icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Hijyeni ve Organizasyonu Buluşturan Çamaşır Odaları

Yeni nesil konutlarda en çok aranan alanlardan biri olan çamaşır odalarının tasarımı, yerleşim düzeni ve dekoratif özelliklerini bu yazımızda bulacaksınız.

  • 12 Ağustos,2022
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 2294 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Çamaşır odaları 21. yüzyıl konut tasarımının vazgeçilmezleri arasında. Yaşam alanı mütevazi metrekarelere sahip olsa bile, mimarlar mutlaka çamaşır dünyası için küçük bir alan ayırıyor. Bunu kimi zaman ardiyelerle birleştiriyorlar, kimi zaman da ayrıştırıyorlar. Ama eninde sonunda o çamaşır makinesi mutfaktan veya banyodan çıkıyor.

modern camasir odasinda camasir ve kurutma makinesi, yikama alani ve ahsap acik raf uniteleri

Teknik açıklamasıyla çamaşır odaları, çamaşır yıkama ve kurutma makinelerinin konumlandığı, deterjanların, çamaşır sepetlerinin, ütünün, ütü masasının, mandalların ve benzeri ürünlerin konumlandığı odadır. Bu bazen hareket kabiliyeti olan bir oda formülündedir (giyinme odası gibi) bazen ise geniş bir dolap gibidir (kapakları açarsınız ve her şey doğru bir depolanma sistemi ile karşınıza çıkar). Yine de ideal bir çamaşır odası, hava sirkülasyonu için gereken pencereye sahip, aydınlık alabilen, çamaşır asılabilen, kıyafetleri ayırmak, katlamak ve ütülemek için yeterli hareket alanına sahip olan, maksimum depolama yapılan bir mekan olmalıdır.

camasir odasinda antrasit camasir ve kurutma makinesi ve ahsap dolap uniteleri

Yapılan araştırmalar, çamaşır odalarının zaman içinde önce temizlik malzemeleri ile başlayan, ardından kullanılmayan eşyaların kutulanıp kaldırıldığı, dikiş, bahçe işleri, tamir aletleri, kayak malzemeleri gibi bir sürü eşyanın kaldırıldığı bir yere dönüştüğünü göstermekte. Yaşam alanında ayrı bir depo olmadığı sürece bu gelenek devam edecek. Çamaşır odasını ofise çevirenlerin de olduğunu eklemeliyiz, hatta eğer içeride bir lavabo ve su bağlantısı varsa, evcil hayvanların yıkandığı, lekeli kıyafetlerin ıslatıldığı ve aynı zamanda kahve pişirilen ve çalışılan bir kaçış alanı olması çok da imkansız değil.

camasir odasinda ust uste camasir ve kurutma makinesi, ahsap acik raflar

Çamaşır odası tasarımında nelere dikkat etmeliyiz:

Kural 1: Hiçbir yeri, mevcut cihazlarınızın boyutlarına göre bölümlemeyin. Sevin ya da sevmeyin, bir gün onlardan ayrılacak ve daha gelişmiş cihazlar satın alacaksınız. Dolayısıyla eğer çamaşır makinesi veya kurutma makinesi için bölmeler istiyorsanız, yanlardan, arkadan ve üstten en az 20 cm. boşluklar bırakın. Çevrelerindeki bölmeleri de çok spesifik ölçülerde yapmayın ki işlevlerde değişiklik yapılabilsin. Ayrıca hortumlar ve hava sirkülasyonunu da bu hesaba katarak pay açın.

bej ve ahsap renkler ile tasarlanan modern pencereli camasir odasi

Kural 2: Kapı genişliklerinin cihazların içeri girmesine yetecek kadar geniş olduğundan emin olun. Örneğin çamaşır  ve kurutma makinelerinin ortalama genişlikleri 60 cm’dir. Dolayısıyla kapı genişliği için 80 cm ideal ölçüdür. Bir cep kapısı iyi çalışır çünkü açıldığında zemin veya duvar alanı kaplamaz.

camasir odasinda camasir makinesi uzerinde ahsap tezgah ve depolama alani

Kural 3: Makineleriniz önden yüklemeli ise, açık kapıların etrafında rahatça hareket edebilmek için ön tarafta minimum 60 cm boşluk bırakmalısınız. Makineleri üst üste konumlayarak alandan kazanabilirsiniz ama katlama ve ayrıştırma için bir tezgaha ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bunun için en ideal formül ise, duvardan aşağı inen ve yeniden duvara toplanan, katlanır bir masa veya tezgah yaptırmaktır.

Kural 4: Çamaşır odasının duvarlarına ve zeminine yalıtım yaparsanız, gürültü kirliliğini azaltmış olursunuz. Yapamıyorsanız, sessiz çalışma, azaltılmış titreşim ve süspansiyon özelliklerine sahip cihazlardan edinin. Zeminde bir su gideri, su tahliye borusunun arızalanması veya makine taşması gibi durumlarda koruma sağlar. Otomatik su kapama vanası, çamaşır makinesindeki elektrik akımını algılar ve sadece makine kullanımdayken suyu açar. Şayet elektrik için uzatma kablosu kullanacaksanız, zeminde olmamasına da dikkat etmelisiniz.

Çamaşır odasına fonksiyon ve estetik katan fikirler

  • Unutmayalım ki, ne kadar renkli veya koyu renklerde çamaşırlarla uğraşırsak uğraşalım, çamaşır odasının imajı beyazdır. Dolayısıyla aydınlık renklerde hatta beyaz tonlarında tasarlanmalıdır. Bu palete ise en çok meşe, akçaağaç veya ayous gibi açık renkli ham ahşaplar ile bambu, rattan veya hasır gibi tropik dokular yakışır. Yani şayet bembeyaz zemin, duvar ve dolaplardan bahsediyorsak, zemine jüt bir kilim yerleştirebilir, dolap içlerine hasır sepetler koyabilir, hasır aydınlatmalar kullanabilirsiniz. Çamaşır odasının zemininde (burası bir ıslak mekan sayılabileceği için) seramik karo veya porselen karo kullanabilirsiniz.

Bu konuda hedefi tam onikiden vuran Çanakkale Seramik, Beyaz serisi ile hem zeminleri hem duvarları beyaz renk ile donatmakta. Kalebodur'un mermer görünümlü porselen Iceberg serisi, açık renk paleti, derin damar yapısı ve openbook dekor seçenekleri ile bir çözüm anahtarı. Çanakkale Seramik ailesine ait Alegra koleksiyonu da rölyefli dalga dekoruyla mekanlara hareket katan bir seri. Bej, gri ve beyaz gibi açık tonlara sahip olan koleksiyonun hem zemin hem duvar karoları mevcut.

minimal camasir odasinda ahsap merdiven askilik, hasir camasir sepeti
  • Duvarlar için kanca askılar, bütünüyle kuru olan ürünler için işlevsel olabilir, az nemli olanlar için değil (bakteri ve küf oluşur). Ama kurutma yanına bir askı borusu yerleştirirseniz, kurutmadan çıkan çamaşırlarınızı hemen asar ve ütü olana kadar katlı kalmamalarını sağlarsınız.
minimal camasir odasinda camasir ve kurutma makinesi ve kiyafet kurutma askisi, havlu ve deterjan depolama alani
parlak ve klasik tarz camasir odasinda mavi cini motifli yer seramigi ve beyaz cerceveli dolaplar
  • Şayet güzel bir günışığı kaynağınız varsa, tıpkı mutfak ve banyo ıslak mekanlarında olduğu gibi çamaşır odanıza da bitki koyabilirsiniz. Nemden hoşlanan iç mekan bitkilerini seçerek mekana biraz yeşil doku ve doğa katabilirsiniz.
hasir orgu sepet icerisinde naturel bej ve beyaz tonlarda bambu ve pamuk havlular
  • Şayet askı borusu yerine daha akıllı bir çözüm arıyorsanız, evde kullandığınız merdiveni, inip kalkacak şekilde tavana asın. Askılıkları da ona asın. Hem merdiven görüntüsünden kurtulmuş olursunuz hem de askı sorununuz çözülmüş olur.
ahsap askilikta ahsap askilar ile beyaz, bej ve mavi renk gomlekler
  • Duvara ray şeklinde yapılacak tutucular sayesinde, eninde sonunda o odaya doluşacak temizlik moplarınızı, süpürgeleri, ütü masalarını da ortadan kaldırmış olursunuz.
duvara montajlanmis ray seklinde ahsap askilik

Çamaşır rutinini seven aplikasyonlar

Şimdilik dokunduğunuz anda çamaşırları tertemiz yapan bir aplikasyon icat edilmedi ama bazı yardımcı teknolojiler ile, çamaşır aktivitemize keyif ve bilgi katabiliyoruz. Örneğin, Labels, Loundry Pro ve Loundry Day Care Symbol Reader gibi aplikasyonlar, giysilerde bulunan bakım ve yıkama sembollerini anlamada faydalı olan uygulamalardan birkaçıdır.

Complete Laundry Care, Clorox myStain, Purex Laundry Help ve The Ultimate Stain Remover Tips gibi uygulamalardan leke çıkarma ve koku giderme ipuçları ile çamaşır yıkama önerileri alırız.

Laundry Watcher, Rinset Laundry Timer ve Laundry Time gibi aplikasyonlar yıkama, durulama, kurutma sürenizi takip etmenize yardımcı olur ve işlemler bittiğinde sizi bilgilendirir.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler