icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfak Dekorasyonunda Fark Yaratan Renkler

Beyaz renk, mutfak dekorasyonu için bir klasiktir ve modasının asla geçmeyeceğini hepimiz biliriz. Ancak biraz risk alarak mutfağımıza farklı renkler eklediğimizde, içerideki duygular, enerji, tempo ve yaratıcılık da aynı oranda değişecektir.

  • 16 Haziran,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 3162 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Büyük ya da küçük olması fark etmiyor: Gerçek olan, ne büyüklükte olursa olsun mutfak evin kalbidir, değil mi? 

Mutfakların geçmişten bugüne olan yolculuklarına baktığımızda, bu mekanların zaman içerisinde sadece yemek yapılan yer olmaktan çıkarak tüm günün geçtiği, yaşanılan, ofis işleri veya okul işleri için çalışılan, keyif yapılan, yemek yenen, kanepe ve tv ile dekore edilen stil sahibi alanlar haline geldiğini görüyoruz.

2019 yili living coral rengi acik parlak seftali rengi mutfak dolaplari, iskandinav tarz

Dolayısıyla mutfak dekorasyonu ve mutfaktaki renk düzeni, artık çok daha önemli bir konumda diyebiliriz. Ek olarak nötr renkler veya beyaz renk, zamansız, risksiz ve klasik bir seçim gibi görünebilir ancak biraz sıcak renkler eklemek, zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz bu alanı canlandırmakla kalmaz, mutfaktaki yaratıcılığınıza da katkıda bulunur. 

iskandinav klasik tarz mutfak ahsap mutfak dolabi acik raflarda yesil bitkiler ve minimalistik ic tasarim, pastel yesil mutfak duvari

Mutfakta hangi renklerle hangi stilleri yakalarsınız?

  • Pasteller

Renk havuzunun romantik pastelleri ile hem retrospektif hem de güncel bir stil yakalayabilirsiniz. Pasteller, mutfağında biraz renk isteyen ancak parlak ve cesur renkleri kullanmaktan çekinenler için mükemmel bir palettir. Beyaz bazlı bir mutfağa eklenecek yumuşak ve naif tebeşir renkleri ile hem samimi ve davetkar bir mutfak yaratmış olursunuz hem de mutfak, doygunluk oranı düşük pastel renk kombinasyonu ile aydınlık ve güncel bir ifade kazanır. Örneğin, Çanakkale Seramik’in Pera koleksiyonunda, soluk pembe ve mavi tonlarındaki çini karolar, hem nostaljik hem çağdaş bir etki yaratabilir.

okyanus mavi tonlarinda mutfak dolabi ve mutfak duvar boyasi ile sakin ve dinlendirici mutfak
  • Derinlik renkleri

Mutfağın sakin ve dinlendirici etkisi devam etsin ama mekanda yine de bir renk vurgusu olsun istiyorsunuz. Aradığınız renkler, okyanusun derinliklerinden gelen mavi ve yeşil ton kombinasyonları olabilir. Ancak hangisini daha yoğun kullanırsanız, algıyı da belirli bir yöne doğru yönlendirmiş olursunuz. Örneğin, mavi ve tonları ile odak noktasını renk çarkının soğuk tarafına çeker ve sakinleştirici mavi gökyüzünü, okyanus sularını ve aydınlık günleri hatırlatmış olursunuz. Açık mavi mutfak, mekanın havadar, daha büyük ve daha parlak görünmesini sağlayabilir. Öte yandan yeşil bir mutfak, ormanın, kış bahçelerinin veya doğanın içinde olma hissini verecektir. Dış mekanı içeri getirmenin ve mutfağa doğal bir hava vermenin en kolay yolu mekana yeşili taşımaktır. Ancak her iki rengin koyu tonlarına doğru devam ettiğiniz sürece, olduğundan daha küçük bir mutfak ve odak noktası yaratmış olursunuz. İdeali her iki rengi tonlarını mor ile karıştırarak mutfağın farklı noktalarına dengeyle sıçratmaktır. 

Şayet mutfağınızda beyaz ve derinlik renklerini karıştırmak istiyorsanız Çanakkale Seramik’in Formart koleksiyonundan Atria karoları tezgah arkası için tercih edebilirsiniz.

En popüler derinlik renkleri: Gri-mavi, Columbia mavisi, Akademi mavisi, Pudra mavisi, safir, Prusya mavisi, kuşkonmaz yeşili, yosun yeşili, teal, haki, nane yeşili, seledon yeşili ve elbette adaçayı.

Hangi stilleri yaratır: Vintage modern, Nordik nötr, Shaker

parlak canlı sari mutfak tezgah arasi rengi, sari tonlarinda klasik akdeniz country tarz mutfakta beyaz mutfak dolaplari, ahsap yemek masasi
  • Güneşi uyandıralım

Neden gün ışığını içeri almıyorsunuz? Parlak sarı, cesur bir seçimdir ancak doğru yapıldığında mutfağınızı güneşli bir havayla canlandıracaktır. Arpa sarısından zengin bala, parlak nergisden limona uzanan geniş bir yelpazeye sahip sarı tonları, klasik bir mutfak stiline derinlik ve ilgi katar. Yumuşak, gölgeli, sıcak bir aura verir. Sarının altına referans veren duygusu, mutfağa aile şefkati ve yemek yapma sevgisi getirir, huzurlu ve büyülü bir mekana çevirir. Mutfak, doğal ışıkta taze ve canlı görünür, bu nedenle gün boyunca mutlu ve enerji verici bir havaya sahip olur. Akşam veya yapay ışıkta ise zengin ve sofistike altın tonlarına bürünürler.

En popüler sarı tonları: Kehribar, buğday, goldenrod

Hangi stilleri yaratır: Country modern, Akdeniz, Cottage chic

kirmizi retro buzdolabi ile koyu gri mutfak dolaplarinin uyumu

Mutfak dekorasyonunda az kullanılması gereken renkler

  • Kırmızı

Aslında kırmızı, insanların duygusal durumunu olumlu etkileyerek verimliliği artıran, vücudun iç rezervlerini harekete geçiren ve ruh halini iyileştiren bir renktir ama mutfakta yoğun olarak kullanıldığında yorucu bir renk olabilir. Çünkü kırmızı renk kendine odaklanma yeteneğine sahiptir ve özellikle aşırı miktarlarda kullanıldığında baskı, stres ve iç gerilim yaratır. Bu nedenle mutfağınızı tüm dolaplarını kırmızı yapmak yerine, tek bir duvarda veya küçük aksesuarlarda, serpiştirilmiş olarak kullanmanızı öneririz.

mutfakta koyu ceviz mese agac dokulu ahsap parke zemin, duvarda toprak tonlari ahsap mutfak
  • Koyu kahverengi

Koyu ceviz, koyu meşe, abanoz ve wenge gibi ağaç dokuları olmadığı sürece mat koyu kahverengi bir mutfak, soğuk ve sıkıcı hissettirebilir. Bu tonlar güvenli ve muhafazakar bir hava sunarlar ama bir mutfağın ihtiyacı olan son şey, rahatlıktan uzaklaşmaktır. Ayrıca mutfağınız küçükse veya yetersiz aydınlatılmışsa, koyu kahverengi dolaplar odayı küçültebilir ve içine kapanabilir. Aynı şekilde, koyu kahverengi mutfaklarda rengi dengelemek için açık renkli öğeler gerekir. Şayet kahverengi tonlardan hoşlanıyorsanız, sıcak bir sütlü kahve tonu deneyin veya trend olan açık renklerdeki ahşap dolapları tercih edin. Koyu renkle eşleştirilmiş açık renkli ahşabın kontrastı dikkat çekici olabilir.

turuncu retro mini buzdolabi beyaz mutfak dolaplari klasik tarz

Mutfağa renk eklemenin diğer yolları

Mutfak dolaplarınızı farklı renklerle yenileme fikri, gündeminizde olmayabilir. Bu durumda renkleri mutfağınıza başka şekillerde de ekleyebilirsiniz. Örneğin küçük ev aletlerinizi renkli seçerek bir vurgu yaratabilirsiniz. Ya da:

mutfakta kontrast, lacivert duvar boyası, beyaz mutfak dolaplari, siyah beyaz zebra desenli mutfak halisi
  • Kontrast renkte bir duvar:

Bir duvarı, genel mutfak renk şemasından ayrı, kontrast bir renkle boyama fikri, mutfağınızda fark yaratabilir. Hatta boyamak yerine belki de duvar kağıdı da kaplayabilirsiniz. Böylelikle bu alanı mutfağınızın odak noktası haline getirebilirsiniz.

ahsap mutfak dolaplari, kirmizi yesil mutfak sandalyeleri, yesil ve turuncu mutfak perdesi, modern eklektik mutfak mekani
  • Pratik perde değişimi:

Mutfağa renk eklemenin en pratik yollarından biri, yeni perdelerle renk değişimine gitmektir. Özellikle nötr renklerde bir mutfağınız varsa, pencereleri çevreleyen küçük bir renk patlaması, mutfağınıza enerji, neşe ve yaratıcılık taşır.

mavi renk mutfak adasinda mavi renk tonlarinda ada bar sandalyeleri
  • Sandalyeleri boyamak:

Şayet mutfağınızda bir yemek köşesi varsa, sandalyelerinizi farklı renklerde boyama fikri, mutfağa renk vurgusu taşımanın yaratıcı çözümlerinden biri olabilir. Hatta bir rengin farklı tonlarıyla boyayarak mekana derinlik katabilirsiniz. Eğer sandalyeler boyanmaya uygun değilse, kılıflarını değiştirin veya yeni minderler seçin deriz.

beyaz tonlarda iskandinav tarz mutfakta parlak turkuaz mutfak kilimi
  • Halı veya kilim

Günümüzde yıkanabilir özellikte pek çok mutfak halısı veya kilimi bulunmakta. Renk vurgularını dikeyde kullandığınız oranda zemine de sıçratmanız gerekir ki, mekanda renk dengesi olsun. Bu durumda aksesuarlarda veya kumaşlarda kullandığınız rengi, mutfak halısı ve kiliminde de tekrar etmelisiniz.

  • Aydınlatma

Mutfakta aydınlatması söz konusu olduğunda renk düşünmek biraz riskli olabilir çünkü ışık kaynağı kabuğunun rengini verebilir. Bu nedenle aydınlatmada renge giderken, satın almadan önce mutlaka deneyin. En doğru seçim mutfakta sarkıt aydınlatmalar kullanmaktır.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler