icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

7 Kolay Adımda Mükemmel Duş Planlaması

Duş yenilemeleri zor olabilir, bu nedenle başlamadan önce beklentileri belirlemek çok kritiktir.

  • 28 Şubat,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 3152 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Yeni bir duş alanı planlarken, karşınıza çıkacak seçenekler arasında kararsızlığa düşmek ve hatta biraz bunalmış hissetmek olağan bir durumdur. Tüm prosedür ilk başta göz korkutucu görünse de, başınıza neler gelebileceği ve ne beklemeniz gerektiği konusunda fikriniz varsa, tüm süreç çok daha makul ilerleyecektir. Duşa başrolü vereceğiniz yeni bir banyo tasarlama sürecindeyseniz, aklınızda bulundurmanız gereken 7 önemli maddeyi sizin için derledik.

kaleseramik alegra serisi parlak bej tonlarinda duvar seramigi

1. Önce boyutlar

Halihazırda var olan bir duş alanını yeniden şekillendiriyorsanız, aynı sınırlı alana sığmak durumundasınız. Bu durumda boyutla ilgili bir karar vermenize gerek kalmıyor. Ancak yeni bir ev inşa edenler veya mevcut bir banyoyu yıkıp yeniden yapanlar, kullanışlılık ve kişisel tercihler arasında gidip gelen metrekare ikilemi yaşayacaklardır.

siyah ve gri banyoda siyah dograma cam bolmeli teknesiz buyuk dus alani

80x80 cm’den başlayan boyutlarda duş tekneleri bulunsa da bu boyutlar “standart duş ölçüsü” olarak kabul edilmek için oldukça küçük. Şartlar zorlamadıkça 80x100 cm’den daha dar bir tercihe yönelmeyin. Farklı boyutları buradan inceleyebilirsiniz. Bu ölçüler sabun, şampuan, krem gibi saç ve vücut bakım ürünlerini her dönüşte devirmeden yerleştirebileceğiniz bir alan sunar. 

Büyük metrekareye sahip bir banyo alanına sahip şanslı ev sahiplerdenseniz duş için alan sınırınız sizsiniz. Duşa dair yerleşmiş yargı ve algılarınızı bir kenara bırakın. 3 metreye 2 metre bir duş yaptırın. Duş bankları, farklı oturma çözümleri ve niş ve raf sistemleri, farklı konumlarda farklı duş başlıkları için bol bol yeriniz olsun. Doldurup içinde yatmaktan ziyade sadece bir duş teknesi olarak işlev gören bir küvetiniz varsa, ondan kurtulup çok daha ferah ve konforlu bir duşa da sahip olabilirsiniz.

gri yer karosu ve ahsap malzeme kullanilan banyoda siyah metal profilli cam dusakabin

2. Cam mı duvar mı, yoksa cam duvar mı?

Duşların çoğu en az iki tam yükseklikte duvar arasında konumlanır. Eskiden değişmez bir standart olan bu durum modern ve çağdaş tasarımların hayatımıza girmesi ile değişti. Tesisatın içinden geçtiği duvara konumlanan duşları artık cam duvarlar çevreliyor. Duşta cam, bir banyoyu anında daha büyük ve daha açık hissettirebilir. Etki, daha küçük alanlarda daha dramatik olacaktır. Bununla birlikte, fayans bir duvardan daha fazla ilgiye muhtaçtır. Su lekeleri ile mücadele sürekli devam eden bir süreçtir. Ayrıca tasarımınıza bağlı olarak daha pahalıya mal olabilir. 

Kapalı bir duş tasarımı tercih edenlerin buzlu cam dışında cam ile pek işleri olmayacaktır. Açık duş tasarımı istiyorsanız, ancak cam bir fanusun içinde olma hissini de sevmiyorsanız, yarım duvarlar ülkemizde pek alışık olmadığımız ama iyi sonuç verebilecek orta bir yoldur.

kaleseramik sanremo serisi flower beyaz duvar seramigi ve dekor

3. Fayans seçimi

Duvar karosu için kelimenin tam anlamıyla yüzlerce, hatta binlerce seçenek mevcut. Porselen, seramik ya da traverten ve mermer gibi doğal taşlar ve hatta cam ve cam mozaikleri gibi birçok farklı malzeme arasında seçim yapmak bile başlı başına bir iş. Ancak porselen karoların suya dayanıklılığı ve az bakım gerekliliği onu doğal taşların bir adım önüne koyuyor.

banyoda beton dokulu duvar boyasi buyuk dusakabin ve duvara sabit minimal ahsap ustu yuvarlak lavabo

Seçim zor ama esnek çözümler mümkün. Kalecore ile hayal ettiğiniz tasarımı önceden yaratabilirsiniz. İki farklı fayansa aşık mı oldunuz? Mesela duvarın altta kalan belli bir kısmını metro tipi fayans döşeyip, tavana kadar olan kısmı balık sırtı devam edebilirsiniz. Bu tarz ikili uygulamalar doğru tercihlerle banyonuza derinlik katar. Nişlerin kaplamasını farklı malzeme ve renklerle yapmak, ya da dikey ve yatay da mozaik gibi farklı yöntemlerle bordürler kullanabilirsiniz.

Traverten gibi doğal bir taşlar, alacalı renkleri veya düzen dışı yüzey ve şekilleri ile doğanın güzelliğini banyonuza taşıyacaktır. Doğal taşların, ya banyo için uygun olduğundan emin olun ya da traverten görünümlü seramiklere yönelebilirsiniz.

gri yer ve duvar seramiklerinin kullanildigi siyah profilli dusakabin banyo ve ahsap lavabo dolabi, ahsap iskemle tabure

4. Oturacak bir yer yaratın

Duş bankı, rahat ve konforlu bir duş tasarımı oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca, yaşlı veya engelli ev sahiplerinin oturması için güvenli bir alan sağlar ve kayma tehlikelerini azaltır. Geniş duşlara oturma alanı yaratmak ve genişçe bir bank yerleştirmek kolay bir seçimdir.

Duşunuz küçükse, yerden tasarruf etmek için bir köşe bankı en iyi çözüm olabilir. Oturmalı tasarlanan duş teknelerini de araştırabilirsiniz.

5. Zemin seçimi: Kaymak ya da kaymamak…

Kaymazlık ve tutuculuk her yaştan kullanıcı için bir önceliktir, elbette düşük bakım gerektiren yüzeyler de önemli bir tercih motivasyonudur. Eskitme traverten, dokulu porselen veya çakıl taşları, kaymayı ve düşmeyi azaltmak için yeterli tutuşa sahiptir. Ancak doğal taşlar veya doğal taş parçalarının kullanıldığı harçlı zeminler daha az kaygan olsalar da daha fazla bakım gerektirebilir. Akrilik duş tekneleri de diğer zeminler gibi az bakım gerektirebilir ancak yeterli kayma direnci kontrol edilmelidir.

6. Fonksiyonel ve estetik duş sistemleri

Duş sistemi seçiminde tasarım veya kaplaması yeterli kriter değildir. Ne tür bir duş başlığı kullanacağınıza ve kaç adet kullanacağınıza önceden karar verin. Çoğu duşta tek duş başlığı bulunurken, bazılarında kapsamlı bir duş sistemi olabilir. Mesela, duşunuza ekstra bir spa hissi vermek istiyorsanız geniş bir yağmur duş başlığı hatta vücut jetleri ekleyebilirsiniz. İhtiyaçlarınızın ve yaşam tarzınızın kesiştiği banyolar, bu tercihlerden en memnun kalacağınız yerlerdir.

fonksiyonel ve estetik krom rengi duvara monte dus ici raf

7. Sabunlar, şampuanlar, kremler nereye?

Yerleşik bir niş mi yoksa duvara monte bakım ürünleri köşesi mi tercih edersiniz? Gömme nişler, duş alanınızı zenginleştirir ve ona derinlik katar. Duvar karosu seçiminde de bahsettiğimiz gibi farklı malzeme ve renkte fayanslarla yaratıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. En önemli avantajları, güvenli ve genişçe bir depolama alanı sağlamalarıdır. Kolunuzu, dirseğinizi çarpmadan, rahatça hareket etmenize olanak tanır. Ancak daha maliyetlidir, alandan kısmak zorunda bırakabilir. Proje aşamasında ekstra ve hassas bir planlama şarttır. 

banyoda depolama alani buyuk aynali dolap
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler