icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Moda Ve Dekorasyonun Ortak Tutkusu: Ekose Deseni

Asla kaybolmayan bazı dekorasyon trendleri vardır. Kendilerini defalarca yeniden keşfederler. Geleneksel ekose bunlardan biri ve bu ikonik desenin yeni sezonda iç mekanlarda estirdiği fırtınaya merhaba diyoruz.

  • 18 Nisan,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 362 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

16. yüzyıl İskoçya'sında doğan ekose, temel olarak dikey ve yatay çizgilerin kesişmesiyle oluşan kareli desenlerin ortak adı. Buffalo check, klasik tartan, tattersall gibi farklı alt kategorileri olan ekosenin orijinal adı, İskoç klan erkeklerini soğuktan koruyan seyahat pelerinleri olarak bilinen tartandan gelmekte. 

Günümüze kadar kuzey Britanya’nın geleneksel pilili etekleri ile özdeşleşse bile, moda tarihine ceketten pantolona, çoraptan fulara kadar her parçaya, her renk ve her farklı karelilerle girmiş ve tam bir ölümsüz desen olmuş. Ekose devrimini sadece giyim dünyasında düşünmeyin, podyumlardan sonra dekorasyonu da hızlıca etkisi altına almış ve özellikle döşemelik kumaş olarak çok tercih edilmiş. Halen modası sürüyor ve defalarca kez trend kürsüsüne çıkıyor. 

Ekosenin dekorasyondaki yeri

Yüksek dağların ve kilometrelerce yeşilliğin hakimiyetindeki İskoçya’nın bu özel desenini dekorasyonda yıllardır kullanıyor olmamızın en önemli neden rahatça kombinlenebiliyor olması.

Kıyafetlerde kullanıldığı kadar döşemelerde, yastıklarda, nevresimlerde, throw’larda hatta abajur şapkalarında bile kullanılan ekose kumaşın kullanımında estetik ve karmaşa arasında incecik bir çizgi var: Çoğunlukla spor-klasik tarzda evlerde tercih edilen ekose desenini, farklı renk ve ölçeklerdeki modelleri kombinleyerek kullanmak mümkün. Yani mix-match yaparak ekose gruplamaları yapmak, farklı köşelerde farklı ekoselere yer vermek mümkün. Ancak renk düzeninden çıkmayın ve abartmayın. Aksi halde karmaşık bir eve sahip olabilirsiniz. Koyu ahşapların, kalın dokulu ve koyu renkli tekstillerin kullanımında aşırıya kaçarak, karanlık bir atmosfer yaratma riskinin olduğunu da unutmayın.

Bu klasik İskoç desenini modern ve çağdaş dekorasyon stillerine de uygulayabilirsiniz. Stilin modernize etmek için dozunu biraz azaltmak ve onu düz renkler veya çizgililerle kombin etmek gerekir. Modern evlere ekose eklemek için kendinize bir parça seçin: Bir sandalye, bir battaniye veya bir puf… Modern formlu bir mobilyayı ekoseli kumaşla kaplamak, hem stile gönderme yapar hem de dekorasyonu daha özgün kılar. Yine de karıştırmak ve eşleştirmek istiyorsanız, aynı renk ailesine bağlı kalın ve benzer desen büyüklük ölçeğini koruyun.

Çok yönlü desen

İster gösterişli duvarları süsleyen panolarda yer alsın, ister Highland kale şöminelerinin önündeki kanepeleri ve sedirleri hatırlatan parçalarda kullanılsın, ekose çok yönlüdür ve çok çeşitli desenlere sahiptir. Bir yanda şık ve aristokrat olabilir, bir yanda daha country ve cottage maskülenliği olabilir veya Vivienne Westwood gibi punk-rock olabilir.

Kısacası mekanınıza stil kazandırmanın en kolay ve etkili yolu, doğru ekose deseni seçmekten geçer. Örneğin yüksek tavanlı ve aydınlık bir evde yaşıyorsanız, lacivert-mor-yeşil gibi koyu tonlardaki büyük kareli kolej ekoselerinden duvar kağıdı ve perde kombinasyonu yapabilirsiniz. Normandiya evlerinde bu perde uygulaması, yünlü kumaşlarla yapılır.

Chester tarzı bir kanepenin üzerindeki yastıklarda, yastıklarda kullanılan bir kumaştan döşenen ayak pufunda veya ottoman’da, farklı bir köşedeki bergere’de ve şömine önündeki halıda ekose kullanmak ise, Queen Victoria tarzı bir evde yaşamasanız bile evinizin bir stili olduğunu anlatır.

Şayet ekoseyi yatak odasında kullanacaksanız, onu yatak başında -battaniye eşleşmesiyle kullanabilirsiniz ancak uyku rahatlığı sunan bir renk düzeni ve mekanı yormamak için mümkün olduğu kadar nötr renkler ve hafif tonları tercih etmenizi öneriyoruz. Mutfakta tartan kullanmanın en keyifli formülü ise, onu amerikan servis, tea-towel ve minder gibi tekstil odaklı noktalarda değerlendirmektir.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler