Antre ve Koridorlar İçin Seramik Çözümleri
Eve girdiğiniz anda sizi ilk karşılayan alan olan antre ve koridorlar, sık kullanıma yönelik tasarlanmalı; dolayısıyla karo seramik zemin kaplamaları da bu trafiğe uygun olmalı.
- 29 Kasım,2022
- 2 dk okuma
- Bu içerik 5046 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Antre demek, eve atılan ilk adım ve yuvaya dönüş demektir. Aynı zamanda, evden çıkış ve son bir bakışın da yeridir. Dolayısıyla diğer alanlardan ayrı tutulmalı ve hem davetkar hem de işlevsel bir dekorasyonu olmalıdır. Aynı zamanda evin genel tasarım stilinin de bir ön gösterimi gibidir. Koridor ise, mekanları birbirine bağlayan durumundan dolayı yüksek trafikli bir alandır. Bunu akılda tutarak, hem antre hem koridor zeminleri, pratik, dayanıklı ve kolay temizlenebilir bir çözümle kaplanmalı diyebiliriz.
Bu arada, antre ve devamındaki koridor hattını bir ana arter olarak kabul edersek, bu iki alanın zemin kaplamasının diğer yaşam alanlarından farklı bir malzeme de olmalı sonucuna varırız ki bu hareketlilik evin dinamizmi için de iyidir, monotonluğu kırar.
Antre ve koridor trafiğine en uygun iki zemin seçeneği:
Porselen karolar ve doğal taş karolar
Porselen karolar
Porselen zemin karoları, son derece dayanıklı oldukları ve sürekli bakım gerektirmedikleri için antre ve koridor zemini için en ideal çözüm sayılabilir. Öncelikle suya, lekelere ve çizilme gibi hasarlara yüksek direnç göstermeleri nedeniyle çocuklu veya evcil hayvanlı ailelerin evlerinde porselen yer karosundan daha iyi performans gösterecek bir malzeme neredeyse yoktur. Sadece su geçirmezlik özelliğini artırmak için (derzlerin üzerine) derz koruyucu sprey uygulanmasını tavsiye ederiz.
Porselen zemin karolarının bir başka avantajı ise, çok farklı tasarım ve kaplama seçeneklerinin bulunmasıdır, bu nedenle mekandaki renk paletine veya stilinize uygun bir ürünle mutlaka karşılaşırsınız. Hatta günümüzde porselen karolar, yüksek dijital teknoloji sayesinde mermer, ahşap ve doğal taş gibi bir dizi farklı malzemenin birebir görüntüsünde üretilmekte. Örneğin, Kalesinterflex markasına ait Shellwood serisi, Dark, Honey ve Walnut olarak üç ayrı renkte, 3 mm ve 5 mm kalınlık alternatifleriyle ve farklı boyut seçenekleriyle ahşap estetiğini yansıtan kapsamlı bir porselen seramik koleksiyonu. Bir başka alternatif ise Çanakkale Seramik’te: Sıcak renklerin eşliğinde ahşabın doğal güzelliğini taşıyan Legni serisi, sırlı porselen karolarıyla noce, beyaz ve natural renk alternatiflerine ve boyut seçeneklerine sahip.
Doğal taş karolar
Doğal taş karolar, country, provans, rustik veya Akdeniz/Ege gibi sayfiye tarzı evlerin en rağbet ettiği ürün grubudur. Taş, traverten, terrazzo, mermer ve granit gibi tamamen doğadan çıkma olan bu gruptaki ürünler aslında diğer seçeneklerle kıyaslandığında daha maliyetlidir, ancak uzun dönem için iyi bir yatırımdır.
Doğal taş, karakteristik bir görüntü yaratmaya yardımcı olsa da, yoğun trafikli bir alanda kullanılacaksa, göz önünde bulundurulması gereken bir takım dezavantajlara da sahiptir. Gözenekli dokuları nedeniyle diğer karolarından daha emicidirler ve kolayca hasar görebilirler. Öte yandan taş mükemmel bir ısı iletkenidir, bu da yerden ısıtma sistemine çok uygun bir kaplama olduğu anlamına gelir.
Doğal taş, karakteristik bir görüntü yaratmaya yardımcı olsa da, yoğun trafikli bir alanda kullanılacaksa, göz önünde bulundurulması gereken bir takım dezavantajlara da sahiptir. Gözenekli dokuları nedeniyle diğer karolarından daha emicidirler ve kolayca hasar görebilirler. Öte yandan taş mükemmel bir ısı iletkenidir, bu da yerden ısıtma sistemine çok uygun bir kaplama olduğu anlamına gelir.
Antre ve koridorun zemin kaplaması için stil ipuçları
1. Antreyi ferahlatın
İşe en zor yerden başladık değil mi? Çünkü yeni metropol evlerinde antreler küçük koridorlar dar. Oysa aslında zemindeki doğru seçimlerle mekanları büyük ve ferah göstermenin yolları var: Geniş boyutlu zemin karoları kullanmak, bulunduğu alanı olduğundan daha büyük göstermenin bir yoludur. Ayrıca büyük formatlı karolarla derz hatlarını en aza indirmiş olursunuz ki bu da algıda genişlik yanılsaması verir. Bu tarz karolara bir örnek isterseniz, size teknolojinin geldiği son noktaya götürmek isteriz: Kalesinterflex Innovation serisine. 100 x 300 cm ve 120 x 360 cm ebatlarında üretilebilen Kalesinterflex Innovation karolar, 3mm kalınlık sayesinde dünyanın en hafif, en ince, en büyük ve en esnek porselen seramiği.
2. Dar koridorları uzun gösterin
İşte başka bir algı yönlendirme numarası daha: Şayet koridorunuz dar ise, onu olduğundan daha uzun gösterecek karolar seçebilirsiniz. Bunun için de ahşap rabıta tarzı, ince ve uzun karolara ihtiyacınız olacaktır. Burada daha sık karo kullanacağınız için derz rengini karoların renginde seçmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede yekpare bir renk görüntüsü elde etmiş olursunuz. Bu konuda da en iyi çözümlerden biri Kalebodur markasında: Ahşabın doğal görünümünü seramikle yaşam alanlarına taşıyan Madera serisi karolar, 30 x 120 cm ve 20 x 120 cm boyut ve beş farklı renk seçenekleri ile koridorlara rabıta güzelliğini taşıyor.
3. Ayna ve renk kullanın
Koridorlar genellikle pencereleri olmayan klostrofobik alanlar olduğu için o bölgenin hem iyi bir aydınlatma düzeneğine, hem de aydınlık bir renk paletine ihtiyacı vardır. Dolayısıyla zemin kaplaması ve duvar rengini seçerken, açık tonlardan giderseniz, yansımalar sayesinde daha ferah bir alan duygusu yakalamış olursunuz. Bu etki karşılıklı yerleştirilecek duvar aynaları ve apliklerle desteklenirse, perspektifte daha fazla derinlik hissi elde edersiniz ve aplik ışıklarını da çoğaltmış olursunuz.
4. Cesur desenler seçin
Şunu unutmayın ki hem antreler, hem koridorlar hatta merdivenler, uzun zaman geçirmediğim alanlardır ama bir stili olsun isteriz. Dolayısıyla burada evin genel dekorasyon tarzını tamamlayacak ama temposunu da yükseltecek, cesur bir desen seçebilirsiniz. Örneğin, Art Deco tarzı bir eviniz varsa, antrenizi dama desenli karolarla kaplayarak güçlü bir etki yaratmış olursunuz. Hatta kristal bir avize, büyük bir ayna ve mermer bir dresuar ve pirinç aksamlarla birlikte lüks bir aura yaratabilirsiniz. Buradaki çözümünüz ise Çanakkale Seramik’in Ornament serisinde. Modern çini formlarını stilize ederek günümüze taşıyan Ornament, iki renkli ve geometrik desenli karoları ile sadece rustik değil, aynı zamanda Art Deco evlerin de zeminlerinin gözbebeği.
Henüz yorum yapılmadı.