7 Adımda Seramik Nasıl Döşenir?
“Kendin Yap” çözümlerinin bir sınırı var mı? Bir sonu olduğunu düşünseniz de bu sizi evinizin dilediğiniz yerine yeni karolar döşemekten alıkoymasın! Bu 7 adım ile fayans, seramik, taş fark etmeksizin her alanda duvar ve zeminlerin efendisi olabilirsiniz.
- 16 Eylül,2022
- 3 dk okuma
- Bu içerik 43729 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Evinize ister yeni bir tezgah arası eklemek ister yeni bir zemin döşemek için olsun, hangi malzeme kullanacağınıza karar vermek zor olabilir. Doğal taş mı yoksa porselen mi? Diyagonal mı olsun yoksa balıksırtı mı? Renkli derz harcı daha mı iyi durur yoksa hiç derz olmasa mı? Sorular burada bitmiyor çünkü günümüz yer ve duvar döşeme malzemeleri harika estetik, teknik potansiyel ve inanılmaz bir çok yönlülüğe sahip. Ancak bu uygulamayı baştan sona siz tamamlayacaksanız, odalarınıza yeni bir enerji ve bambaşka bir hava vermek için seramik karolar en güçlü adaydır. Hem misafirlerinizi şaşırtma güzelliğine hem de bakım kolaylığı ve dayanıklılığa aynı anda sahiptir.
Seramik karoların başrolde olduğu bir yenileme projesine karar kıldınız. Ve Kale'nin sunduğu sınırsız renk, desen ve malzeme seçenekleri arasından favorilerinizi de belirlediniz.
Artık sırda emek ve dikkat gerektiren döşeme işlemi var. Merak etmeyin bu projenin altından kendi başınıza kalkabilirsiniz. Şık ve başarılı bir bitmiş ürün elde etmenize yardımcı olacak ipuçlarımızı izlemeniz yeterli:
1. İlk işiniz zemin ya da yüzey etüdü diyebiliriz. İster duvar ister zemin olsun döşenecek yüzeyin projenize uygunluğuna karar vermelisiniz. Halihazırda iyi durumda olan düz bir yüzeyi, karo kaplı bile olsa kırmadan zemin olarak kullanabilirsiniz. İşlemlere başlamadan önce yüzeyi itinayla temizlemelisiniz. Eski karoları kaldırmanız gerekiyorsa da tavsiyemiz bir balyozdan ziyade bir çekiç, düz uçlu sağlam bir tornavida, yine sağlam bir spatula olacaktır. Derz kısmını tornavida ile kazıyıp, oluşan boşluktan spatula ile karonun altına girip eski karoları sökebilirsiniz. Biraz vakit alacak olsa da bu işlemde daha kontrollü olursunuz. Aksi halde yapılan kırma işlemleri sonucunda kendinize zarar verebilirsiniz.
2. Seçiminizi yaparken, yüzey alanlarına göre hesaplamaları (tekrar, tekrar) yaptınız. Proje için net ne kadar metrekare ürüne ihtiyacınız varsa, onun üzerine %10 fire payını da ekleyip satın almanızda fayda var. KaleCore uygulaması üzerinden tasarım ve planlama desteği de aldınız. Ama işe girişmeden önce son kontrol ve ölçümleri yapmanız çok önemli. Zemin uygulaması yapıyorsanız kuru zemin üstüne karolarınızı dizip, nihai görüntüye en yakın hali görün. Kurgulayıp, çizdiklerinizle ortaya çıkan sonucu karşılaştırıp karar değiştirmek ve düzeltmek için en uygun aşama bu an.
3. Yüzeyinize ve amacınıza uygun aldığınız seramik yapıştırma harcını paket üzerindeki talimatları takip ederek hazırlayın. Kalekim her amaca hem alana uygun seçenekleri ile seçim yapmanızı da işinizi de kolaylaştıracaktır. Hazırladığınız harç karışımını seramik malası ile zemine uygulayın. Seramik malasının diğer sıva malalarından farkı girintili çıkıntılı bir kenara sahip olması ve bu sayede harcı kanallar oluşturacak şekilde yayabilmesidir. Bu kanallı yapı fayansın harca ve dolayısıyla yüzeye daha boşluksuz ve iyi tutunmasını sağlar. Yatay ya da dikey yüzey fark etmeksizin köşe ve kenarlardan çalışmaya başlamak en basit ve güvenli yöntemdir. Bütün yüzeyi harçla kaplamayın, yapışkan harç kurumadan uygulama yapabileceğiniz bir alan belirleyin. 1 metrekarelik bir alan veya 15 dakika içerisinde işlemini bitirebileceğinizi düşündüğünüz kadar bir alanı kaplamak işinizi kolaylaştıracaktır.
4. Şimdi sıra seramikleri yerleştirmeye geldi. Yapışkan harcın üstüne karoyu iyice ama çok yüksek bir kuvvet uygulamadan bastırın, harç kenarlardan dışarı çok taşmamalı. Bastırırken hafifçe sağa sola oynatabilir, ekseninde nazik açılarla oynatarak harcın fayans yüzeyine dağılmasını ve arada hava kabarcığı kalmamasını sağlayabilirsiniz. Kauçuk bir çekiç ve yumuşak darbelerle son dokunuşları yapabilirsiniz.
5. Yukarıdaki madde de yer alabilirdi ama hem fiziki ve hem de estetik açıdan önemli bir adım olduğu için ufacık olsa da bu adım, ayrı yazılmayı hak ediyor. Her karodan sonra derz artısı denilen ufak plastik takozları karonun kenarlarına yerleştirin. Yapı marketlerde farklı boylarda plastik takozlar görebilirsiniz. Fayanslar arasında ne kadar boşluk istediğinize karar verip uygun derz artısını satın alın. Bu ufak ekleme tüm karolarınız arasında eşit ve birbirine paralel boşluklar kalmasına yardımcı olacak. Daha sonra bu incecik boşlukları karolarınız ve oluşturmak istediğiniz yeni tasarıma uygun renkte seçtiğiniz derz harcı ile doldurabilirsiniz ki o da son adımımız olacak. Birçok farklı renkte, her tasarıma uygun derz harcı bulmak mümkün. Mesela Kalekim’in derz harçlarında 32’ye kadar renk seçeneği bulabilirsiniz.
6. Bundan önceki tüm adımlar için gereken harcamalar; tamamını proje esnasında bitireceğiniz sarf malzemeleri veya makul fiyatlı ve yıllarca iş görebilecek el aletleri içindi (çekiç, tornavida, spatula vs…). El testeresi ile fayans kırma pensesi ise karoları istediğiniz ölçü ve şekilde kesmek zorunda kalırsanız, bu işi ustaca yapmanıza yardımcı olacak aletlerdir. Size kendinizi bir “kendin yap” projesinden çok “usta işi” bir uygulama yaptığınızı hissettirirler. Seramik ve doğal taş gibi döşeme malzemelerini kesebilecek, kılavuzlu elektrikli aletleri de düşünebilirsiniz ancak bunlar tek seferlik bir proje için yüksek maliyetli olabilir. Satın almak yerine bu aletleri çevrenizden ödünç de isteyebilirsiniz, ne de olsa eş dosttan umut kesilmez. İkinci el bir ürün satın almak veya kiralamak da uygun seçeneklerdir. Hiçbirine gerek yok deyip el becerinize güveniyor ve birkaç fayansı da heba etmeyi göze aldıysanız elinizdeki aletler de iş görecektir. Her halükarda her aşamadan emin olun, tekrar tekrar ölçün, bir defa daha çizin ve sonra kesin.
7. Kestiniz; armatürleri, prizleri, köşeleri güzelce döndünüz ve döşeme işlemini bitirdiniz. Sıra derz boşluklarını doldurmaya geldi. Ama önce harcın, karolarınızın ve sizin 24 saat dinlenmeniz gerekiyor. Bu süre yapıştırıcı harcın hiçbir şüpheye yer kalmadan kuruması ve sizin de enerjinizi toplamanız için ideal. Farklı mekanlar ve farklı kullanım alanları için farklı derz harcı seçenekleri kullanmalısınız. Islak alanlarda derz, suyun geçişi için en elverişli yer olacağı için Kalekim 2200 Ultrafuga gibi silikon katkılı, hareket bağlı esneyen ya da titreşime maruz kalan yüzeyler için epoksi katkılı Kalekim 2300 Fugaflex gibi bir derz harcı uygun olabilir. Projeniz için en uygun derz harcını öğrenmek için Kalekim Destek Hattı’nı da arayabilirsiniz. Harcı paket üzerindeki talimatlara uygun bir şekilde karıştırıp, takozları çıkardığınız derz boşluklarına mala veya spatula yardımıyla uygulayabilirsiniz. Bu noktada fayanslarınızın kirlenmesi kaygısına düşmeden, boşlukların tamamen ve sıkıca dolduğundan emin olacak şekilde harcı uygulayın. Derz harçlarını özel çözücü ve temizleyici malzemeler ile tamamen temizleyebilirsiniz. Yine de temiz çalışacağım diyenlere tavsiyemiz nemli tuttuğunuz bir bez ile dolgusunu bitirdiğiniz fayansları silerek devam edin.
Derz dolgulama işlemi sonrası yine bir 24 saat beklemelisiniz ve ardından derz harcı temizleyici ile kalan artıkları temizleyip, bir bardak kahve eşliğinde eserinizle gurur duyabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmadı.