icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Banyo Boyutları: Minimum Normlar ve Optimal Alanlar

Merak ettiniz mi ideal bir banyonun ölçüleri ne olmalı? Küçük banyonun minimum bir standardı veya büyük banyoların makul bir metrekare ölçüsü var mıdır? Banyolar için geçerli parametreleri yazımızda derledik.

  • 19 Eylül,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 16060 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Banyolarınız için bir inşaat projesi veya tadilat hazırlığında iseniz yasal çerçeveyi ve yerleşim planının kabul edilen standartlarını bilmelisiniz. Banyoda kullanım kolaylığı kadar estetik anlamda da şık bir görünüm için uyulması önemli parametreler ve hatta evde her odaya kaç metrekare tahsis edilmesi gerektiğini belirleyen açıkça tanımlanmış kurallar vardır. Banyo özelinde vitrifiye ve dolapların doğru bir şekilde yerleşimi, aslında banyonun boyutlarını hesaplamanızı rasyonel olarak mümkün kılar. Kaldı ki; yanlış ölçüde alınmış bir küvet veya yanlış yerleşmiş bir lavabo tezgahı, alanın daralmasına veya boş görünmesine sebep olabilir.

KABUL EDİLEN STANDARTLAR

Bir apartman dairesinde veya müstakil bir konutta yaşamanın rahatlığı, yalnızca oda sayısına ve boyutlarına değil, aynı zamanda aile üyelerinin kullandığı banyoların sayısına ve  boyutuna da bağlıdır. Banyonun kullanışlı olması için boyutlarının standartlara uyması gerekir.

Banyo ölçüsü

  • Bir apartman dairesindeki bir banyonun ölçüsü optimumda 15 metrekaredir. Yeni imar yönetmeliğine göre banyo (yıkanma yeri) ve tuvaletin bir arada olduğu alan, 4.20 metrekareden küçük olamaz. Bu ölçülere, alanın temel eşyaları rahatlıkla girmelidir.
  • Banyo ve tuvaleti, ev planınıza göre aynı yerde veya ayrı ayrı da konumlandırılabilir.
  • İnşaat yönetmeliklerine göre minimum tavan yüksekliği ise 260 cm’dir. Bunun altındaki yükseklikler ‘yaşanılabilir’ bir atmosfer sunmayabilir.

Banyo kapısı

  • Banyo kapısının, dışarıya doğru açılması gereklidir. Ortak banyo veya misafir banyosu, mümkün olduğunca koridor üzerinde olmalıdır. Banyoyu mutfakta veya oturma odasında konumlayamazsınız.
  • Banyo ve tuvaletlerde alan kullanımı önemli olduğundan standart iç kapılarda 90 cm şartı varken, banyo kapıları 80 cm genişliğinde olabilir. Yükseklik olarak evin tüm kapıları 200-210 cm yüksekliğinde olmalıdır. Bu ölçüleri istediğiniz konfora göre değiştirebilirsiniz.

Vitrifiyeler

Banyoda yer alan gereçlerin çok sabit olmamakla birlikte standart ölçüleri vardır. 

  • Küvet ve duşakabinler banyonun kullanım ölçüsünü belirlemede etkilidir. Standart bir duşakabin ölçüsü minimumda 70 cm'dir. Günümüzde yerden tasarruf sağlayan köşe duşlar, yaklaşık 80-90 cm genişliktedirler.
  • Küvet için minimum ölçüler; 152 x 76 cm / 81 cm civarıdır.
  • Tek bölmeli bir lavabo için 50-60 cm arası bir genişlik yeterlidir. İki lavabonun yan yana olduğu durumda ölçüyü 60x120 cm ve üstü düşünebilirsiniz.
  • Klozet önünde 60 cm boşluk olmalıdır. Bide ise klozetten 25 cm uzağa yerleşebilir. Genel olarak banyoda ergonomi ve konfor sebebiyle her unsurun etrafında, en az 25 cm boş alan bırakılmalıdır.
  • Gömme klozetler için ölçü, 40x45 cm olarak bilinir. Klozetin gömme veya harici rezervuara sahip olması, asma klozet olması gibi tasarım farklılıkları kapladığı alanı değiştirecektir. Standart bir klozet için ortalama genişlik 35 cm, uzunluk 50-60 cm ve yükseklik de 40 cm diyebiliriz.

Banyo mobilyaları

  • Banyo dolabı ölçüleri çok çeşitlidir: Seçim aşamasında 50, 55, 65, 80, 100, 120 ve 140 santimetre uzunluklarda ölçülerle karşılaşabilirsiniz. Bu ürünleri, banyonuzun ölçüsüne ve  kullanım yoğunluğunuza göre seçmelisiniz.
  • Ergonomik bir lavabo kullanımı için 85-90 cm yükseklik aranır. Hangi tip lavabo kullanacağınıza göre değişse de banyo tezgahının yer karosundan yüksekliği yaklaşık 70-75 cm aralığında olabilir.
  • Duvara monte bir lavabo tezgahı varsa, yanındaki boy dolabı tezgahın alt mesafesinde göre hizalanmalıdır. Aralarındaki mesafeyi 25 cm olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Banyo aynasının zeminden yüksekliği için, 150 cm yeterlidir. Bu sayede, herkes aynadan kolaylıkla faydalanabilir.

Altyapı, elektrik ve sıhhi tesisat

Banyoyu tasarlarken, doğru bir işleyiş ve kullanışlılık açısından tüm tesisatın kaplayacağı alana, boyutlarına ve gereçlerin konumuna önem vermelisiniz. Öncelikle bir plan çizin. Sıfırdan bir inşaat projesi veya kapsamlı bir yenileme projesi için, pencere ve kapının yeri, temiz su borusu ve kirli su gider borularının yerleri, elektrik anahtarlarının yeri, lokal aydınlatmaların mobilyalara bağlı olarak yerleri, banyoda yer alacaklarsa termosifon/şofben veya kombinin yerlerini belirleyin. Gerekirse profesyonellerden destek alın. Bu ilk aşamada ölçüleri sizin seçeceğiniz banyo gereçleri belirleyecektir.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler