icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Zamansız ve Trendlerüstü Dekorasyon Nasıl Yaratılır?

Dekorasyon, iç mimarlık, tasarım ve sanat kriterleri arasında yolculuk yaparak, bir evi zamansız ve trendlerüstü göstermenin 12 yolu üzerinde yoğunlaşıyoruz.

  • 11 Nisan,2023
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 384 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Zamansız bir dekorasyon anlayışı, zamansız olan her şey gibi kalıcı bir güce sahiptir. Yaşayacağınız mekânın zamansız bir duruşa sahip olması için; stilleri, materyalleri ve renkleriyle her döneme ayak uyduran parçalarla dengeli bir kombinasyon yaratmalısınız. Yaşayacağınız mekânın zamansız bir duruşa sahip olması için, stilleri, materyalleri ve renkleriyle her döneme ayak uyduran parçalarla dengeli bir kombinasyon yaratmalısınız. Natürel renkler, yalın hatlı mobilyalar, sentetik olmayan doğal malzemeli dokumalar, sanat eserlerinin kullanımı, kültür ve tarihle bağ kuran aksesuarlarla denge kurarak yaratacağınız mekânlar kendini anlatabilir.

Şimdi gelin, bir evde zamansız ve trendlerüstü dekorasyonu yaratmanın yollarına bakalım:

1. Natürel renk paleti kullanın: 

Zamansız kalmanın anahtarlarından biri, geniş hacimlerde her zaman elegan ve zamansız duracak fildişi, açık gri ve yulaf rengi gibi natürel tonlardan yana seçim yapmaktır. Ek olarak senenin trendi olacak tonlarda yastıkları ve aksesuarları etrafa yayabilirsiniz, yani seçtiğiniz natürel renk paletini bir tuval olarak kullanabilir ve üzerindeki moda renkleri sık sık değiştirebilirsiniz.

2. Doğal materyaller tercih edin:

Doğanın ve natürelliğin modası asla geçmez. Doğal materyaller, evinizi her zaman zamansız ve kaliteli göstereceğinin yüzde yüz teminatını verir. Dekorasyonda zamansızlığı hissettirmek için taş, ahşap, keten, cam ve deri gibi doğal materyalleri tercih edin. Zemin ve mobilyalar için de ceviz ya da meşeyi kullanabilirsiniz. Ahşaplarla uyum sağlayacak ve zamana karşı koyacak doğal bir renk belirleyip bu noktadan yola çıkabilirsiniz. 

3. Evde tasarım klasiklerine yer verin:

Zamana meydan okuyan, her stilde kendisine yer bulan tasarım klasikleri bir mekânı zamansız kılmanın en garantili ve kestirme yolu olarak kabul edilebilir. 

Ray&Charles Eames, Jean Prouve, George Nelson, Hans Wegner gibi tasarımcıların imzasını taşıyan mobilyalar hem yalın çizgileri hem de tasarım kültüründe yapı taşı olma özellikleri ile kullanıldıkları projenin enerjisini yükseltme özelliğine sahipler.

4. Sanat eserleri biriktirin:

Sanat eserleri seçenin zevkine özeldir ve kişisel bir mesaj taşır. Evinizdeki diğer tüm parçalara nazaran daha zamansızdır. Her odaklandığınızda size 

farklı bir his ifade eder ve karşısında durana farklı bir ezgiyle seslenir. Bu yüzden sanat eserlerini seçerken size hitap etmesine özen göstermelisiniz. Aynı zamanda onları kullanacağınız yere de dikkat etmelisiniz. Sanat eserleri doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

5. Evrensellikle tanışın:

Yerel kültürlerden izler taşıyan, evrensel tasarımlar oluşturmaya çalışın. Tüm bu öğeleri, kişisel stilinizle harmanlayarak ortaya benzeri olmayan bir üslup çıkarın.

Bir mekân ne kadar kişiselse o kadar zamansız olabilir. Sadece bir trendin çok ileri çıktığı ve moda olanın, mekânda yaşayacak kişinin stilinin önüne geçtiği bir ev değil, yaşanmışlık hissi veren, hayata kolaylık sağlayan, işlevselliği yüksek mekânlar yaratın.

6. Eskiye saygı duyun:

Zamansız bir kurgunun olmazsa olmazlarından biri de antika kullanımı. Geleneksel dekorasyon anlayışının en önemli parçasının antika olduğunu düşünen tasarımcılar, antikaların hatıraları ve yaşları olduğunu ve bu yüzden de bulundukları odaya yaşanmışlık hissi kattıklarını söylüyorlar. Aile yadigârı antikaların evde yaşayanlara güven duygusu verdiğini ve duygusal bir havası olduğunu da ekliyorlar.

7. Az, çoktur felsefesini unutmayın:

Evinizde yıllar geçse de eskimeyen ve zamansızlığıyla öne çıkan bir dekorasyon anlayışı yaratmak istiyorsanız, çok büyük boyutlu olan her şeyden, fazla kabarık koltuklardan,  aşırı baskılı, dokulu, şekilli tasarımlardan ve son moda güncel tasarımlardan kaçının. Az, çoktur. Aşırılıktan ve fazlalıktan uzak durarak bu felsefeyi hayatınıza taşımanız mümkün.

8. Doğru dengeler yaratın:

Zamansız stil, doğru seçilmiş parçalarla, kalabalıktan karmaşadan uzak, fonksiyonel ve net vurguları olan mekânlarda ortaya çıkar. Modada olduğu gibi, iç mimaride de sadece trend olanın peşinden gitmek kullanıcıyı stil sahibi yapmaya yetmez. Dolayısıyla zamansız bir stil yaratırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, mekânı oluşturan her bir parçanın doğru dengeler yaratılarak düzenlenmesidir. Bir mekânda birbiriyle yarışan çok farklı parça varsa orada algıyı yönetmek çok güç olur. Mekânın sabit mimarisi çok güçlüyse (yüksek tavan, tarihsel doku, gibi) mobilya ve aksesuar seçimlerini daha minimal tutmak, tam tersi durumlarda ise bunlarla mekânın sıradanlığını kaybetmek bu dengeyi sağlamanın ilk adımlarıdır.

9. Fonksiyonellikten yana olun:

Zamansız bir stilin temeli aslında fonksiyonel olmayı başarmakta yatıyor. İşlevselliği yakalamanız size sakin bir özgüven vaat eder. Klasik stil ne zirvede olmaktır ne de sıkıcı olmaktır; mükemmel bir oran ve denge işidir. Bu düşünceyi benimseyerek seçimler yapmaya başlarsanız, seçtiğiniz eşyalar odanıza tam olacaktır. Ne gösterişli bir şekilde odaya uymayacak kadar büyük, ne de önemsiz duracak kadar küçük.

10. Sade hatlı mobilyalar seçin:

Dekorasyon tarzınızın ana hatlarını oluşturan mobilyalar, aksesuarlara oranla değişimi daha zor, daha ağır parçalar olduğundan yıllarca sizinle yaşayacak yalın hatlara sahip modeller arasından birini seçmelisiniz. Mobilyalar ne kadar sade hatlı ve süslemeden uzak olursa o kadar çok tarza uyum sağlar, siz de onları adeta bir tuval gibi kullanabilirsiniz.

11. Kültür ve tarihle bağ kuran objelere yer verin:

İznik çinileri ve antikalar gibi zamanı ve yaşanmışlığı yansıtan objeler zamansızlığın birebir aynasıdır. Yine dengeli ve kararlı bir tutumla mekâna yerleştireceğiniz, sahibi olmaktan mutluluk duyacağınız mobilya ve aksesuarlarla tüm stillerin üstünde bir kombinasyon yaratabilirsiniz.

12. Trendlerüstü bir bakış açısı yakalayın:

Zamansız bir stil trendlerden beslenmez. Kolay anlaşılabilir, basit, sofistike ve hayli işlevseldir ancak kesinlikle sıkıcı değildir. Evinizde yaratacağınız bu dekorasyonda, parçalar zarif, her şeyle uyabilen ve uzun ömürlü olacaktır. Elbette, klasik dekorasyonunuzla birleştiğinde zamansız durabileceğini düşündüğünüz, dünden, bugünden ve yarından parçaları birlikte kullanabilirsiniz. Natürel renklerdeki duvarda duran çağdaş bir sanat eserinin altına antika bir mobilya koymayı deneyin, harika duracaktır. Bu tamamen yaratıcılığınızı kullanmak ve dengeyi doğru kurmanızla alakalı bir durum.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler