Banyo Tasarımında Minimalizm ile Şıklık Nasıl Buluşur?
Minimalist banyonuzu, sıcaklık, lüks ve şıklık katan detaylarla tamamlayarak kişiselleştirebilir ve daha sofistike bir çizgiye taşıyabilirsiniz.
- 8 Şubat,2022
- 3 dk okuma
- Bu içerik 1300 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Banyo tasarımında minimalizmi şıklık ile buluşturmak için genel atmosferi sade ve yalın olarak korumanız ancak birkaç küçük detay ile ona daha sıcakkanlı, lüks ve elegan bir boyut katmanız gerekir. Bakalım, sadeliğin içindeki zarafeti nasıl ortaya çıkarabiliriz? İşte rotanız...
Basit, pratik ve işlevsel banyo, minimalist tasarım için temel bir kuraldır, bu nedenle banyonuzu açık ve dağınıklıktan arındırdığınızdan emin olmalısınız. Bunun anahtarı da her zaman ihtiyaç duymadığınız ürünleri, yerleşik raflar ve dolaplarda gizleyebilmekte saklıdır. Tümünü ayrıştırın, kendi içinde bölümlenmiş modüller sunan mobilyalara saklayın ve rahatlamak için temiz bir alana odaklanın.
Minimalist tasarımdan ödün vermeden, banyoya karakter ekleyebilecek farklı yüzey dokularını kullanmak da rotanızın bir parçası olabilir. Diyelim ki banyoda çok sade seramik karolar veya fayanslara sahipsiniz. Sadece bir yüzeye (sözgelimi duş arka fonuna veya klozet sırtına) çini, mozaik gibi bir odak yüzeyi yaratırsanız, istenen dengeyi de yakalamış olursunuz. Mermer de minimalist mekanları tamamlayan bir malzemedir. Dolayısıyla lavabo tezgahına mermer gibi lüks bir malzemeyi eklemek, genel minimalist çizgiyi bozmaz.
Minimal bir banyoya elegan bir hava katmanın bir diğer yolu ise, mekâna malzeme olarak pirinç, bakır gibi sıcak tonlarda metalleri eklemektir. Bunun için armatür, batarya, duş başlığı gibi metallerde rustik tarza doğru bir stil desteğine gidilebilir. Şayet kromdan devam etmeyi tercih ediyorsanız, yine rustik ve klasik stilleri tercih etmeniz, istediğiniz şık çizgiyi kurgulamanıza yardımcı olacaktır.
Aynalar, hem işlev hem estetik olarak banyo kombinasyonlarına liderlik eden öğelerden. Aynayı bir merkez haline getirerek, çevresini bir tuval gibi işleyebilirsiniz. Nasıl mı? Minimalist bir banyo için, formuyla sadeliğini koruyan ancak çerçevesiyle parlaklık ve şıklık hissi veren bir ayna hayal edelim. Bu altın varaklı, gümüş varaklı veya kesme aynalı bir çerçeve olabilir. Bu aynanın etrafına ise yine küçük el aynaları, birkaç küçük resim veya mesaj içeren tablo (mümkün olduğunca sade görsellerden oluşan), zarif aplikler (klasik üslupta ama çok mütevazi ölçüde) gibi detaylar ekleyerek bir gruplama oluşturabilirsiniz. Bu düzenleme, genel atmosferin yalınlığını bozmaz ama şık bir odak yüzeyi yaratır.
Klasik formlu küvetler, klasik tarzda banyo tasarımlarının temel aktristidir, orası doğru. Ancak minimalist-şık banyo dengesinde de onlardan faydalanabilirsiniz. Şayet küvetinizi, klasik bir model ile değiştirmeyi hedeflemişseniz, onu banyonuzun feng shui'sini geliştirecek bir noktaya yerleştirmelisiniz. Ancak küvet büyük hacimli bir öğe olduğu için, onun etrafını mümkün olduğu kadar yalın, temiz ve boş bırakmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde banyodaki minimal atmosferin hakimiyeti kaybolabilir.
Minimal veya farklı bir tarzda olsun, herhangi bir banyoya yeşil bir dokunuş eklemek, iç ve dış mekân arasında bir bağlantı oluşturur. Organik dünya, modern tasarımla birleşince mekân yumuşar ve gerçeklik kazanır. Bu detaylar, lavabo yanına minimal bir aranjman, alan büyüklüğü uygunsa devetabanı gibi minimalizmin çok sevdiği dev yapraklı bir bitki veya pencere önüne aloe vera, okaliptüs, sukulent gibi bitkiler olabilir.
Bir duygu köşesi oluşturmak, minimal banyolara kişisellik katmanın en dekoratif yollarından biridir. Bunun için, önce bağımsız bir mobilyaya ihtiyacınız var: Örneğin bir servis arabası, küçük bir komodin, bir sehpa gibi... Bu mobilyanın üzerine ise pirinç şamdanda bir mum, antika bir el aynası, aromatik vücut yağları, rahatlatan bir tütsü, vintage bir mücevher kutusu, seramik bir obje gibi aksesuarlarla her duyuya seslenen bir düzenleme yapın. Baktıkça sakinleştiğiniz, kokusunu duydukça sizi bir yerlere götüren, dokundukça enerjinizi yenileyen bir duygu köşesi oluşturdunuz bile... Ayrıca bu düzenleme, mekâna görsel olarak kişisellik de katacaktır.
Tüm bunların haricinde, banyoya noktasal olarak şık detaylar eklemek için bu listeden seçim yapabilirsiniz. Önemli not: Tüm bu önerilerin hepsini değil, bir veya iki adet seçmelisiniz.
- Ten, pudra veya pastel tonlarda bir duvar yaratmak, rengi bir mobilya veya aksesuar grubu ile tamamlamak.
- Kristal bir avize veya bir lambader ile yumuşak ışık kaynağı yaratmak.
- Havlu pan yerine nostaljik bir radyatör seçmek.
- Art deco tarzı pirinç bir raf veya askı sistemine havlu ve bornozları asmak.
- Duş kabini yerine varakla eskitme boyanmış, ahşap bir separatör kullanmak.
Henüz yorum yapılmadı.