icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Banyolarda Doğru Aydınlatma Nasıl Olmalı?

Hangi ışık kaynağı sizin için en doğrusu? Loş ve dinlendiren mi, renkli ve eğlenceli mi, yoksa bol ışıklı ve enerjik mi? Belki de hepsi…

  • 30 Eylül,2021
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 2948 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Işık, bir ortamın atmosferini etkileyen en önemli mimari unsurlardan biri. Loş ve yumuşak bir ışığın yarattığı dinlendirici etkiyi, güçlü ve çok ışık kaynağının olduğu bir ortamdaki yüksek enerjiyi, renkli ampullerle hareket katılmış bir odadaki eğlenceli ambiyansı kimse inkar edemez.

Evlerin diğer odaları kadar banyonun da bir ışık dili olmalı. Çünkü burası hem dinlenip gevşediğiniz, hem aceleyle hazırlandığınız, hem de çocuklarınızla banyo keyfi yaptığınız bir köşe. Bu durumda hangi ışık kaynağı sizin için en doğrusu olacaktır? Loş ve dinlendiren mi, renkli ve eğlenceli mi, yoksa bol ışıklı ve enerjik mi? Belki de hepsi… Banyonuz için en doğru aydınlatmayı seçerken, öncelikle arzu ettiğiniz ambiyansı ve stilinizi belirlemeniz çok önemli. Yoksa on binlerce seçenek arasında kaybolabilirsiniz.

Öncelikle belirtelim ki banyo aydınlatması evin diğer odalarından farklı bir teknik özellik gerektirmez. Salonunuz için beğendiğiniz bir aplik, hasır bir lamba hatta ışıltılı bir avize, banyonuz için de çok şık bir seçenek olabilir. Böylece seçenek sayımız yüz binlere çıkıyor değil mi? Seçimlerinize sınır koymak için, stilinizi, arzu ettiğiniz ışık şeklini ve tabii ki bütçenizi önceden belirlemek işte bu yüzden çok önemli.

Hazırsanız başlayalım mı?

Banyonuzun aydınlatma planı

Eğer yeni bir banyo tasarımı yapıyorsanız ve henüz inşaat aşamasındaysanız işe öncelikle banyo yerleşim planıyla başlayın. Aydınlatmalara, mobilya ve armatürlerin yerlerini belirledikten sonra karar vermelisiniz. Bir banyonun aydınlatma haritasını çıkarırken ana ışık kaynağı ve detayları aydınlatan yan aydınlatma elemanları olarak iki farklı başlıkta yol almak gerek.

Eğer halihazırda kullandığınız banyonuzdaki ışığın tasarımını değiştirmek istiyorsanız bu durumda iki farklı yoldan gidebilirsiniz: Mevcut olan elektrik sistemini kullanarak eski lambaların yerine yenilerini takmak ya da yeni bir elektrik sistemi geçirerek lambaların yerlerini yeniden planlamak. İkinci seçenekte bolca kırım-döküm işlemi olabilir, seramikler değişebilir, önden hatırlatalım.

Aydınlatma için tesisat ve alt yapı

Eğer imkanınız varsa ana ışık kaynağını tek başına bir anahtara bağlamak, duş-küvet alanını başka bir anahtara bağlamak, ayna-lavabo çevresini de başka bir anahtara bağlamak gerek. Böylece her defasında kullanılmayacak alanların gereksiz yere aydınlatılması ve dolayısıyla yüksek elektrik faturalarının önüne geçmiş olursunuz. Banyo girişine yerleştireceğiniz 3 tuşlu anahtar bu sistem için uygun olacaktır.

Banyoda Merkezi Tek Sarkan Aydinlatma Fotografi

Merkez aydınlatma: Ana ışık kaynağı

Banyonun tam merkezinde bulunan, genellikle en güçlü ışık kaynağıdır. Tek başına yandığında tuvalet ve lavabo alanını yeteri kadar aydınlatma özelliğine sahip olması beklendiği için, güçlü ampullerin kullanıldığı modellerden seçmenizde yarar var.

Merkez lambasını seçmeden önce tavan yüksekliğini hesaba katmalısınız. Alçak tavanlı, küçük bir banyo mekanı için sallantılı bir model yerine fanus ya da led armatürlerden seçmeniz alanı daha iyi değerlendirmenizi sağlar.

Ayna ve Lavabo Sarkan Merkezi Aydinlatma

Ayna ve lavabo çevresi aydınlatması

Spot ya da aplik tercih edebileceğiniz gibi, ayna arkasına gizli aydınlatma çözümlerine de gidebilirsiniz. Ayna ve lavabo çevresindeki ışıkların odak noktasını güçlü aydınlatması beklenir. Diş fırçalama, makyaj yapma, traş olma gibi günlük aktiviteleri kolayca yapmanızı sağlayacak bir aydınlatma seçilmelisiniz. Aynanın iki yanına aplik asabileceğiniz gibi, tavandan sarkan iki hasır lambayla da aynanızın iki yanına hoş bir hareket katabilirsiniz. Bu noktada aynanın formu, dairesel ya da kare olması da seçeceğiniz aydınlatma modeli için ipucu verir.

Kuvet ve Dus Alani Aydinlatmasi

Küvet ve duş alanı aydınlatması

Bu alanlar, perde ya da duşkabini ile kapalı olduğu için, ayrı bir aydınlatma elemanına ihtiyaç duyulur. İşte bu alanda suya dayanıklı bir model seçmekte fayda var. Özellikle de evde küçük çocuklar varsa… Fanus modeller, tavana yakın tasarımlar arasında, içine su ya da buhar almayacak olanları seçmekte fayda var.

Misafir Banyosu Aydinlatma Secenekleri

Misafir banyolarında aydınlatma seçimleri

Sıra misafir banyoları için aydınlatma modeli seçmeye gelince, yukarıda okuduklarınızın hepsini unutabilirsiniz. Küçük bir alan için loş aydınlatmalar, alçak tavanlar için sallantılı modeller, hatta kristalli avizeler, lavabo yanına tatlı bir abajur seçmekte özgürsünüz. Burada stilinizi konuşturun. Kuralları ve trendleri bir kenara bırakıp hayalgücünüzü sonuna kadar kullanın. Pinterest’ten beğendiğiniz bir modeli kendiniz yapın, sevdiğiniz bir fuları lambaya bağlayın, çiçeğin yaprakları arasına nokta ışıklar yerleştirin. Gelen misafirlere “bunun tuvalette ne işi var?” dedirtmek isterseniz, cesurca adımlar atın…

Banyoda Kendi Lambani Aydinlatmani Yapmak

Kendi lambanızı yapın!

Doğada bulduğunuz ağaç dalları, banyonuz için ilginç bir lamba olabilir. Arkasına gizleyeceğiniz nokta aydınlatmaları pilli modellerden seçerseniz elektrik bağlantısına da ihtiyacınız kalmaz. Ya da banyonuzun tam ortasına asacağınız ağaç dalına ampulleri kablolarından bağlayabilirsiniz. Sarkıt yeşilliklerle lambanızı süslemeyi unutmayın!

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler