icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfağın Merkezindeki Bataryalar

Eviye bataryası, mutfakta en yoğun kullanımı olan araçlardan biridir. Yemek hazırlamadan pişirmeye, bulaşıktan sebze-meyve yıkamaya günlük işler için hayati önem taşır. Bu sebeple mutfaktaki çoğu eşya bir yana, eviye ve eviye bataryası merkezde olması en çok istenendir.

  • 20 Eylül,2022
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 655 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mutfak bataryası, eviye ile birlikte mutfak stilinizin en temel belirleyicisidir. Öyle ki; uygun armatür seçimi sadece sizin ihtiyaçlarınızı karşılamak ve mutfağın işlevselliğini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda kişisel zevkinizin bir ifadesi olarak arz-ı endam eder. Ancak bu kadar çok seçenek varken, doğrusunu nasıl bulacaksınız? İşte ideal eviye bataryanızı seçmenin 8 adımı.

Batarya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Si̇zi̇n alışkanlıklarınız
  • Bataryanın yüksekli̇ği̇
  • Eviyeni̇n ve bataryanın konumu
  • Mutfağın sti̇li̇
  • Yüzey kaplaması
  • Bataryanın hammaddesi
  • Eviyeni̇n deli̇k sayısı
  • Bataryanın vana sayısı
  • Bataryanın çalışma prensibi
  • Su tasarrufu
  • Hijyen

İdeal Mutfak Bataryası İçi

1. Bataryanın konumunu belirleyin: Eviyenizin batarya ile uyumlu olması sadece stil açısından değil teknik açıdan da önemlidir. Mutfak bataryaları; lavaboya veya duvara monte, tezgah üstü, spiralli ya da mutfak el duşları şeklinde olabilir. Duvara monte modelleri tekli eviyeler için tercih edebilirsiniz. Tezgah üstü modeller özellikle country, cottage veya vintage stillere daha uygundur. 

! Sadece bataryayı yeniliyorsanız, eviyenin mevcut delik sayısını dikkate almalısınız.

 

2. Lavabonuz hakkında bilgi sahibi olun: Batarya/Armatür alışverişine çıkmadan önce eviye, duvar veya tezgahtaki delik sayısından emin olun. Yalın bir görünüm veren tek delikli modeller olduğu gibi iki veya üç delikli batarya da vardır.

3. Yüksekliğine karar verin: Alışkanlıklarınız burada önemlidir. Büyük tencere ve tavaları, fırın tepsilerini elde yıkıyorsanız, alçak bir batarya pek size uygun olmaz. Diğer yandan çok yüksek modeller de görüntüyü bozabilir. Eviyenizin üzerinde daha fazla çalışma alanı istiyorsanız, yüksek bataryaları lavabo düzleminin 20-25 cm üzerinde olacak şekilde seçin. Döner gövde veya spiral özelliklerini de incelemeniz de fayda var. 

! Tabii burada bir diğer kriter de eviyenizin boyutuna uygun bataryalara yönelmenizdir.

4. Çalışma prensibi: Bataryanızın nasıl açılıp kapandığına ve ısıl ayarlarına ilk aşamada dikkat etmelisiniz. Eviye bataryaları, soğuk ve sıcak suyu ayrı olarak kontrol edebildiğiniz tek ya da çift çevirme başlıklı veya tek kumandalı/kollu olabilirler. Tek kumandalı/kollu bataryalar kısaca ‘aç-kapa’ denilen modellerdir. Suyun basıncını ve suyun sıcaklığını bu tek koldan yönlendirirsiniz. Kontrol şekli modelden modele değişecektir. Özellikle çift eviye olduğunda gövdenin dönebilir olması da önemli bir kriterdir. Daha fazla özellik istiyorsanız endüstriyel tipte bataryalar, spiralli ve başlığı uzayabilen tutulması ve kullanımı kolay, el duşu başlıklı bataryaları da inceleyebilirsiniz. Su arıtma aparatı ile uyumlu, fotoselli, LED aydınlatmalı, termostatik veya zaman ayarlı modeller de daha teknolojik seçeneklerdir.

5. Vana seçimini es geçmeyin: Vana malzemesi, bataryanızın dayanıklılığı ve işlevselliği için önemlidir. Plastik vanalar bir seçenek; ancak dayanıklı, güvenilir ve uzun vadede damlatma yapmayan bir ürün istiyorsanız, pirinç, paslanmaz çelik veya seramik vanaları tercih edebilirsiniz.

6. Stil ve tasarım: Kabul edelim, stil önemlidir! Hem mutfak bataryası hem de eviye, siz ve mutfağınız hakkınızda çok şey söyler. En önemlisi mutfağınızın görünümüyle uyum sağlamalı ve stilin hakkını vermelidir. Öne çıkan konumu nedeniyle, bataryaya mutfağın primadonnası desek yanlış olmaz. 

7. Yüzey kaplaması: Stilden bahsetmişken, kaplama konusunda çok sayıda seçeneğiniz var. Parlak siyahtan mat siyaha, krom, pirinç, bakır alternatiflerine mutfak stilinize uygun tercih yapabilirsiniz. Paslanmaz çelik ve krom bataryalar çoğu dekorasyon stiliyle uyumludur. Kromaj bataryaları kompozit tezgahlarda tercih edebilirsiniz. Paslanmaz çelik modeller, antibakteriyel oluşuyla hijyen açısından kullanışlıdır. Genel eğilim ise, krom kaplama yönündedir; bu, en dayanıklı ve temiz tutulması en kolay yüzey olması sebebiyledir.

! Krom ve nikel kaplı yüzeylerde biriken tuz parçacıkları korozyona sebep olacağından, denize yakın yaşayanlar batarya seçerken bunu göz önünde bulundurmalıdır.

8. Su tasarrufu: Suyu verimli kullanmak dünya kaynakları için ilk sırada yer alıyor. Batarya seçimi yaparken de ürünün sızdırmaz olmasına ve markanın verdiği garantiye dikkat edin. Havalandırıcı/perlatörler de su tasarrufu için etkili aparatlardır. Ayrıca açma kapamayı kolaylaştıran ve gereksiz su kullanımını azaltan fotoselli veya zaman ayarlı teknolojik armatürlerden de geleceğin ürünleri olarak bahsetmeden geçmeyelim.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler