icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Küçük ve Açık Plan Bir Mutfakta Hayatı Kolaylaştıran 6 Pratik Fikir

Özellikle yazlık bölgelerde sık rastlanan açık plan ve küçük mutfaklarda, alan kazandırma, fonksiyon kolaylığı sağlama ve estetik olarak da salonla uyum sağlama konularında fayda sağlayan bu altı pratik fikri mutlaka uygulayın.

  • 9 Ağustos,2022
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 1629 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Küçük mutfaklara yerleşmek ve küçük bir mutfağı verimli kullanmak, son yılların en çok cevap arayan sorularından biri. Hem küçük hem salonla birleşik mutfak ise, gerçek anlamda tam bir fikir fırtınası istiyor. Başlayalım mı?

siyah parlak tezgah arasiduvar seramigi, zeminde cini motifli yer karosu, beyaz mutfak dolaplari ve ahsap tezgah ile kucuk ve acik plan mutfak

Sayfiye yerlerinde bulunan ve genellikle tatil evi olarak tanımlanan bu yaşam alanlarında mutfağın salonla birleşik olması, çok alışılagelmiş bir durumdur. Kent evlerine oranla daha küçük metrekarelerin konuşulduğu bu evlerde, mutfağın kullanışlı, işlevsel ve salon estetiğini tamamlar nitelikte olması için yerleşimle, malzemelerle, renklerle doğru değişim rüzgarını yakalamanız gerekir. Şimdi size kompakt, kullanışlılığın en üst seviyede olduğu, sakin ve doğal bir mutfak atmosferi kurgulamanıza yardımcı olabilecek 6 pratik fikir önereceğiz.

min yesil duvar, beyaz country mutfak dolaplari ve ahsap tezgah uzerinde acik raflar

1. Açık raflar kullanarak üst dolap yığınından kurtulun

Küçük bir mutfağın en hantal kalabalığı, tavana doğru uzayan üst dolaplardır. Şayet mutfağınızın olduğundan daha büyük görünmesini istiyorsanız, mobilya kalabalığından şeffaflığa doğru seyir değiştirmeniz gerekmekte. Küçük bir mutfağa bol miktarda ışık gerektiği ve üst dolaplar bazen tezgahın üzerine gölge düşürerek çalışma alanını gereğinden fazla karanlık hissettirdiği için açık raf sistemi, ışık geçirgenliği açısından da oldukça doğru bir seçim olacak.. (Bardaklar, tabaklar, kaseler gibi mutfak eşyalarınızı yine raf sisteminde yerleştirebilirsiniz; gereksiz ve hiç kullanılmayanlardan kurtularak elbette.)

mutfakta beyaz minimal duvar karosu ve acik ahsap duvar rafi

2. Mobilyalarınız ve duvarlarınızda tek renk kullanın

Mutfak duvarlarınız, mobilyalarınız ve raflarınızda aynı rengi kullanmak, mutfağın tek plan olarak görünmesini ve göz yoran detayların görsel algıda kaybolmasını sağlar. Havadar bir mekan, rahatlatan bir alan duygusu yakalamış olursunuz. Özellikle beyaz ve bej, bu konunun iyi anlaşan iki anahtar rengidir.

bej mutfak aksesuarlari, minimalist ve modern mutfak acik raflarinda dekorasyon ve sanat kitaplari

3. Detay aksesuarlardan arının

Çekmece kulpları, set üstü ocaklar, dolap kolları ve daha sayamayacağımız kadar “çıkıntılar ve yükseklikler” çok mühim sorunlar gibi görünmeseler de, önemli miktarda görsel ve fiziksel alan kaplarlar. Bu tarz aksesuarlar yerine dokunmatik kapaklar ve ankastre ocak gibi minimal ve detaylardan arınmış seçenekleri düşünmeli ve olabildiğince sadeleşmelisiniz.

yakin plan beyaz ve minimal mutfakta parlak gri tezgah arasi boya

4. Yüzey kaplamalarında, fayans ve karolarda küçük desenlerden yana olun

Bazen floral bir trend gelir ve tüm seramikler kocaman çiçeklerle bir pano gibi kurgulanır. Bu tarz desenler, cesur, stilize ve güncel görünse de, küçük mutfaklarda çalışmaz. Bilakis, bu tarz iri desenler, mutfağı olduğundan daha küçük gösterir. Bu nedenle zemin ve duvar kaplamalarındaki fayans ve karolarda seçeceğiniz desenin daha mikro olmasına özen göstermelisiniz. Bunun daha iyisi, sadece grafik desenler kullanmak, daha da iyisi sadece tezgah arkalarında ve çizgisel olarak (bordür gibi) sınırları belirlemektir. Çanakkale Seramik’in en yeni koleksiyonlarından olan Atria serisi, tam da bu ihtiyacı karşılayan bir model. Atria serisi’nin krakle sır ile tasarlanan beşgen formunda karoları, küçük ama sofistike bir karo modeli arayanları onikiden vuracak.

kucuk ve beyaz mutfakli konforlu minimal mutfakta hexagon altigen gri ve beyaz duvar seramigi

5. Köşeleri depolama alanı olarak düşünün

Küçük mutfaklarda her santimetrekare önemlidir ve köşeleri de bu hesabın içine almalısınız. Köşe dönüşlü mutfaklarda genellikle alt dolapları 90 dereceye uygun yaparlar ve kullanışlı da olur ancak üst köşe dolaplar (hala duruyorlarsa) maalesef erişim anlamında da işlevsel olamazlar. Bu durumda köşeler için de açık raf seçeneklerini düşünebilirsiniz. Şayet raflarda doğal ahşap görünümünü seviyorsanız ve köşe dönüşlerinde küçük sarkıt bitkiler önerebiliriz.

beyaz mutfak dolaplari, ahsap tezgah, siyah kare tezgah arasi ve mutfak kosesinde siyah eviye

6. Küçük mutfak aletlerini ve elektronikleri gizleyin

Detaylardan arınma ana fikri üzerinden yol almaya devam ediyoruz. Elbette ki imkanımız olsa hepimiz, mutfak aletlerinin tamamını elimizin altında isteriz. Ama şayet gerçek hayat bize tezgahımızın küçük olduğu söylüyorsa, o halde bütün küçük aletleri ortalıktan kaldırmak ve bir çekmece veya kutu içinde muhafaza etmek en doğru çözüm olacaktır. Bunun başka bir yolu ise, mutfağınıza tekerlekli bir mini ada veya servis masası alarak, üst yüzeyini ve altındaki saklama alanlarını sadece yemek hazırlık işlemleriyle, ona gerekli alet ve ekipmana ayırmanızdır.

luks modern beyaz minimal mutfak tezgahinda profesyonel barista espresso makinesi ve ahsap acik kahve rafi
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler