icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Eklektizm Stilleri Birleştiren Stil

Ülkemizdeki literatüre etnik, otantik ve lokal dekorasyon stillerinin birleşimi olan hibrid bir tarz olarak yerleşmiş, oysa daha geniş bir skalada tüm stillerin dengeli kombinasyonunu ifade eden bir çatı stil olarak eklektizm ve detayları bu yazıda.

  • 27 Aralık,2022
  • 1 dk okuma
  • Bu içerik 902 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
klasik ve modern tarzlari kapsayan petrol mavisi ve kirmizi tonlarinda kadife dokulu eklektik tarz

Eklektik tarz, tek bir ekole tam olarak uymayan iç mekanları tanımlamak için ‘her şeyi biraz kapsayan’ özerk bir kategori ve stildir. Kelime olarak, Yunanca ‘en iyiyi seçmek’ anlamına gelen eklektikos kelimesinden türeyen bu terim, felsefede de ‘bir dizi yerleşik düşünce okulundan yalnızca en iyi doktrinleri seçerek kendi düşüncesini yaratmak’ anlamıyla yer alır. Eklektizmin mimaride kullanımı ise 19. yüzyılın sonlarına rastlar: Tek bir mimari akıma bağlı kalmak istemeyen mimarların, yepyeni bir görünüm yaratmak için çeşitli stillerden öğeler seçmeleri ile olgunlaşan eklektizm, zaman içinde iç mekanlara da taşınır ve sonunda bir mekan tasarım stili olarak aramıza katılır.

ic mekan tasariminda ahsap masa uzeri yesil cam vazoda renkli cicekler

Eklektizmin en güzel yönü, bir dizi kural ve prensibe bağlı kalmak durumunda olan bazı tarzların aksine, hiçbir kural veya zorunluluk dayatmamasıdır. Çeşitlilikle anılan eklektik tarz, farklı dönemlere ve tarzlara ait parçaları birleştirmeyi içerdiği için oldukça esnek bir stildir. Ve bu özgürlük aynı zamanda çok tehlikelidir, çünkü kararında uygulamak ve denge tutturmak gerçekten incelik ister.

eklektik tarzin yasam alanina yansimasi country tarzi dogal mekanda bohem ve renkli dekorasyon elemanlari

Eklektik stilin kombinasyonları

Tam bir hibrid stilden bahsediyorsanız onu çok da karakterize edemezsiniz. Yine de bu karışımın içindeki düzeni keşfetmeye değer:

Desen kombinasyonu

Eklektik tarzın en ayırt edici özelliklerinden biri, desenleri karıştırarak kullanmaktır. Ama hangi desenleri değil mi? Aslında ona en çok, farklı kültürlerin otantik desenlerini birleştirmek yakışıyor ama doğrusu, farklı stillerin karakteristik imza desenlerini birleştirmektir. 

brut beyon gorunumlu koyu gri duvar ahsap dekoratif detaylari ve iddiali kirmizi deri koltuk ile eklektizm
Global ilham kombinasyonu

Seyahat etmeyi ve keşfetmeyi seviyorsanız eklektik stil tam size göre. Çünkü eklektik stilde global dünyanın izlerini bulmak, egzotik ülkelerin, eski uygarlıkların antik parçalarını görebiliriz.

eklektik stil renkli ve desenli kirlentler, hazeran berjer ve yosun yesili gold ayakli bufe
Geleneksel ve modern kombinasyonu

Eski ve yeni parçaları karıştırmak, farklı zaman dilimlerini tek bir alanda bir araya getirmek eklektik stilin olmazsa olmazıdır. Örneğin eklektik bir mekanda, Louis tarzı bir Josephine ile art deco tarzı bir sehpa eşleştirilebilir; bu karma, bir kontrast olsa bile mekana çarpıcılık ve kişisellik katar.

geleneksel etnik desenli kilim, yesil buyuk bitkiler ve klasik bordo berjer ile eklektizm

Dekorasyonda eklektik tarzı seçenler için ipuçları

- Eklektik tarz biraz yoğun ve yorucu gibi görünse de, dengeli düzenleme noktaları seçerek ve sadeliği elden bırakmayarak, bir bütünlük elde edebilirsiniz. Unutmayın ki eklektizm, maksimalizm demek değildir. Eklektik stil, dokular, desenler, renkler ve formların bir karışımıdır ama bunu yaparken mutlaka bir demo uygulaması yapın ve gerekirse seçtiklerinizden bazılarını kadrodan çıkarın.

klasik koyu gri dekoratif citalarla duvar motifi ve renkli karisik desenli berjer ile dekorasyonda eklektik tarz

- Mutlaka bir renk paletiniz olsun. Ona bağlı kalarak ilerlerseniz, kontrolü kaybetmeden mekanda bir birlik duygusu yakalayabilirsiniz. Örneğin duvarlar için bir baz renginiz olsun ve bu nötr bir renk olsun (sözgelimi fondöten rengi). Şimdi çarpıcı ve cesur mobilyalarınızı bu rengin önüne yerleştirebilir ve dengelemeyi yapabilirsiniz.

farkli desen renk motif ve tarzlarin birbiri ile uyumu ve harmonisini yansitan mix and match eklektizm
yesil ve dogal ahsap tonlarin birbiri ile uyumu farkli aksesuarlar kullanimi

- Evinizi olabildiğince kişiselleştirin. Unutmayın, eklektik tarz tamamen kişilikle ilgilidir. Eklektizm, evinizi sevdiğiniz şeylerle bir küratör titizliğinde sergilemek ve sizin için neyin önemli olduğunu göstermek için harika bir fırsattır.

dekoratif mistik hayvan figurleri ile aksesuar bollugu

Eklektizmin en sevdiği karışımlar

Modern rustik 

Modern rustik, yüzyıl ortası modern, rustik ve boho tasarım unsurlarını içeren karma bir stildir. Mid-Century tarzda modern mobilyaların verdiği çağdaş görünüm, rustik malzemeler ve doğal dokularla harmanlanır. Mekanda birçok farklı renk ve desen buluşurken, katmanlı tekstillere odaklanılır. Eklektik tarz da, bu katmanlara dayanır. Yan yana yastıklar, birbirine temas eden tablolar ve üst üste serilmiş halılar gibi… Tüm bu katmanlar, eve yaşayan bir ruh katarken, derinlik ve kontrast da getirir.

yuzyil ortasi modern rustik ve boho tasarim unsurlarini iceren modern rustik eklektik tarz yasam alani
Boho minimal

Boho minimalizmi, adından da anlaşılacağı gibi, eklektik tarzın minimalist tarafındadır. Elemental renk paleti, geniş kök ton yelpazesi ve antik parıltılarıyla dikkat çeker. Bu stil aynı zamanda birçok doğal malzeme ve dokunun kombinasyonudur. Etnik ve nomadik desenler, geometrik desenlerle birleştirilir. 

Rahatlık ve yerellik mekan duygusunun merkezindedir. Minimalist ve modernist mobilyaları organik formlardadır ama bu sade tasarımın içinde bol bol yastık ve kilim bulunur. İri bitkiler, ev ağaçları, sarkıt yeşilliklerle doğanın mücevherleri iç mekana taşınır.

boho ve minimalizm tarzlarinin yansimasi kok ton yelpazesi, dogal malzemeler ve dokular, antik pariltilar
Glam eklektizmi

Şimdi dört ayrı tarzı bir arada düşünün: Klasik, çağdaş, minimalist ve glam. Bunlar buluştuğunda ortaya çıkan resmin, star rock’n roll gruplarının yan yana verdiği konserlerden bir farkı yok. Bu göz alıcı ve cüretkar stil arenasında geleneksel etkilerdeki köklere sadık kalınırken, tam bir doku ve desen festivali de yaşanır: Deri, kadife, mermer, jüt ve diğerleri... Bu doku ve malzeme karışımının yarattığı yüksek kontrast ve adrenalin, glam eklektizminin DNA’sını oluşturur.

klasik cagdas minimalist ve glam unsurlarini tasiyan glam eklektizmi tarzinda goz alici doku ve desenler
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler