icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Tezgah ve Tezgah Arası Deko-Fikirler

Mutfak, evin merkezi ve evdeki çoğu zaman burada geçtiğinden olsa gerek; mutfağınızı planlarken hayal gücünüzün sınırlarını zorlayabilir ve özgür düşünebilirsiniz. Tabii bütçeyi aşmadan… Unutmayın en iyi mutfak, estetik ve verimliliğin mükemmel uyumudur.

  • 21 Ekim,2022
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 922 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

İster sıfırdan tadilat yapıyor olun, ister mevcut mekanda hızlı bir rötuş, uyumlu bir mutfak yaratmak, malzemelerin uyumuna bağlıdır. Özellikle iki ana yüzey: Tezgah üstü ve tezgah arasını koordine etmek zorlayıcı bir süreç olabilir! Bu öğeler arasındaki mükemmel dengeyi bulmak, tasarımcı elinden çıkmış gibi görünen çarpıcı bir iç mekan yaratmanın anahtarı olabilir.

Tezgah mı yoksa tezgah arası mı odak noktası olmalı? Renk veya desen olarak eşleşmeleri gerekiyor mu? Ya birbirinden bağımsız inanılmaz görünen ancak birlikte iyi gitmeyen malzemeler bulursanız… Bu soruları şu an düşünmeseniz de arayışa başladıktan sonra emin olun, hepsi ve daha fazlası karşınıza çıkacak. Bu sorulara yanıtlar bulmak ve tezgahınız ile tezgah arasını eşleştirmek için size temel prensipleri vereceğiz. Hem verimli hem de estetik açıdan çekici bir mutfak yaratmanız için yarattığınız harika tezgah ve tezgah arası ikilisini nasıl düzenlemeniz gerektiğine dair ipuçlarını da sizin için derledik.

Tezgaha karar vermek

Tezgah kaçınılmaz olarak mutfakta en çok yer kaplayan unsurlardan biri, bu yüzden birçok tasarımcı ve profesyonel ilk karar verilmesi gerekenin o olduğunu söyler. Gerçekten de, birçok iç mekan tasarımında, mutfağın tüm havası tezgah üzerine kurgulanır. İlk önce tezgaha karar vermek tezgah arası seçenekleri daralacaktır, ancak bu daralma iyidir. Tekil olarak bazı tezgah arası karolarının renkleri, dokuları ve desenleri insanı gerçekten kolaylıkla tavlayabilir ancak bir tezgahla ya da hazırda bulunan mutfak mobilyaları ile eşleştirmesi çok zor olabilir.

Tezgahınız seçerken ısıya olan toleransı, kesici ve sivri uçlara karşı dayanıklılığı, temizlenebilirliği ve hijyen gibi estetik harici objektif kriterleri de göz önüne almalısınız. Örneğin; asırlara meydan okuyan porselen gibi güvenilir ve şık bir malzemeyi son teknoloji ile harmanlayan T-ONE by Kale gibi bir tezgah, zengin renk seçenekleri ve estetik görünümüyle tasarım anlayışınızı değiştirebilir. Porselen tezgahlar size hijyenik, kullanışlı ve mutfağın tüm zorlayıcı şartlarına karşı dayanıklı bir çalışma alanı sunar.

Tezgah arası için doğru seçim yapmak

Tezgah arası yüzeyinin asıl işlevi, arkasındaki duvarı nem ve kirden korumak olduğundan, birçok kişi estetik ya da tasarım unsurunu seçimlerinde geri plana atabiliyor. Çanakkale Seramik Millenium serisi gibi retro görünümlü ve hemen hemen her tür tezgahla uyumlu alternatifler güvenilir seçimlerdir. Ayrıca temizlemesi kolay ve kir göstermeyen seçenekler de rağbet görür. Ancak herkes güvenli ve ılık sularda yüzmeyi sevmez, macera ve heyecandan yana olanlar; göze çarpan ve mutfağın genel görünümünde baş role soyunan bir tezgah arasına yöneleceklerdir. Tıpkı Çanakkale Seramik Aria serisi gibi…

İki yüzey arasındaki uyumun öneminden bahsettik, birbirini tamamlamak bir uyum yarattığı gibi, doğru ayarlanmış bir kontrast da armoni içerisinde yaşayan iki yüzey ortaya çıkarabilir. Önemli olan birbiriyle çatışmayan seçimler yapmaktır. Aşırı iddialı renkler ve güçlü bir desenle bezenmiş bir tezgah arası, dışa dönük baskın renkli ve yoğun desenli bir tezgah yüzeyi ile birlikte bir stil çatışmasına sebep olabilir.

Tezgahınızı nasıl dekore edersiniz?

Seçimler yapıldı, uyum yerinde, malzemeler çok kaliteli, işçilik 10 numara ama bir şeyler tam yerinde değil! Mutfağınız için hedeflediğiniz his, iyi bir dekorasyon olmadan elde edilemez. Tezgah kestiğiniz, doğradığınız, soyduğunuz ve yoğurduğunuz kısacası tam kapasite işleyen bir çalışma alanıdır; bu yüzden günlük mutfak rutinleriniz için erişimi kolay bir depolama alanı mutlaka olmalıdır. Ve tezgahınızın üzerindeki her parçanın mutfak tasarımınızın bir parçası olduğunu aklınızdan çıkarmayın. 

1. TEMEL HUSUSLARA ÖNCELİK VERİN

Bazı eşyalar ve aletlerin yeri her zaman tezgahtır ve olmalıdır da. Bu nedenle bunların neler olduğunu belirlemek ve onları tezgah üstüne yerleştirmek diğer parçalar için ne kadar alan kaldığını değerlendirmenize yardımcı olur.

2. TEMİZ TUTUN

Son derece işlevsel ve pratik olması için alana ihtiyaç duyduğunuz evdeki tüm odaların başında mutfak gelir. Tezgahta ve mutfak adalarında yemek hazırlamak ve misafir ağırlamak için yeterli alan bırakmak en önemli önceliğiniz olsun, bu nedenle yüzeyleri asla aşırı doldurmayın.

3. BİTKİLER VE ÇİÇEKLER

Evde bitki ve çiçeklerle dekorasyon yapmak, genellikle telaşlı olabilen mutfak da dahil olmak üzere her oda için sakinleştirici ve huzur veren bir atmosfer yaratır. İster bir mutfak adasında bir vazoda güzel kesme çiçekler olsun, ister bir pencerenin yanında veya hazırlık alanlarının yakınında saksılarda, yenebilir otlar ve taze baharatlar olsun, mutfak tezgahlarını bu şekilde dekore etmek, renk ve doğal güzelliklerle dolu davetkar bir alan yaratabilir. Ayrıca kendi ektiğiniz taze fesleğenden, kekikten, biberiyeden ihtiyaç doğduğu an dalından koparıp kullanmanın zevkine de paha biçilemez.

4. RENKLİ VURGULAR 

Mutfağa yayılmış renkli nesnelerden oluşan öbekler olması, mekanda farklı vurgular ve göz alıcı kontrast unsurları yaratabilir. Mutfak tezgahlarını odanın ana renkleri ve unsurlarıyla kontrast oluşturan aksesuarlarla dekore ederek tasarım şemasını zahmetsizce yukarı kaldırabilirsiniz. Mesela; turuncu ve kırmızı tonlarla dolu bir meyve kasesi ve farklı ağaçlardan farklı boy ve formlarda ahşap doğrama tahtaları gibi basit dokunuşlar, mavi tonların hakim olduğu mutfaklarda zarif bir kontrast oluşturur.

5. DERİNLİK YARATIN

Mutfak tezgahlarındaki nesneleri katmanlamak, alanın sıcak ve rahat bir his vermesine yardımcı olabilir. Servis ve kesme tahtalarını arka arkaya yaslamak, önünde nihale gibi birkaç küçük parça olacak şekilde katmanlamak büyük resimde hissedilebilir bir derinlik sağlar. Üst üste, arka arkaya doğal olarak gelebilecek eşyaları bu şekilde bir arada kullanmak hem dikeyde ve yatayda mutfağınıza derinlik katarken, tezgah düzeni için de estetik bir çözüm yaratabilir.

6. DEKORATİF TEPSİLER KULLANIN

Dekoratif tepsiler, tercih ettiğiniz nesneleri ve aksesuarları küratörlüğünü yapıp sergilemeniz için kusursuz alanlar oluşturabilir ve mutfak tezgahını hem şık hem de pratik bir şekilde dekore etmenize yardımcı olur. Vazolar, bardak altlıkları ve diğer küçük mutfak aksesuarlarını yerleştirmek için harika bir tepsi veya sepet, eşyaları tek bir yerde toplayarak yemek pişirmek ve yemek hazırlamak için daha fazla alan bırakır. Farklı mutfak alanlarını ne zaman kullandığınıza bağlı olarak bir tepsi kolayca yerinden kaldırılıp ve hareket ettirilebilir.

Paylaştığımız temel prensipler ışığında, dekorasyon ipuçlarını takip ederek, dilerseniz sadece tezgahınızı ya da yalnızca tezgah üstü seramiklerini değiştirerek mutfağınıza baştan aşağı yeni bir tarz ve enerji verebilirsiniz.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler