icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Modern Yaşamın 2022 Kuralı: Düzenli Ev, Sağlıklı Zihin

İyi organize olmuş, doğru depolama, saklama ve arınma formüllerini kullanmış yaşam alanları, ev sahiplerine de zihin ve beden sağlığı hediye ediyorlar.

  • 22 Temmuz,2022
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 989 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Bu çok büyük bir piyango değil. Özellikle de büyük kentlerde yaşayan bireyler, trafik, iş yükü, koşuşturma, artan sorumluluklar hatta kötü hava şartları gibi dış etmenler nedeniyle yüksek ilgi kaybı, umutsuzluk, üzüntü, motivasyonsuzluk, moralsizlik yaşamakta. Kısacası depresyon dediğimiz çizgi, pek çoğumuz için azımsanamayacak yakınlıkta duruyor. 

beyaz ve aydinlik yatak odasinda yeni uyanan ve esneyen pijamali kadin

Bir de bu durumu evden destekleyen olaylar var: Lavaboda biriken yığınlar, haftalardır ütüyü hatta katlanmayı bekleyen çamaşır dağı, etrafta gezinen boş ambalaj kutuları, bozulmuş şarj öbekleri, tamirci isteyen cihazlar, temizlik zamanı gelmiş "Atlantis kayıp dünya" çantaları gibi "içeriye ait" düzensizlikler, bu moralsizliğin temel kaynaklarından.

altigen bal petegi biciminde cekmece ici camasir duzenleyici

Aslında hepimiz bir şekilde dağınıklık eğilimliyiz, ancak yoğun düzensizliğe yüksek stres, kaygı, tükenmişlik veya depresyon belirtileri de eşlik ediyorsa, bu genellikle zihinsel sağlığımızla mücadele ettiğimizin bir göstergesi olabilir. Araştırmalar da zihinsel sağlık ve dağınıklık arasında sıkı bir ilişki olduğunu gösteriyorlar.

cam kivrimli vazo icerisine yesil canli cicek yerlestiren kadin elleri

Yani, ideal bir zihinsel refahın anahtarı, daha iyi organize olmuş, temizlenmiş, fazlalıklarından ve bagajlarından arınmış bir ev hayatı ile mümkün olabilmekte. Tersi durumda, yani evimiz dağınıksa, tüm yaşama karşı motivasyon ve aktivitelere ilgisizleşiyoruz, fiziksel hareketlerimiz yavaşlıyor ve kararsızlıklarımız başlıyor. Sonra, gelsin yüksek kortizol seviyeleri yani stres hormonu...

mutfak tezgahi ustu hasir orgu kasiklik icinde bambu kasiklar

Öte yandan dağınıklık, zihnimizden öteye geçip dolaylı olarak hayatımızın diğer alanlarını da etkileyebiliyor. Örneğin, dağınıklık kaynaklı geciken fatura ödemeleri, finansal stres yaratırken bu, bir süre sonra ilişki gerilimlerine de yol açabiliyor. Gördüğünüz gibi, dağınıklık sadece karmaşanın olduğu alanı etkilemiyor.

coastside beyaz temali evde beyaz tugla gorunumlu duvara sahil fotograflari asan kadin

Düzenli bir evin yaşam kalitesine kattığı faydalar

Uzmanlar, düzenli ve iyi organize edilmiş evlerin, kişinin zihinsel sağlığına iyi geldiği konusunda hemfikir. Saklama, depolama, ayrıştırma, arındırma gibi yeteneklere sahip bir bireyin, sakin ve düzenli bir evde, netlik ve kontrol duygusunun arttığını, güven duygusunun iyileştiğini, üretkenliğinin fazlalaştığını söylüyorlar.

yatak odasinda havlu duzenleyici siyah metal sepet ve hasir kutular

Elbette ki bu bir sistem ve bu sistemi evde kurabilmek için zaman, sadakat ve çaba gerekmekte. Belki bu saydıklarımız size, günün trafiği içinde insanüstü bir beceri gibi gelebilir ama şunu bilin ki, yarım saat erken kalkarak banyo dağınıklığından kurtulmak bile zihniniz ve ruhunuz için büyük bir iyilik hareketi olacaktır. En başta, kendi ev yaşamınızın değerli olduğunu hissedeceksiniz, huzurlu ve güvende olduğunuzu da...

mutfakta beyaz metal iskeletli acik raf unitesinde tabaklar, ahsap kasikliklar ve yesil bitkiler ile duzen
beyaz giyinme odasinda kiyafetleri renklerine gore ayirarak duzen ve organize dolap

Evde nasıl daha organize olunur?

1) Çok küçük adımlarla başlayın:

Organizasyon hedeflerinizi mümkün olduğunca küçük ve yapılabilir şekilde koyarak işe başlayın. Örneğin, bir odayı değil, bir dolabı düzenlemeyi amaçlayın. Dahası, boyutu veya kapsamı küçülterek temizleme işini parçalara ayırın. Bir program yapın ve her bölge için belirli bir süre ayırın. Zaman içinde bu süreyi artırır, devam etmek için enerji ve ivme kazanırsınız.

mutfakta kiler alaninda acik dolap ustu raflarda mutfak ve servis gerecleri depolama organizasyonu

2) Basit bir sistem oluşturun:

Sıklıkla yanlış yerleştirdiğiniz öğeleri not edin ve her biri için net bir yer belirleyin. Sezgisel güce veya görsel algınıza değil, notlarınıza güvenin. Belirli aralıklarla bu eşyaların doğru yerde olup olmadıklarını kontrol edin. Taa ki, artık notlara gerek duymayana ve yerleşik düzeni kurana kadar.

havlu katlama duzeni

3) Kendinizi ödüllendirin:

Organize olmak, farkındalığı artırmak için harika bir fırsattır. Kendinizi bir görev insanı olarak tanımlıyorsanız, bunu da ciddi bir iş gibi ele alın, hak ettiği ilgiyi gösterin ve sonucunda kendinize bir ödül koyun. Süreci bir şekilde ilginç hale getirirseniz, o görevden zevk almanızı sağlayan her ödül, onu tekrar yapma hevesinizi artıracaktır.

ahsap calisma masasinda duzen

4) Kendinize sorular sorun:

Hedefiniz daha iyi bir zihin dengesi ve bunun için yapmanız gereken mevcut dağınıklığı toplamak. Bu sırada, kendinize odaklanmanıza yardımcı olabilecek sorular sormanız işe yarar. Özellikle sadeleşip arınırken, eski ve kullanılmayanlardan vazgeçerken şu soruları mutlaka kendinize sorun: "Bu eşya benim önceliğim mi? Benim için veya evdeki bir başka kişi için yararlı mı? Yaşamıma benzersiz bir anlam katıyor mu? Onun hayatımda olmaması günlük yaşamımı etkiler mi? Evimde kapladığı alana değer mi?"

evde yesil canli bitkilerin duzeni ve sadelik

5) Zaferin tadını çıkarın:

Çekmece düzenleme veya gardrobu sadeleştirme gibi aktiviteleri sakın küçümsemeyin ve önemsiz bulmayın. Bu, sadece bir organizasyon işi değil, sizin için bir başarı ve her başarı gibi bir zaferi hak eder. Sizin zaferiniz, çalıştığınız alanda vakit geçirmek olsun. Bilerek, severek ve saygı duyarak dokunduğumuz evimizde, bizi biz yapan kozamızda, emek verdiğimiz köşede biraz zaman geçirmeli ve o mekanla iletişimimizi artırmalıyız. Sakın unutmayın, evlerin duyguları vardır. Onlar, sizin duygularınızdır. Eğer iyi hissediyorsa, iyi hissedersiniz. Tüm duyulara seslenebiliyorsa, zihniniz de o kadar yükselir. Bunu paylaşacağınız tek bir şey var; o da bizzat evinizin kendisidir.

calisma odasi kitapliklarinda ve masada duzen ve sadelik zihnen fayda
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler