Banyo Dekorasyonunu Tamamlayan Düzenleme, Depolama ve Saklama Fikirleri
İdeal bir banyo düzeni nasıl olmalı ve her şey nasıl bir anda ortadan kalkmalı? Tüm "hokus pokus" fikirleri burada.
- 21 Ekim,2021
- 6 dk okuma
- Bu içerik 1958 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Banyo düzenlemesi ve organizasyonu dekorasyon kadar önemli bir noktaya geldi. Çünkü kompakt depolama çözümlerinin ve pratiklik sağlayan düzenleme fikirlerinin etkili bir dinlenme ve arınma alanı sunmaya olan etkisi çok büyük. O halde ideal bir banyo düzeni nasıl olmalı ve her şey nasıl bir anda ortadan kalkmalı? Tüm "hokus pokus" fikirleri burada.
Günümüzün alışverişi kolaylaştıran yöntemleri, seçenek aleminin büyüklüğü, meraklandıran sosyal medya ve daha bilinçli bir tüketici topluluğu olduğumuzu düşünecek olursak banyo dünyamız için satın aldıklarımızın gün geçtikçe çoğaldığı ve banyolarımızın da aynı oranda, hızla dolduğu yadsınamaz bir gerçek. Banyoda geçirdiğimiz sürede kullandığımız enstrümanlar arttıkça neyi nereye koyacağımızla ilgili soru işaretleri de aynı hızla çoğalıyor. Oysa bilinçli seçilen banyo düzenleyicilerle organize olmak gayet mümkün.
Öncelikle şunu unutmayın: Doğru saklama ve depolama çözümleriyle daha başarılı bir işlevsellik kazanmış banyo, dekorasyon stilinden uzaklaşmış bir banyo anlamına gelmiyor. Daha iyisi, banyo düzenlemesi, dekorasyon stilini de öne çıkarıyor. Eğer sizi yıkım-dökümlü bir tadilat aşamasında aşamasında yakaladıysak banyonuzun ölçülerine uygun, ek depolama üniteleriyle veya niş gibi ustalık gerektiren çözümlerle ilgili bazı fikirlerimiz var. Eğer yıllardır yaşadığınız banyonuzu birkaç hamleyle sadeleştirip daha fonksiyonel bir hale dönüştürmek istiyorsanız onun için de önerilerimiz olacak. Haydi, içimizdeki düzenleme sihirbazını uykusundan uyandıralım ve işe koyulalım...
Hepimiz günün hızlı temposuna başlamak için banyoları seçeriz; hatta kalabalık ailelerde numara sırasına gireriz. Eğer hazırlık sürenizi kısaltmak istiyorsanız, banyonun başarılı bir depolama sistemiyle organize olmuş olması ve trafiğinin düzenlenmiş olması şarttır. Sadece alan-zaman tasarrufu ile ilgili de değil, bu sayede yaşam tarzınıza elverişli, kendinizle odaklanabileceğiniz bir başlangıç atmosferi de yaratmış olursunuz.
Dolap içi düzenlemede sepetler, kutular ve diğer ayrıştırıcı formüller
Banyo dolabı içi düzenleme veya ev depolama çözümleri denildiğinde aklımıza ilk olarak düzinelerce sepet, kutu, çanta veya sandıklar geliyor. Sonra bakıyoruz ki banyo dizaynımız bir ardiyeye dönmüş. Elbette ki bu tarz ayrıştırıcılar bize lazım ama ne kadarı ve neresi için? Başlangıç için, tüm organizasyon sağlayan bu depolama ürünlerini boşaltın ve bir kenarda tutun. Çünkü işe önce birikmiş kutu cennetinin ve sepet yığınının içindekileri seyreltmekle başlayacağız.
İlk aşamada ihtiyacınız olan, baş düşmanınız olan gereksiz kalabalık; yani ilk etapta, gerçekten ihtiyacınız olmayan veya güncelliğini kaybetmiş ürünlerden kurtulmanız gerekiyor. Bu nedenle kaliteli bir zamanınızı bu iki grubu belirlemeye ayırmalısınız. "Asla kullanmadıklarınız" aranızdan ayrılmalı, "seyrek kullanılanlar" tutulmalı, "neyi saklayacağınız ve neyi ön plana çıkarmak istediğiniz" belirlenmeli. Basit bir örnekle, banyonuzun tarzı daha Zen tipi bir atmosferi yansıtıyorsa, az sayıda ve sakin renklerdeki havlulardan sadece günlük ihtiyacı karşılayacak kadarını gözönünde tutmalı ve kalan kısmını depolamalısınız. İşte bir başka örnek: Destelerce makyaj malzemesini tezgah üstüne yığmak yerine, nadiren kullandıklarınızı ayırmalı, her gün elinizin altında olması gerekenlere ise tezgah üstünde yer vermelisiniz.
Burada en önemli hamle, hangi depolama öğelerinin dolabınıza gireceğini planlamaktır. Sepet ve kutuların boyutları, hangi alana sığacağına karar vermede kilit noktadır. Çünkü yedeklemek için alanınız olduğunda, daha fazla depolama alanına da sahip olabilirsiniz. Yaratıcı olmak veya bütün sepet ve kutuları aynı rafta gruplamak yerine, hiyerarşik düşünmeniz gerekir. İlk ihtiyaçlar, nadiren kullanılanlar ve hiç kullanılmayanlar olarak...
Böylece, dağınıklığı kontrol altına alır, kendinizi kargaşadan kurtarır ve günün geri kalanı için pozitif enerji kazanırsınız.
Banyoyu büyük gösteren dikey çözümler
Kirli sepetli bir banyo dolabınız var, ama size yetmiyor. Banyo dolabı için düzenleyiciler de aldınız ama faydasız. Gözden kaçan bir şey olmalı, değil mi?
Banyoda en az kullanılan alanlar yüksek rakımlardır. Bu nedenle, mevcut dolabın haricinde bir çözüm arıyorsanız, dar ama yüksek bir ek saklama dolabı organize olma açısından bir formül olabilir. Tamamen raflı sistem olması gereken bu dolabın yüksek raflarına her zaman kullanmadığınız ürünlerinizi, alt raflara ise kolayca erişim istediğiniz ürünleri yerleştirebilirsiniz. Dolap kapakları içine mıknatıslı şeritler yaptırırsanız, cımbız veya makas gibi madeni eşyalarınızı da sürekli aramaktan kurtulmuş olursunuz.
Bir kayıp cennet: Kapı arkaları ve üstleri
Kapı arkaları, banyoların atıl alanlardan biridir ve geleneksel olarak daima bornoz ve vücut havluları için kullanılır. Oysa az önce bahsettiğimiz ek dolap, kapı arkalarına alanın elverdiği derinlikte olursa, (derinliği az bile olsa), kozmetiklerinizi ve temizlik ürünlerini burada gruplayabilirsiniz. Bu şekilde mevcut dolabınızda da daha fazla yer kazanırsınız. Ayrıca kapı arkaları, asma sepetler veya kumaştan, bol cepli düzenleyiciler için de değerlendirilebilir. Bu şekilde ihtiyaç hiyerarşisini özelleştirebilirsiniz.
Kapı üstü rafları ise son yıllarda oldukça popüler çözümler arasında. Asla kullanmadığınız ama hediye edilmiş saç maşalarını, yedek sabunları, "bir gün mutlaka" dediğiniz el havlularını, sepetler içine yerleştirerek, kapı üstü raflarında koruyabilirsiniz.
Duş ve küvet alanında depolama
Duş ve küvet duvarındaki nişler/çıkıntılar, su keyfinde kullandığınız kozmetikler için gerçek birer kurtarıcıdır. Bu nedenle banyonuzu planlarken ve ustalar evdeyken, duş/küvet alanına doğal bir niş yaptırın deriz. Eğer mevcut nişiniz veya hazırda sizi bekleyen ustalarınız yoksa, duş kabini içine yaplacak, kabin rayına temas etmeyen, ikinci bir ray sistemi çok işe yarayabilir: Ters kancalar sayesinde yeni bir yerleşim alanı elde etmiş olursunuz ve tüm kozmetiklerinizi kancalara asacağınız organizer'lar içine yerleştirebilirsiniz. Bu sayede duş alanınızı da matkap delikleriyle doldurmamış olursunuz.
Stili belirginleştiren açık raflar
Açık raflar, biraz daha estetik ister. Eğer açık raflarınız çoksa (örneğin, üst üste üç raf), karşınıza işlev ve görseli dengelemeniz gereken bir alan çıkmış demektir. Yine daima elinizin altında olmasını istediklerinizi düşünün ama her rafı onlarla doldurmayın. Aralara bitkiler serpiştirebilirsiniz, klasik bir banyonuz varsa eski bir şamdan veya vintage bir yüz aynası çok güzel bir görsel efekt katar, aromaterapi düşkünüyseniz asimetrik bir mum grubu çok şık durabilir. Aslında açık raflar için en uygun nokta, klozet üzeridir. Çarpma ihtimalini sıfırlayan bir yükseklikten başlayarak, yukarı doğru devam edebilirsiniz.
Dekoratif mobilya ve aksesuarlarla depolama
Spa tarzına eğimli banyoların son yıllardaki en güzel vurgusu, doğal ahşap merdivenler. Duvara yaslı olarak kullanılan bu merdivenler, havlular için hem fonksiyonel hem de estetik bir çözüm. Ayrıca taşınabilir olması ile yer değişimini mümkün kılıyor ve duvarlara raf için delik açma zahmetinden de kurtarıyor. Daha iyisi, kenarından eler sarkıtabilir ve o filelere de sabunlar koyabilirsiniz. Hatta kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiniz takıları da asabilirsiniz merdiveninize... Ayrıca, bakış odağını yukarıya çekip duvarı vurguladığı için çok daha büyük bir mekan görünümü verir.
Son zamanların en popüler bir diğer depolama çözümü ise tekerlekli servis arabaları. Yine yer değiştirebilir olmalarıyla artı puana sahip bu arabaların, kolonyal tarzdan klasiğe, doğal ahşaptan vintage'a her stilde karşılığını bulmak mümkün. Duş/küvet alanına yakın konumladığınızda, üst katına kitabınızı, mumlarınızı, aromaterapi ürünlerinizi alt katına ise havlularınızı yerleştirebilirsiniz.
Tekerlekli bir servis arabasına üşeniyorsanız, size çok katlı kek servislerini önerebiliriz. Dikey depolama fırsatı veren, hasır, cam, ahşap gibi farklı malzemelerden üretilen ve farklı çapta seviyelere sahip bu servislerin bir katında mini el havlularını, diğer katında sabunları, bir başka katında ise kozmetiklerinizi bulundurabilirsiniz.
Biraz da teknolojik çözümler
Gelelim teknolojinin bize sunduklarına: Akıllı aynalara sahip lavabo üstü dolaplar, tüm elektronik cihazlar ve güzellik ürünleri için elektrik prizlerine sahip dolap sistemleri gibi çözümler de günümüz banyo dünyasının tüketiciye sunduğu nimetler arasında.
Priz ve kablo kargaşası istemeyenler: Uygulama kontrolü sağlayan otomasyon sistemleri, banyoda vakit geçirirken banka hareketlerini izlemeyi veya fitness hedeflerini takip etmek isteyenleri düşünenler için tasarlanmakta. Akıllı telefonlar sayesinde yaşamı kablosuz kontrol etmek isteyenler banyolarında da bu otomasyon sistemlerini tercih ediyor. Telefondaki tek bir tuşla, banyo alanının sıcaklığını, dahili hoparlörlerden gelen müziğin ses ayarını, duş alanındaki aydınlatmanın rengini de bu tuşla ayarlamak ve kablo yığınından bir anda kurtulmak günümüzde mümkün. Hatta banyonuzu daha enerji verimli bir alana dönüştürmek istiyorsanız harekete duyarlı bir mekan aydınlatma sistemi kurabilirsiniz. Bu sayede banyonuzu kullanmadığınızda otomatik olarak ışıklar kapanır.
Diğer yandan, akıllı aydınlatma sistemine sahip lavabo altı dolapları sayesinde karanlık çağın sona erdiğini de yazımıza ekleyelim. Lavabo altı çekmecelerdeki ısıtma duyarlı sistemler ise günümüzün teknolojisinin bir diğer armağanı; bir havlupan görüntüsü yerine kendinden ısıtmalı çekmecelerden sıcak havlusunu çekip almayı kim istemez? Son olarak, akıllı aynalara değil de akıllı sahibi olan aynalara yönelik küçük bir öneri daha: Dolap kapaklarınızı ayna ile kapladığınız zaman, banyo alanınızın daha geniş görüneceğini unutmayın.
Henüz yorum yapılmadı.