icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Eviye-Ocak-Buzdolabı Üçgeni

Mutfak tasarımında kullanılan ergonomi üçgeni nedir?

  • 1 Temmuz,2022
  • 1 dk okuma
  • Bu içerik 2538 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mutfak tasarımında kullanılan 1940lı yıllarda ortaya çıkmış bir tasarım formülüdür ''Mutfak üçgeni''. Tüm bu yıllar boyunca yarattığı kolay kullanım çözümü hala sürdüğü için mimarlar arasında tartışmasız kurallardan biri olarak uygulanır.

beyaz mutfak dolaplari ve ahsap mutfak tezgahi uzerinde bitki ile minimal gumus ocak ve davlumbaz

Mutfakta depolama-hazırlama-pişirme

Mutfak üçgeni üç ana çalışma alanını kapsar: buzdolabı-eviye-ocak. Kurallara göre bu üç eşya bir üçgenin köşelerinde yer almalıdır. Böylece her bir eşyanın karşı geldiği işlev yani, depolama-hazırlama-pişirme işlevleri engelsiz ve kolaylıkla çözülür. Yemek hazırlamak belirli bir sırada gerçekleşen eylemleri gerektirir. Önce ürünleri buzdolabından çıkarırız, eviyede yıkama ve hazırlama aşaması gelir. Daha sonra ocakta ya da fırında pişirme… Bu faaliyet sırası konforlu bir mutfak düzeninin temelini oluşturur.

modern cagdas beyaz mutfak tasarimi, cini motifli tezgah arasi

Mutfakta altın oran nedir?

Mutfak üçgeni kuralına göre, üçgenin her bir kenarı 1,5 metreden az, 2,5 metreden fazla olmamalı ve ideal olarak üçgenin çevresi 4 metreden az ve 8 metreden fazla olmamalıdır. Yemeğin hazırlık aşamasındaki hareketlerin en hızlı, kolay, yormayan bir akışta olmasını sağlayan bu ölçüler, mutfak yerleşiminin altın oranını bize söyler.
Yemek hazırlığı sırasına üçgenin köşelerine ne çok yürümelisiniz ne de üçgenin içinde sıkışmalısınız. Tam kararında bir hareket alanı için en doğru ölçüler bunlar.

beyaz mutfak dolaplari, ahsap mutfak tezgahi, beyaz sandalyeler, ahsap mutfak masasi, ahsap yer parkesi

Ergonomi üçgeni nasıl çalışır?

Mutfak üçgeninin amacı çalışma alanları arasında kolay ve sorunsuz bir akış ve hareket sağlamak. Bu üçgen, mutfakta pişirme-saklama-temizleme için verimli bir alan yaratır ve her bir temel istasyon arasındaki yürüme mesafesini azaltır. Mutfağınızın büyüklüğü ya da formu nasıl olursa olsun bu üçgeni aklınızın bir kenarında tutmanızı öneririz.

buyuk pencereli aydinlik mutfakta eviye ocak buzdolabi yerlesimi
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler