icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Metropolün Mikro Yaşamları

Metropol hayatını ve şehrin merkezi semtlerinde yaşamayı tercih edenler için tasarlanan apartmanlar, yeni bir kavramı da doğuruyor: Mikro yaşamlar!

  • 4 Nisan,2023
  • 1 dk okuma
  • Bu içerik 308 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Çok işlevli mobilyalar, hareketli üniteler, hafif ve yer kaplamayan tasarımlar gibi kompakt yaşam alanlarının kıymetli hazineleri mağazalarda çoğaldıkça, gelen sinyaller bir şey anlatıyor: Tasarım dünyası, metropol seven ve merkezi yerde yaşamayı tercih eden kentlilerin küçük evlerinde rahat, mutlu ve hızlı yaşamaları için uğraşıyor. Bu bir ekol: Metropolün mikro evleri içindeki mikro yaşamlar...

Pek çoğumuz zaman zaman, yatağa dönüşen bir kanepe almayı, iki köşeyi birbirinden yarı açık bir kitaplıkla ayırmayı ve oturduğumuz koltuğun önüne bir bilgisayar sehpası sıkıştırmayı istemişizdir. Aslında bu hayali bir tandans, yaşadığımız kent apartmanlarının gerektirdiği (hepimizi ilgilendiren) ihtiyaçlar olarak kabul etmeliyiz. Özellikle büyük metropollerde yaşanılan emlak sorunu (küçük metrekare ve uygun fiyat) bizleri bu tarz tercihlere zorlamakta. Dolayısıyla hepimiz alan kazanma derdine düşüyoruz ve pratik fikirler sayesinde neredeyse illüzyonist yaşamlar sürüyoruz. Kısacası mesaj çok net: Küçülen yaşam alanları bizim geleceğimiz ve bundan kaçmak pek de söz konusu da olmayacak gibi...

Opinium Research firmasının Londra’da 5.000 kişinin üzerinde yaptığı anket, bazı gerçeklerle bizi yüz yüze getirmekte. 20’li yaşlardaki gençlerin %40’ı ev fiyatlarındaki artış yüzünden aile kurmayı erteliyor. Ankete cevap veren her beş kişiden dördü ise yaşadığı yeri terk etmek istediğini bile söylüyor. Bu oldukça ciddi bir oran. Şehirden uzaklaştıkça daha çok yükselen ulaşım masrafları ise bu gençlerin uzaklaşsalar bile maddi sıkıntı yaşayacaklarını açıkça gösteriyor.

Bu nedenle ‘kolektif yaşam’ yani ortak yaşam trendi yükselmekte. Hatta son yıllarda kolektif çalışma alanı sunan açık ofis sistemi markaları, çalışanlar için ofislerinin üstünde yaşam alanları da sunuyor. Kısacası esnek çalışma saatleri ile bizi özgürleştiren teknoloji, şimdi de yaşam ve iş arasındaki bariyeri kaldırmayı öneriyor.

Geçtiğimiz yıllarda, ekonomik kriz ve pandemi nedeniyle, hepimiz evlerimizi daha yoğun yaşadık ve yaşadıkça da daha iyi algılamaya başladık. Bu alışkanlık, dekorasyonla ilgilenen kitlelerin artmasına, evlerde değişimlere, yeni markaların doğmasına ve internet üzerinden alışveriş yapılmasına, hatta her şeyi dijital dünyada tasarlayıp, iletişim kurmaya bile neden oldu. Hele de bu evlerin, yukarıda anlattığımız gibi apartman kutuları olduğunu varsayarsak, insanlar başka şeyleri de hesapladılar: Küçük metrekarelerde akıllı ev çözümleri ile -uzun yıllar boyunca- mikro yaşayabilmenin sırlarını çözmek.

Peki mikro evlerde mikro yaşamlar için neler yapabiliriz? Kent hayatında hepimiz sınırlı metrekarelerde mücadele verirken verimli depolama da incelikli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak yapmamız gereken temel olarak neye ihtiyacımız olduğunun belirlemek. Küçük metrekareler için sandıklı bazalar, yatak olabilen L kanepeler zaten herkesin A listesinde. Ama duvarlardan çok az faydalanıyoruz. Daha doğrusu, raf sistemi yerine dolap arayıp duruyoruz. Oysa duvarları çok verimli kullanmak gerekiyor. Çünkü çok fazla alan harcamadan, iyi organize edilmiş depolama alanları hayatımızı kolaylaştırdığı gibi kaliteli yaşam alanları da sağlıyor. Örneğin, yatakların ve koltukların altında kullanılan çekmeceler, bazalar ya da sandık şeklindeki puf ve sehpalar gibi… Ya da alışılmış depolama yöntemleri dışında merdiven altlarının, kolon kiriş aralarında kalmış alanların depolama ünitesi haline getirilmesi güzel ve kullanışlı sonuçlar elde edilen depolama yöntemlerinden.

Sözün özü, aynı anda beş işe birden yarayan mobilyalar kullanarak, hareket edebilen modüllerle evde köşe kapmaca oynayarak ve tüm yüzeyleri adam akıllı kullanarak mikro yaşamın sırlarını çözebiliriz. Haydi bir de şu işe oda oda gezerek bakalım:

Mutfakta mikro yaşam

Evde yaşam alanlarının büyük veya küçük olması yapacağınız depolama organizasyonunun yapısını değiştirmemelidir. Küçük metrekareli evler daha çok depolama alanına gereksinim duyuyor olsa da büyük metrekareli evlerin de aynı organizasyona ihtiyacı olduğunu unutmayın. Evin merkezi olan mutfaklar ise her daim toplu ve düzenli olmayı gerektiren yaşam alanlarından biridir. Çok fonksiyonlu depolama alanları yaratmanın en önemli kurallardan biri olduğu mutfaklarda iyi bir planlama esas kuraldır.

Yapılacaklar listesi:

  • Mutfakta çekmece içi düzenleyiciler ile ray sistemlerinin yardımına ihtiyacınız olduğunu asla unutmamalısınız.
  • Cam, seramik veya metal kavanozlar, vakumlu saklama kapları, sepetler, kutular ve raf içi hareketli raflar, ekipmanlarınızı ayrıştırmanıza yardımcı olur.
  • Saklama kaplarının üzerine içinde neler olduğunu mutlaka yazmalısınız.
  • Mutfakta düzeni en çok kullandıklarınızı elinizin altına, en az kullandıklarınızı ise daha üst raflara koyarak sağlayabilirsiniz.
  • Her şeyin mutlaka bir yeri olmalıdır. Tencereler, tavalar, küçük mutfak aletleri, yemek takımları ve bardaklar birbirinden bağımsız olarak yerleştirilmelidir.
  • Beyaz eşyaların birbiriyle bağlantılı yerlerde olması mutfakta çalışmanızı kolaylaştıracaktır.

Antrede mikro yaşam

Antreler, düzeni en zor sağladığımız noktalardan biridir. Her şey burada toplanır ve daha sonra da kolay kolay altından kalkamayacağımız bir dağınıklığa sebep olur. Halbuki antreler evin aynası gibidir. Evin bütün trafiğini idare eden antrelerde kusursuz düzene sahip olmak için küçük hilelere başvurabilir, yaratıcı fikirlerle onları birer yaşam alanına dönüştürebilirsiniz.

Yapılacaklar listesi:

  • Antre dolabı veya ayaklı askı için alanınız yoksa kompartıman tarzı raflı bir duvar askısı veya kancalar kullanabilirsiniz.
  • Çocuklarınızın eşyalarını kendi eşyalarınızdan ayırarak kendi kendilerine giyinip hazırlanmaları için uygun bir ortam sağlayabilirsiniz.
  • Antrelerde ayakkabılar için en doğru çözüm olan farklı boyutlarda, çok bölmeli, kapaklı veya kapaksız dolaplardır ancak dolap yoksa onları duvar raflarında ve şeffaf kutularda koruyabilirsiniz.
  • İçi depolama olarak kullanılabilecek sandıklı puflar antre eşyalarınızı saklayabilir, onları ayakkabılarınızı giyerken de oturma ünitesi olarak kullanabilirsiniz.

Banyoda mikro yaşam

Banyo belki de mikro yaşamın gerektirdiği fonksiyon odaklı dekorasyonun en fazla uygulandığı alandır. Küçük metrekareli banyolarda, hemen her yüzey ve her metrekare önemlidir ve çok fonksiyonlu kullanılmalıdır. Bunun için yapacağınız depolama organizasyonunda duvar rafı, asılı dolaplar, dolap altı ve üstü için sepetler ve kapı arkası organizer’lar, çekmece içi düzenleyiciler, kutular ve kavanozlar, banyodaki karmaşa yükünü hafifletmenize size yardımcı olabilir.

Yapılacaklar listesi:

  • Boş duvarlar, dolap kapaklarının iç yüzeyleri ve lavabo altları banyo malzemelerinizi, çamaşırlarınızı ve havlularınızı depolamanız için varlar, bunu asla unutmayın!
  • Kavanoz veya şeffaf kutulara sabun, pamuk, aksesuar ve kişisel bakım ürünlerinizi koyarak kaldırabilirsiniz. Böylece her defasında aramak zorunda kalmazsınız.
  • Duvara ya da kapı arkasına monte edeceğiniz kancaların üstüne sepet veya bez çantalar asarak görünmesini istemediğiniz birçok şeyi burada depolayabilirsiniz.
  • Havlu, tuvalet kağıdı, temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünlerinden sadece ihtiyaç duyduğunuz kadarını banyoda, kalan kısmı çamaşır dolabı veya ardiye gibi yerlerde depolayarak daha fazla alana ve daha hijyenik bir ortama sahip olabilirsiniz.
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler