icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Yüzeylerde Boyut Oyunları: Mini Seramikler ve Mozaikler

Son yıllarda karo dünyası, kesintisiz görünüm estetiğine odaklanınca ortaya dev boyutta ürünler çıktı. Diğer yandan da yüzeylere geleneksel karo duruşunu veren, daha stilize dekorlar yaratan ve her yüzeye uygulanan küçük boyutlu seramik veya porselen karolar ile mozaikler de var.

  • 18 Ekim,2022
  • 5 dk okuma
  • Bu içerik 1214 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Seramik ve porselen karolar, çok yönlü kaplama malzemeleridir ve mevcut tasarım çeşitliliğinin yanı sıra, hijyenik, dayanıklı ve uzun ömürlü yüzey malzemelerinden kabul edilirler. Günümüzde karoların çok çeşitli şekil, boyut, renk, doku ve efektli örnekleri bulunuyor. Bu sayede sadece zemin ve duvarda değil, hem iç hem dış mekanda, salondan masaya kadar pek çok yüzeyde kullanılıyorlar.

Mini seramik veya porselen karoların ve mozaikler, karo dünyasının sevdiği bir çekirdek aile. Aslında en eski ve kadim karo grubu, bu küçük formatta olanlar ama teknoloji ve tasarım birleşerek karo boyutlarını büyüttükçe yıldızları hafiften söndü. Yine de zaman zaman trend kürsünün zirvesinde küçük seramik karoları ve mozaikleri görüyoruz.

Diğer yanda ise dev boyutlu karolar var. Onlar da yekpare duruş sergiliyor, beton, epoksi gibi brüt olabiliyor, kesintisiz bir estetik sunabiliyor. Ama onlarla desen yapmak, yüzeyi bir tablo gibi işlemek, pano efekti kazandırmak çok zor. Ayrıca boyutlar büyüdükçe uygulanacak alan de bir soru işaretine dönüşmekte. Çünkü, her ne kadar karşı görüşler bulunsa dahi, büyük karolar açık plan ve geniş alanlara, küçük karolar ise sınırları dar ve küçük yüzeylere daha çok yakışıyor.

Hem estetik hem de işlevsel olarak tasarımcıların ve karo üreten sanatçıların da çok sevdiği küçük boyutlarda stil, renk ve desen yelpazesinin her gün biraz daha arttığını görüyoruz. Derz renkleri de bu oyuna katılınca ilham sınırları daha da açılıyor. Örneğin modern mutfakların tezgah arkalarına, beyaz renkli küçük karoların arası neon renkli derzler koyulabiliyor.

Ama dikkat: Bu tasarım mekanı ister istemez küçük gösterebilir. Şayet mekan boyutlarıyla aranız bozuksa, derz renklerinin karo renkleriyle aynı tonda olmasına dikkat edin; bu sayede onları algıda kaybetmiş olursunuz.

Ayrıca, büyük boyutlu seramik veya porselen karoların, küçük karolardan çok daha ağır olduğunu ve bu nedenle kurulumda olduğu kadar, kaldırma ve kesmede de zorluklara yol açabileceğini de göz önünde bulundurmak lazım. Hatalar maliyetli olabileceğinden, geniş formatlı karolarla çalışmak isterseniz, onlarda deneyimli bir ekibe ihtiyacınız var demektir.

Küçük seramik karolarda örnek tasarımlar ve ideal uygulama alanları

Küçük boyutlu seramik ve porselen karolar iki şekilde karşımıza çıkıyorlar: Ya belirli bir koleksiyonun dekor parçaları olarak veya mozaik gibi mono ve serbest tasarımlar olarak. Her ikisinden de örnekler vereceğiz.

Beşgen veya altıgen karolar:

Beşgen ve altıgen karolar, yakın zamanda yeniden popüler oldular ve farklı materyallerle birleştirilerek kullanılıyorlar. Örneğin zeminin bir kısmında altıgen bir kısmında ise ahşap veya beton kullanmak gibi... Minik boyutlu çokgen karolar, tezgah arkasında da oldukça estetik duruyor, bunu zeminde devam ettiren mutfaklarsa, algıda bir bütünlük sağlıyorlar. Altıgen veya beşgen seramik karoların en çok kullanıldığı alanlardan biri de banyo. Özellikle duş alanının zemin ve duvarında bu karoları tercih eden profesyoneller, karoların geometrik etkisiyle duş alanını mekandan ayırıyorlar ve orada bir odak noktası yaratıyorlar.

Çanakkale Seramik'in Hexagon koleksiyonu, krem, taupe, cotto ve siyah renk grubuyla bu birleşimi başarıyla sunabilecek altıgen karolara sahip. Hexagon, Akdeniz’in bohem ruhunu 17,5 x 20 cm ve 17,5 x 60 cm’lik karo ebatlarıyla sunuyor ve her parçasının deseni ayrı. Desensiz ve dört ayrı renkte seçenekler de var ama hepsi birleştiğinde oluşan sanatsal kolaj, doyumsuz bir seyir.

Parmak veya bisküvi karolar:

Adından da anlaşılabileceği gibi, ince, uzun ama ufak formatta olan bu karo görüntüsü, aslında belirli sayıda parçanın tek karo üzerinde birleşmesiyle oluşuyor. Bu da hem uygulama kolaylığına ve maliyete hem de daha az derz işçiliğine yansıyor. Üstelik her mekana uygulanabiliyorlar çünkü sınırlarından kesmek ve gerektiği kadar kullanmak, kalan parçayı başka bir yere tamamlamak da oldukça kolay.

Çanakkale Seramik’in Dante koleksiyonu da, parmak karolara güzel bir örnek. Asimetrik dizilen ama birbirini tamamlayan bu seramik karolar, Dante koleksiyonunun dekor parçaları. Tekstil ve cement dokularının harmanlanmasıyla ortaya çıkan Dante serisi derin ve güçlü rölyefleriyle kendini çok farklı kılıyor. 30 x 60 cm karo içinde 48 küçük parçayı birleştiren Dante serisinin parmak seramik karolarında beyaz, gri, antrasit ve miz renk seçenekleri bulunmakta.

Çini karo desenleriyle stilize evler

Doğu'nun mistik yüzünü modernizmle harmanlayan çini, el işçiliğini öne çıkaran desen dengesinin, doğal malzemeleri kullanarak mucizeler yaratma sadakatinin, Marakeş'ten Britanya'ya uzanan eklektik bir zevkin ortak dili. Yüzyıllardır sanat, zanaat ve tasarım üçgenindeki saygın yerini koruyan çini, mat bir dokuya sahip yüzeyi, sembolik desenleri ve renk gruplamalarıyla artizan bir uygulama ortaya çıkarırken, sağlam, emiciliği az ve hijyenik bir ürün grubu olarak da beğeniliyor.

Rustik, provans ve country stillerinin aranılan malzemesi olan çininin boyutları değişken. 20 x 20 cm’lik ölçülerin yanı sıra Çanakkale Seramik’in Aria koleksiyonunda olduğu gibi 30 x 60 cm boyutundaki tek seramikte birleşmiş 18 adet küçük çini gibi hazır kombin seçenekler de var. Aria, küçük boyutlu ve rölyefik çini karo serisi olarak üç renk düeti sunuyor: Mavi-krem, siyah-kırmızı ve Alegra klasik.

Küçük karolarda bir ekol: Mozaik

Mozaik, mutfak ve banyoların yalın görüntüsüne hareket katan, farklı desenler yaratarak belirli bir temanın işaretini veren, çok yönlü bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. 4.000 yıl öncesine uzanan tarihi ile bir antik dekorasyon sanatı olan mozaiğin doğum yeri de Mezapotamya olarak bilinmekte. O çağlarda sanatçılar, mozaik için cam, deniz kabukları, fildişi ve çakıl taşı gibi çeşitli malzemeler kullanmışlar.

Genellikle bulunduğu evin armasını, ev sahiplerini, ev sahnelerini, tanrıları, hayvanları ve geometrik şekilleri içeren mozaik desenleri, bulunduğu yere statü katan bir sanat olmuş. Antik Roma'dan Suriye'ye uzayan bu uygulamada avlu, salon, hamam merkezi gibi geniş zeminler seçilirken kimi zaman da mozaikler, detaylı duvar resimleri yapmak için kullanılmış. Bugüne kadar tercih listesindeki prestijli yerini koruyan mozaik, halen mutfak ve banyolar için pek çok kullanıcının yaşam alanını süslemekte.

Küçük karolarda yolunuz mozaike düşerse, size Çanakkale Seramik’in Millenium serisindeki kare dekorları öneririz. Millennium serisi, 3 boyutlu, mozaik görünümlü seramik karolarla retro mekanlara mükemmel uyum sağlıyor. 10 x 10 cm’lik siyah ve beyaz renklerde mat ve parlak seçenekli mozaik parçalarını, 30 x 60 cm’lik tek seramik plakada toplayan Millenium serisinde 7,5 x 15 cm’lik bej ve beyaz renklerde metro karolar da bulunmakta.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler