştırıldığında minimum kimyasallarla üretildiğinden, çok az ‘gaz salınımı’ vardır veya hiç yoktur. Bu da toksinsiz bir eve katkıda bulunur. Ancak her kontrplak çevre dostu değildir ve satın aldığınız malzemenin FSC sertifikalı veya benzeri olup olmadığını ve kullanılan cilaların formaldehit içermediğini kontrol etmelisiniz. Uzun ömür ve kalite için, genel konstrüksiyondan ziyade marangozluk standardı olan B/BB sınıfı kontrplak olup olmadığını da kontrol edin.

4. Eski ve yeniyi karıştırın

Beyaz metro fayans kaplı duvarlar, nervürlü mutfak eviyesi ve tabak rafı olan bir mutfağa ne dersiniz?

Mutfakta sürdürülebilir bir tasarım yapmak için vintage dükkanlarını, çıkmacıları, web sitelerini gezebilir ve mix&match yaklaşımıyla benzersiz görünümler elde edebilirsiniz. Laboratuar bankoları, vernik ve yapıştırıcılarından arındırılmış dolaplar, zımparalanıp yenilenmiş iroko bir tezgah, eski çarşaflardan tezgah altı etekleri veya tabak ve kaseler istiflemek için antika bir tabak rafı... Vintage mobilyalar, yüzeyler veya tekstiller eklemek yalnızca sürdürülebilir bir dekorasyon yöntemi değil, aynı zamanda yaşanmışlıklara ve evlerin mirasına bir saygı duruşu niteliği taşır.

5. İnovatif çözümleri inceleyin

Mantarlar, mısır mahsulleri, pirinç samanı, kullanılmış kahve telvesi, atılan deniz yosunu ve istiridye kabukları gibi düşük değerli biyokütleler içeren %100 plastik içermeyen zemin kaplamaları olduğundan haberdar mısınız? Bu ürünler gibi ayrıca mermerden travertene doğal taş görünümlü karolar da mutfaklar için idealdir; sağlam, kolay temizlenen, çizilmeye karşı dayanıklı ve sürdürülebilir.

6. Pencerelerde bambu tercih edin

Mutfak pencereleriniz için çevre dostu ürünler arıyorsanız, bambudan şaşmayın. Bambu inanılmaz derecede hızlı büyümesi sebebiyle diğer malzemelerden daha sürdürülebilir bir alternatiftir. Bambu panjur ve jaluzi çözümleri, ahşapla estetik anlamda aynı etkiyi verecektir.

boya fircasinda firca olarak yesil cimen konsepti, plastik icermeyen boya, surdurulebilir duvar boyasi

7. Plastik içermeyen boya seçin

Boya seçmek, sevdiğiniz bir renge karar vermekten daha fazlasıdır. Çoğu boyada bağlayıcı madde olarak mikroplastikler vardır. Boya fırçanızı her yıkadığınızda, bu mikroplastikler lavaboya ve sonunda denize karışır. (Uzmanlar, her yıl boyalardan kaynaklanan 180 bin ton mikroboncuğun okyanuslara karıştığını belirtiyorlar. Bu rakam, kozmetiklerden kaynaklı 30 bin ton mikroboncuktan oldu 6 kat fazla.) Eko-boyalar ise bağlayıcı olarak doğal silisik asit ve bitkisel yağlardan (kolza tohumu ve hint yağı gibi) yüzey aktif maddeler ve şeker oranı yüksek bitki materyallerini ve renklendirme için de genelde doğal ve toprak pigmentlerini kullanırlar.

kirmizi mavi turuncu renklerde uzun omurlu dokum tencere

8. Uzun ömürlü pişirme gereçlerine yatırım yapın

Kullan-at ürünler yerine dayanıklı pişirme araç-gereçleri seçin. Teflon gibi yapışmaz yüzeylerin sağlığa zararları hakkındaki tartışmalar devam ederken, sınırlı bir kullanım ömrüne sahip olduğu şüphe götürmez. Onlar yerine paslanmaz çelik veya dökme demir tercih edin. İlk etapta maliyetli olsa da iyi bir dökme demir tava nesiller boyu kullanılabilir. Ucuzdan ziyade sağlam olana yönelin; örneğin şimşir kaşık kullanın, plastiklerden uzak durun, el yapımı bıçak kullanın, kağıt havlu yerine pamuklu mutfak bezi alın. Gereksiz mutfak eşyası almaktan kaçının.

mermer adaha tezgah ile buyuk luks avutralya mutfak, led ampul sarkitlar

9. Ampullerinizi LED'lerle değiştirin

Mutfak aydınlatma fikirlerinin en verimlisi olan LED'ler, yüzde 95 verimlilikle çok düşük enerji tüketir. Değerli bir yatırım olan LED aydınlatma, diğer ışık türlerinden altı kata kadar daha uzun ömre sahiptir.

10. Cihazlarınızı düşünün

Eski eşyalarınızı değiştirirken ocaklar, buzdolapları, derin dondurucular ve bulaşık makineleri dahil olmak üzere mutfak aletleri için mevcut olan enerji verimliliği derecesini öğrenin, ardından uzun süre dayanacak sağlam bir model seçin. Bazı cihazlarda basit bir tasarımları tercih edebilirsiniz; mesela fırın için gerçekten internet bağlantısı olan bir modele ihtiyacınız var mı? Ve gerçekten eski cihazınızdan kurtulmanın zamanı geldiyse, öncelikle firmaya ulaşın. Çoğu firmanın kendi üretimlerini geri almak için kampanyaları oluyor.

İpucu: Meyveler buzdolabında çok daha hızlı çürür çünkü olgunlaştıkça saldıkları etilen gazı buzdolabında hapsolur. Onları açık havada saklayın. Buzdolabınız küçük olursa içine daha az şey koyar ve enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.

firin kapagini acan kadin gorseli, domestik mutfak, enerji tasarruflu pisirme yontemleri

11. Enerji tasarruflu pişirme tekniklerine yönelin

Birçok popüler pişirme tekniği, ihtiyaç duyulmayan bir enerjiyi kullanır. Birkaç basit değişiklikle daha çevreci bir mutfağa kavuşabilirsiniz.

  • Fırınlarınızda ön ısıtmayı yapmayın. Yeni fırınların çoğu zaten çabuk ısınıyor.
  • Fırın kullanımını sınırlayın. Örneğin, aynı anda birden fazla yemek pişirebilirsiniz.
  • Ocakta yemek pişirirken her göz için uygun büyüklükte tencere kullanmanız fark yaratır.
  • Ocakta tüm tencere ve tavalarınızın kapaklarının tam oturduğundan emin olun.
  • Düdüklü tencereler, pişirme süresini %70'e kadar azaltarak enerji tasarrufu yaparlar.
  • Enerji açısından en verimli pişirme, ısıyı denklemin tamamen dışında bırakmaktır. Çiğ gıda tüketmek üzerine odaklanan geniş bir niş kültür var; siz de yeni şeyler denemekten korkmayın!
PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler