icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Dekorasyonda Boho Stili ve Eve Boho Rüzgarı Katan 6 Fikir

Sıcak iklimli ülkelerin rahat, salaş ve tribal etkili yaşam alanlarından alınan ilhamla popüler olan boho tarzını inceliyoruz.

  • 27 Eylül,2022
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 756 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Çoğunlukla yaz kimliği taşıyan coğrafi güzellikleri, nereden görüntülenirse görüntülensin nefes kesen fotoğraflar vermesi ve içinde biraz gypsy, biraz tribal, biraz da modern lezzetler taşıyan çok özel bir tarz olan boho stili dekorasyon evlerden modaya, restoranlardan kafelere, butik otellerden kozmetiğe kadar kendi imzasını attığı bir yaşam stilini geliştirdi ve halen tüm dünya yaratıcılarını kendine çekiyor.

Sahil kültürünün boho ruhunda özel bir yeri var. Uçuşan ketenler, hasır yaygılar, uzun pampaslar, kocaman minderler derken yaz dokusunun öne çıktığı her detay birleşerek bohem stilin anatomisini oluşturuyorlar. Aslında bohonun ruhunda biraz tembellik, bolca doğallık, bütünüyle de yaşamın sağlık odaklı keyiflerine zaman ayırmak gibi kavramlar yer almakta.

Bohem veya boho stili olarak adlandırılan bu dekorasyon tarzının eklektizmden de ilham aldığını söyleyebiliriz çünkü bu tarzda zamanlar, tribal öğeler taşıyan eski kültürler, inanışlar, kökler kaynaştırılmakta. Kamboçya'dan ikatlar veya Orta Asya'dan suzani gibi dünyanın dört bir yanından boyanmış tekstiller ve desenler kullanarak mekana egzotizm hissi veriliyor. 

Bohem stilin rahatlatan renkleri

Beyaz üzeri bolca aydınlık ve hafif bir renk paleti… Sedef, kemik, ekru, bej, vizon, kum, ten gibi uçucu bir renk skalası üzerine kurulu bohem tarz dekorasyonda ham ahşap veya hasır ve bambu gibi dokular, adeta birer virgül gibi her satır arasına yayılıyor; mekanlar, dokular ve renk katmanları arasına serpilerek onları ayrıştırıyor.

Bohem stilde öne çıkan doku ve materyaller

Her ne kadar sade ve minimal gibi görünse bile, boho stili dekorasyonun felsefesi, "daha fazlası daha güzel"dir. Temel renk paletinden vazgeçmezseniz, evinizi dekoratif malzemelerle doldurup durabilirsiniz. Üst üste kilimler yayabilir, grup grup hasır sarkıtlar asabilir, evi seramik kase, yastık-minder ve ahşap tabure cennetine çevirebilirsiniz. Boho tasarımlı bir mekanda kural, karıştırıp eşleştirmektir.

Ham ahşap, beyaz ormanın aslanı gibidir; onu jüt, sisal, bambu, rattan, hasır gibi bitki özlü malzemeler izler. Kusurlarıyla güzelleşen seramikler, üfleme camlar, tığ işleri, makrome, keten, tülbent, kilim, tadelakt sıva ve arada sırada ışıltı vermesi istenen eski pirinçler boho tarzının malzeme ailesinin birer üyesidir.  Bu arada mekanda yer yer minimal stilde bitkiler de kullanabilirsiniz.

Bohem bir evde olmazsa olmaz mobilya ve aksesuarlar

Önce büyük parçalardan başlayalım: Kanepeniz buram buram rahatlık duygusu yaymalı, kalıp gibi değil, yumuşak bir formu, geniş ve pofidik sırt minderleri, derin oturumu olmalı. L form gibi köşeler yerine C veya U gibi özel tasarımları tercih edebilirsiniz. Şayet üzerine salaş bir keten kılıf diktirirseniz doğru adımları atmış olursunuz. Bu arada yastık sayısında mütevazi davranmayın ve birbirinden farklı ama aynı stilde/eş renklerde yastıklar kullanın (tercihen etnik veya tribal).

Kanepe etrafındaki koltukların biraz kolonyal havada, toplanıp gidebilecek, ince konstrüksiyonlu, kelebek formlu, kasasız ve basit tasarımlar olması yeterlidir. Kalın kolçaklar yoktur, yerlere uzanan gövdeler yoktur. Kompakt, hareket edebilir ve yalın olmaları istenir.

Zemin, sizin oyun alanınız. Jüt kilim üzerine eski bir kilim atabilirsiniz, onun bir köşesinden evin diğer tarafına yine eski bir yolluk ekleyebilirsiniz. Üst üste binen katmanlar gibi, birbirine eklemlene eklemlene devam edebilirler. Ama yuvarlak hasır halılar, bohem dekorasyonun imzası gibidir.

Hazır imza demişken hasır, bambu, hazeran gibi örgü dokuların boho tarzındaki yerini elbette ki unutmamak gerekiyor. Bir canlı için akciğer ne demekse, bohem dekorasyon için hasır da o demektir. Aydınlatmalarda, mobilyalarda, runner’larda, sepetlerde, puflarda, servislerde ve duvar aksesuarlarında daima hasır, bambu ve rattan dokular vardır.

Gelelim duvarlara: Boş kalamazlar. Çünkü tam bir kültürlerarası köprü ve primitif sanat şöleni olan boho tarzında duvarlar yaratıcı gruplamaların fonunu oluşturur. Dream catcher’lar, örgü tabaklar, duvar yelpazeleri, ahşap ve seramik tespihler, maskeler, batik panolar, iri yapraklar, tüyler ve demir kafesler gibi pek çok dekoratif öğe, orta sehpadan daha çok duvarlarda yer alır. 

İkinci el mağazalar veya antika pazarları ziyaret edeceğiniz yerler arasında olmalıdır. Buralardan edineceğiniz karakter sahibi ahşap eşyaları güncel parçalarla kaynaştırabilirsiniz (örneğin sofrada keten örtüler üzerinde pirinç şamdanları hayal edin). Aydınlatma olarak dolaylı ışığı tercih etmek daha huzur verici bir atmosferin anahtarıdır. Buna ek olsun istiyorsanız, bol miktarda (ayrı formda) hasır aydınlatma grupları veya lambaderler işinizi rahat rahat görecektir.

Özgür ruhlu bohem dekorasyonu eve uygulamanın 6 yolu

1. Yatak başlığınızı değiştirin: 

Bambu veya hasır yatak başlıkları, bohem dekorasyon tarzının tahtı gibidir. Şayet çok dikkat çekmeyen, kumaş ve sünger birleşimi bir yatak başınız varsa, önce ondan kurtulun ve dilimli, yarım ay, bambu sıra gibi farklı modellerdeki örgü yatak başlıklarından edinin.

2. Salona hamak kurun

Bohem tarzın biraz tembellik olduğunu belirtmiştik değil mi? Dolayısıyla büyük düşünün ve kendinizi sınırlamayın. Rahat edeceğiniz, kendinize zaman ayıracağınız ve gevşeyeceğiniz saatler için makrome bir hamak satın alın ve onu salonda, uygun bir köşeye yerleştirin. Dekoratif olduğu kadar ruha da iyi gelir, sakın unutmayın.

3. Mutfakta iki renk çini kullanın

Boho tarzın nordik stilden ilham aldığı siyah kontürler, mobilya konstrüksiyonlarında, ayna çerçevelerinde ve tekstil desenlerinde sıklıkla karşımıza çıkar. Son yıllarda siyahı, nostaljik çini karolarında da görmekteyiz. Siyah-beyaz, siyah-krem ve siyah-gri gibi düetlerle kurgulanan çini karolar, bohem stilde mutfakların tezgah arkalarına ve zeminlerine çok yakışıyorlar.

4. Özgür ve yaratıcı bir çalışma alanı 

Bohem için tembellik odaklıdır demiştik ama bu üretkenlikten vazgeçeceğiz demek değil. Eğer bohem tarzın tutkunu bir ‘freelance’ çalışansanız, bu çözüm tam size göre. Çalışma köşesindeki yegane kural, çalışmaya davet edebilmektir. Esnek bir hareket alanı, saklama düzeni, yaratıcı düşünceyi, motivasyonu ve verimliliği artıran bir dekorasyon kurgusu yaratın ve duvarlarınızı bitkiler, mesajlar, dokumalar veya tablolar gibi size sıcak gelen öğelerle doldurun.

5. Kendi Amazon’unuza hoşgeldiniz

Banyo, suyla terapinin merkezi ve bir yenilenme mabedi. Suyun iyileştirici ve onaran yönünü doğanın sunduğu diğer güzelliklerle birleştirmek de bohem tarzın bir felsefesi. Yeşil dokuyu iri yapraklı bitkiler, sarkıtlar, aloe vera veya okaliptüs gibi aromaterapiyle özdeşleşmiş bitkilerle donatan bohocular, banyo atmosferlerini Amazon’a dönüştüyorlar.

6. Film gibi sofralar

Bohem dekorasyon kalabalıklarla güzelleşir. Stil doğası gereği çok kültürlü, çok sesli ve çok neşelidir ve tüm bunlar aynı mekanda buluşunca anlamlanır: Sofrada. Dolayısıyla yeme-içme kültürünü iyi bilmeniz gerektiğini, sık sık misafir grupları ağırlayacağınız ve uzun saatleri o sofrada geçireceğinizi unutmayın. Yapmanız gereken büyük, masif ahşap bir masa almak ve etrafına çeşitli formlarda ama aynı stilde sandalyeler dizmektir. Bu mix-match’i sofra tabaklarında ve servislerde de yapabilirsiniz. Ham keten rengi masa örtüsü, toplama yapraklardan oluşan bir runner ve hasır Amerikan servisler, bohem tarzın temel sofra kurgusudur. El yapımı seramikleri ve pirinç şamdanları unutmayın.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler