icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Ekonomik Bütçeli Tadilatlarla Yenilenen Mini Mutfaklar

Küçük metrekareli mutfak tadilatı başlı başına bir bulmaca gibi görünse de doğru öncelik listesi ile hem kişiselleştirilmiş hem de işlev kazanmış mekanlara, geniş mutfaklara oranla daha kolay ve ekonomik yoldan dönüşebilirler.

  • 17 Ekim,2023
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 268 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
kucuk mutfak gri mutfak dolaplari ahsap gorunumlu

Banyolar ve mutfaklar, (metrekare bazında) tadilatları en pahalı olan alanlardır ancak her ikisinin de işlevsel önceliği nedeniyle, elimizi taşın altına koyar ve optimumda ihtiyacımız olan her tadilatı yaptırarak çalışır-yaşayan mekanlar yaratmaya çalışırız.

Özellikle mutfaklar evin kalbi olarak daima kullanıcıların bir araya geldiği, yemeklerin hazırlandığı ve anıların yaratıldığı bir yer olarak kabul edilmekte. Bu yoğun kullanımdan dolayı yıpranan, yorulan ve stil olarak da güncellenemeyen mutfaklar arasında, özellikle de küçük ölçekli olanlar tadilat aşamasıyla sık sık karşı karşıya gelirler.

kucuk mutfak beyaz modern mutfak mobilyalari, duvarda ahsap gorunumlu seramik, pencere yani mutfak lavabosu ve bataryasi

Mutfaklarla ilgili önemli olan bir başka detay da, mutfakların rahat olması gerekliliğidir. Uzun ve yorucu bir günün sonunda yapmak isteyeceğiniz son şey, sıkışık ve darmadağın bir mutfağın stresiyle uğraşmak zorunda kalmaktır. Ancak bunu başarmak için önceden biraz düşünmeye ve zamana yatırım yapmanız gerekir. 

Şimdi gelin, mini mutfakları ekonomik bütçelerle yenilemenin yollarına tek tek bakalım:

country tarzi mutfak tasarimini, mini mutfak ahsap ve siyah dogramali

1. Düzen ve iş akışının belirlenmesi

Mini mutfak tadilatında en önemli kriterlerden biri, mutfağın düzenini doğru belirlemek. Buradaki amacınız daima, işlevsel ve verimli bir çalışma alanı yaratmak olmalı. Küçük alanlar için en popüler mutfak formları, L ve U şeklinde mutfaklar ancak siz kendi düzeninizi ve avantajlarını belirlemeli hatta kendi trafiğinize göre uyarlayabilmelisiniz. Tek duvar mutfaklar, tezgahlar, dolaplar ve cihazların yer aldığı, olabilecek en küçük düzendir ancak mutfak üçgeni dediğimiz hareket için genellikle kadırga veya koridor olarak tabir edilen çift taraflı mutfaklar daha çok tercih edilir.

ahsap mutfak ic mekani, kemerli nis mutfak dolabi, acik raf arkasi dikey panel. bej mutfak tasarimi parke zemin modern mutfak

2. Depolama ihtiyacının belirlenmesi

Küçük bir mutfakta depolama alanını maksimuma çıkarmak ve mevcut alanın her santimetresini kullanmak gerçekten de çok önemli... Dolayısıyla küçük mutfaklar için yapılabilecek en doğru hareket, uzun dolaplar, çekilebilir raflar ve derin çekmecelerle optimumda en verimli depolamayı sağlayabilmek. Ek olarak, açık raflar veya sepetler ile mutfağınıza hem organizasyon hem de görsel çekicilik katabilirsiniz.

3. Aydınlatmalar ve hareketli mobilyaların belirlenmesi

Doğru aydınlatma her mutfakta çok kritik bir konu, ancak doğru aydınlatma küçük mutfaklarda daha geniş bir alan yanılsaması yarattığı için ekstra önem taşıyor. Aslında mini mutfaklarda doğal ışık bambaşka bir güzellik sunuyor dolayısıyla (şayet müstakil bir eviniz varsa) ilk tadilatı daha büyük pencereler veya tavan penceresi tasarlamakla yapabilirsiniz. Ayrıca dolap altı aydınlatma, sarkıt lambalar ve görev aydınlatması gibi seçenekler de çalışma alanınızı aydınlatabilir ve mutfağınızın daha geniş ve kullanışlı görünmesini sağlayabilir.

Ek olarak mutfağınıza sandalye, tekerlekli sepet ve tabure gibi hareketli mobilyalar da eklemek isteyebilirsiniz. Bu ürünlerin katlanabilir olması alan optimizasyonu anlamında faydalı olacaktır.

kucuk modern mutfak terrazzo zemin, siyah yemek masasi, beyaz yesil mutfak dolaplari

4. Bütçenin belirlenmesi

Sınırlı bir bütçeyle çalışırken, yenileme gereksinimlerinizle ilgili bir şema yapın. Bu şema ihtiyaçlarınız ve istekleriniz olarak ikiye ayrılmalı. Örneğin cihazların yükseltilmesi ve depolamanın artırılması ihtiyaçlara, dolap kapaklarının boyatılması veya güncel stilde bataryalar alınması da isteklere girebilir. Bu doğrultuda projenize başlamadan önce araştırmanızı yapın ve titizlikle listenizi yapın. Her değişim için birkaç farklı tedarikçiden, birden fazla teklif alın. Tadilat süreci sırasında ortaya çıkabilecek beklenmedik masrafları hesaba katmak için bütçenizde bir acil durum fonu yaratmanız da akıllıca bir hareket olacaktır. En temel kural, toplam bütçenizin %10-15'ini beklenmedik durumlar için ayırmaktır.

duvara asilan metal bulasiklik. mutfak malzemeleri depolama rafi, ahsap mutfak teezgahi

Ek olarak;

5. Değerlendirilebilecek alanları bulun

İki bölmeli metal eviyeler veya country tarzı seramik eviyeler tezgahta geniş alan kaplarlar. Bu acı gerçek modası geçmiş elektronik cihazlar için de maalesef geçerlidir. Bu durumda yapmanız gereken, ne kadar bir eviyeye ihtiyacınız olduğunu (daha fazla tezgah alanı için) ya da yer tutan her cihaza gereksinim duyup duymadığınızı iyi düşünmektir. Örneğin, mutfağınızın dışında herhangi bir alanınız varsa (örneğin, koridor dolapları), konserve yiyecekler veya ev aletleri gibi sık kullanmadığınız eşyaları buraya koyabilirsiniz. Bu da sizi tadilat planlaması yaparken etkileyecektir.

mutfak boyunca uzanan bej renk yer seramik

6. Büyük yer karoları ve açık renkler kullanın

Size mantık dışı gibi görünebilir ama bazı büyük ölçekli yer karoları daha az derz kullandıkları için küçük mutfağınızın daha büyük görünmesini sağlar. Örneğin Kalesinterflex’e ait Luxury Cement, 60 x 120 cm ölçüleri ve mat yüzeyi ile yoğun trafikli mutfaklar için oldukça ideal diyebiliriz. Diğer yandan ışığı içeride yansıtarak dolaştırırsanız, mekanı olduğundan daha geniş de gösterebilirsiniz. Bu durumda dolaplarda daha açık renkleri (açık renkler yansıtma yaparlar) ve parlak cilalı yüzeyleri tercih edebilirsiniz.

kucuk fonksiyonel mutfak, ahsap tezgahlari altigen hexagon gri beyaz yer seramigi, ahsap acik raflar, mese  mutfak dolabi

7. Kapalı dolapları ve açık rafları karşılıklı duvarlara yerleştirin

Bir mutfakta yükseklik ve ferahlık hissi önemlidir ve üst bölgelerin olabildiğince açık bırakılması tavsiye edilir. Dolayısıyla karşılıklı duvarlarda kapalı dolaplar kullanmaktan kaçınmanızı, bunun yerine kapalı modüllerin karşısına açık raflar veya cam kapaklı modüller kullanmanızı öneririz.

8. Delikli bir tezgah arkası paneli tercih edin

Kepçe, spatula, maşa ve benzeri ekipmanları asmak için tezgahın arka paneline bir delikli pano takın. Ona yerleştireceğiniz kancalara bulaşık havlularını veya makas, açacak, lastik gibi küçük araç gereçleri de asabilirsiniz. Mantar pano ise buzdolabınıza mıknatısladığınız tüm işleri, fotoğrafları ve tarif kartlarını üzerinde toplayabilir.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler