Hijyeni ve Organizasyonu Buluşturan Çamaşır Odaları
Yeni nesil konutlarda en çok aranan alanlardan biri olan çamaşır odalarının tasarımı, yerleşim düzeni ve dekoratif özelliklerini bu yazımızda bulacaksınız.
- 12 Ağustos,2022
- 4 dk okuma
- Bu içerik 3027 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Çamaşır odaları 21. yüzyıl konut tasarımının vazgeçilmezleri arasında. Yaşam alanı mütevazi metrekarelere sahip olsa bile, mimarlar mutlaka çamaşır dünyası için küçük bir alan ayırıyor. Bunu kimi zaman ardiyelerle birleştiriyorlar, kimi zaman da ayrıştırıyorlar. Ama eninde sonunda o çamaşır makinesi mutfaktan veya banyodan çıkıyor.
Teknik açıklamasıyla çamaşır odaları, çamaşır yıkama ve kurutma makinelerinin konumlandığı, deterjanların, çamaşır sepetlerinin, ütünün, ütü masasının, mandalların ve benzeri ürünlerin konumlandığı odadır. Bu bazen hareket kabiliyeti olan bir oda formülündedir (giyinme odası gibi) bazen ise geniş bir dolap gibidir (kapakları açarsınız ve her şey doğru bir depolanma sistemi ile karşınıza çıkar). Yine de ideal bir çamaşır odası, hava sirkülasyonu için gereken pencereye sahip, aydınlık alabilen, çamaşır asılabilen, kıyafetleri ayırmak, katlamak ve ütülemek için yeterli hareket alanına sahip olan, maksimum depolama yapılan bir mekan olmalıdır.
Yapılan araştırmalar, çamaşır odalarının zaman içinde önce temizlik malzemeleri ile başlayan, ardından kullanılmayan eşyaların kutulanıp kaldırıldığı, dikiş, bahçe işleri, tamir aletleri, kayak malzemeleri gibi bir sürü eşyanın kaldırıldığı bir yere dönüştüğünü göstermekte. Yaşam alanında ayrı bir depo olmadığı sürece bu gelenek devam edecek. Çamaşır odasını ofise çevirenlerin de olduğunu eklemeliyiz, hatta eğer içeride bir lavabo ve su bağlantısı varsa, evcil hayvanların yıkandığı, lekeli kıyafetlerin ıslatıldığı ve aynı zamanda kahve pişirilen ve çalışılan bir kaçış alanı olması çok da imkansız değil.
Çamaşır odası tasarımında nelere dikkat etmeliyiz:
Kural 1: Hiçbir yeri, mevcut cihazlarınızın boyutlarına göre bölümlemeyin. Sevin ya da sevmeyin, bir gün onlardan ayrılacak ve daha gelişmiş cihazlar satın alacaksınız. Dolayısıyla eğer çamaşır makinesi veya kurutma makinesi için bölmeler istiyorsanız, yanlardan, arkadan ve üstten en az 20 cm. boşluklar bırakın. Çevrelerindeki bölmeleri de çok spesifik ölçülerde yapmayın ki işlevlerde değişiklik yapılabilsin. Ayrıca hortumlar ve hava sirkülasyonunu da bu hesaba katarak pay açın.
Kural 2: Kapı genişliklerinin cihazların içeri girmesine yetecek kadar geniş olduğundan emin olun. Örneğin çamaşır ve kurutma makinelerinin ortalama genişlikleri 60 cm’dir. Dolayısıyla kapı genişliği için 80 cm ideal ölçüdür. Bir cep kapısı iyi çalışır çünkü açıldığında zemin veya duvar alanı kaplamaz.
Kural 3: Makineleriniz önden yüklemeli ise, açık kapıların etrafında rahatça hareket edebilmek için ön tarafta minimum 60 cm boşluk bırakmalısınız. Makineleri üst üste konumlayarak alandan kazanabilirsiniz ama katlama ve ayrıştırma için bir tezgaha ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bunun için en ideal formül ise, duvardan aşağı inen ve yeniden duvara toplanan, katlanır bir masa veya tezgah yaptırmaktır.
Kural 4: Çamaşır odasının duvarlarına ve zeminine yalıtım yaparsanız, gürültü kirliliğini azaltmış olursunuz. Yapamıyorsanız, sessiz çalışma, azaltılmış titreşim ve süspansiyon özelliklerine sahip cihazlardan edinin. Zeminde bir su gideri, su tahliye borusunun arızalanması veya makine taşması gibi durumlarda koruma sağlar. Otomatik su kapama vanası, çamaşır makinesindeki elektrik akımını algılar ve sadece makine kullanımdayken suyu açar. Şayet elektrik için uzatma kablosu kullanacaksanız, zeminde olmamasına da dikkat etmelisiniz.
Çamaşır odasına fonksiyon ve estetik katan fikirler
- Unutmayalım ki, ne kadar renkli veya koyu renklerde çamaşırlarla uğraşırsak uğraşalım, çamaşır odasının imajı beyazdır. Dolayısıyla aydınlık renklerde hatta beyaz tonlarında tasarlanmalıdır. Bu palete ise en çok meşe, akçaağaç veya ayous gibi açık renkli ham ahşaplar ile bambu, rattan veya hasır gibi tropik dokular yakışır. Yani şayet bembeyaz zemin, duvar ve dolaplardan bahsediyorsak, zemine jüt bir kilim yerleştirebilir, dolap içlerine hasır sepetler koyabilir, hasır aydınlatmalar kullanabilirsiniz. Çamaşır odasının zemininde (burası bir ıslak mekan sayılabileceği için) seramik karo veya porselen karo kullanabilirsiniz.
Bu konuda hedefi tam onikiden vuran Çanakkale Seramik, Beyaz serisi ile hem zeminleri hem duvarları beyaz renk ile donatmakta. Kalebodur'un mermer görünümlü porselen Iceberg serisi, açık renk paleti, derin damar yapısı ve openbook dekor seçenekleri ile bir çözüm anahtarı. Çanakkale Seramik ailesine ait Alegra koleksiyonu da rölyefli dalga dekoruyla mekanlara hareket katan bir seri. Bej, gri ve beyaz gibi açık tonlara sahip olan koleksiyonun hem zemin hem duvar karoları mevcut.
- Duvarlar için kanca askılar, bütünüyle kuru olan ürünler için işlevsel olabilir, az nemli olanlar için değil (bakteri ve küf oluşur). Ama kurutma yanına bir askı borusu yerleştirirseniz, kurutmadan çıkan çamaşırlarınızı hemen asar ve ütü olana kadar katlı kalmamalarını sağlarsınız.
- Çamaşır odaları işgücü odaklı oldukları için endüstriyel ve vintage tarzda zemin-duvar kaplamaları daha çok yakışır. Örneğin zeminde beton veya çini görünümlü karolar ve duvarlarda metro karolar, çamaşır odalarının üniformaları gibidir. Çini görünümlü karoların örnekleri Çanakkale Seramik ailesine ait Ornament serisinde mevcut. Gri, mavi, beyaz, siyah tonlarıyla hazırlanan koleksiyonda geleneksel çini desenlerinin modern yorumlarıyla tanışacaksınız. Çanakkale Seramik'in klasik ve geleneksel çini karo ve motiflerinden ilham alan Pera Koleksiyonu da 20x20cm mat, sırlı porselen karolar ve dekorlarından oluşuyor.
- Şayet güzel bir günışığı kaynağınız varsa, tıpkı mutfak ve banyo ıslak mekanlarında olduğu gibi çamaşır odanıza da bitki koyabilirsiniz. Nemden hoşlanan iç mekan bitkilerini seçerek mekana biraz yeşil doku ve doğa katabilirsiniz.
- Şayet askı borusu yerine daha akıllı bir çözüm arıyorsanız, evde kullandığınız merdiveni, inip kalkacak şekilde tavana asın. Askılıkları da ona asın. Hem merdiven görüntüsünden kurtulmuş olursunuz hem de askı sorununuz çözülmüş olur.
- Duvara ray şeklinde yapılacak tutucular sayesinde, eninde sonunda o odaya doluşacak temizlik moplarınızı, süpürgeleri, ütü masalarını da ortadan kaldırmış olursunuz.
Çamaşır rutinini seven aplikasyonlar
Şimdilik dokunduğunuz anda çamaşırları tertemiz yapan bir aplikasyon icat edilmedi ama bazı yardımcı teknolojiler ile, çamaşır aktivitemize keyif ve bilgi katabiliyoruz. Örneğin, Labels, Loundry Pro ve Loundry Day Care Symbol Reader gibi aplikasyonlar, giysilerde bulunan bakım ve yıkama sembollerini anlamada faydalı olan uygulamalardan birkaçıdır.
Complete Laundry Care, Clorox myStain, Purex Laundry Help ve The Ultimate Stain Remover Tips gibi uygulamalardan leke çıkarma ve koku giderme ipuçları ile çamaşır yıkama önerileri alırız.
Laundry Watcher, Rinset Laundry Timer ve Laundry Time gibi aplikasyonlar yıkama, durulama, kurutma sürenizi takip etmenize yardımcı olur ve işlemler bittiğinde sizi bilgilendirir.
Henüz yorum yapılmadı.