Hijyenin Buluşma Noktası Banyolar
İşte tüm yönleri ve yeni alışkanlık rutinleriyle evlerimiz ve banyolarımızdaki "hijyen, dezenfektasyon ve temizlik" dünyası.
- 18 Ekim,2021
- 9 dk okuma
- Bu içerik 807 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Acaba hangimiz günün birinde "hijyen" konusunun dünya gündemini belirleyecek kadar önemli olacağını, "temiz olmak ve temiz tutmak" eylemlerinin trend listesinin başına yerleşeceğini, bir sabun kalıbının hayati önem taşıyacağını bilebilirdik ki? Zaman hepimizi şaşırtmaya devam ediyor, dünya da kendini ve üzerinde yaşayanların sağlığını koruyacak düzenler yaratmaya davet ediyor. İşte tüm yönleri ve yeni alışkanlık rutinleriyle evlerimizde, özellikle de banyolarımızdaki "hijyen, dezenfektasyon ve temizlik" dünyası.
Eski normalde, yaşam alanlarının hijyenine yüksek seviyede dikkat edenler, birbirleriyle kimsenin anlayamadığı bir ortak lisana sahiptiler: Tıpkı bir kulübün üyeleri gibi... Sohbetlerinin bile bir bölümü hangi ürünü, nerede, ne sıklıkta kullandıkları ve ritüelleri üzerine kurulabilirdi ve tüm bildiklerini birbirleriyle ateşli bir hikayeyi anlatır gibi tutkuyla paylaşırlardı. En azından pandemiye kadar durum, bu kadar gizemli ve egzantrikti. Son günlerde ise bu kulüp milyonlarca üye kazandı çünkü hijyen başlığı herkesin hayatında ve dünya gündeminde baş köşeye yerleşti. Artık televizyonlardaki ana haber bültenleri dahi "hijyen" ile başlıyor, "hijyen" ile kapanıyor. Nereye baksak, "doğru hijyen" uygulamaları ile uyarılar görüyoruz. Çünkü bu konu, yaşam kadar önemli oldu ve Maslow'un ihtiyaç hiyerarşisi kuramında 4 numaradan taşınıp, liste başına yerleşti.
Pandemi ile kişisel yaşam alanları olan evlerimiz ve sosyal yaşam alanları olan ofislerimiz, okullarımız, yiyecek-içecek-alışveriş mekanlarımız ve aklınıza gelebilecek her temas noktası, hijyen standartlarıyla değerlenirken, bunun yaşam alışkanlıklarımızı da değiştirmesi o kadar doğal ki! Bir kültür oluşuyor ve aslında her şey yine kendimizde ve evlerimizde başlıyor.
Temizlik, arınma, arındırma ve hijyenin birinci durağı ve tartışılmaz buluşma noktası, banyolar. Günümüzde su ve sabun ilkesiyle odak noktası haline gelen banyolarımız, kendimizi ve çevremizi koruma dürtümüzü yöneten, en önemli cephe değil mi zaten? O halde konuya banyo ekseninde yaklaşmak ve hijyenin boyutlarını banyo bakış açısıyla değerlendirmek gerekiyor. Kolları sıvayalım, eldivenleri takalım ve detaylı olarak banyo hijyeni konusuna doğru yol alalım:
Dezenfekte olmak veya temiz olmak? İşte bütün mesele bu.
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, dezenfektasyon ve temizleme bütünüyle birbirinden farklı iki konu ama aynı parkta oynayan çocuklar gibiler. Temizlik, yüzeylerden bakterilerin, kirin ve küfün uzaklaştırılması anlamına geliyor, ancak iyi bir temizlikle bile virüs gibi bazı patojenleri yok edemezsiniz; eğer hiç sevmedikleri ağır kimyasalları kullanmazsanız geride aktif kalırlar. Örneğin, kir ve küflerderden kurtulmak ve rutin bir temizlik için toksik olmayan, çok amaçlı temizleyicileri kullanabilirsiniz. Bunlar virüs temizlemede etkili olmasalar bile, zararlı bakterilerden sizi korurlar.
Son yıllarda, sert temizleyicilerin çevre ve insan vücudu üzerindeki etkilerinden endişe duyan toplumlar, "yeşil, çevre dostu, toksik olmayan veya doğal" tanımları/sertifikaları bulunan ürünleri arar oldular. Bu endişemizde haksız değiliz çünkü bazı temizlik ürünlerindeki kimyasallar göz, cilt veya solunum tahrişine neden olabiliyor. Dolayısıyla yeşil alternatiflerin güvenli ve etkili kanatlarını istiyoruz. ABD Çevre Koruma Kurumu (EPA)'nın hazırladığı bir listeye göre, test edilmiş ve virüs öldürmede etkili dezenfektanlar bulunuyor ve bu ürünler ağartıcı, izopropil alkol, kuaterner amonyum bileşikleri (veya kuatlar) ve diğerleriyle yapılan ürünleri içeriyor. Ancak bu listede çok az "yeşil" temizleyicinin olduğunu belirtelim. Bunun nedeni ise, bir ürünün, konu virüs olduğunda mutlaka ona uygun testlerle denenmesi ve yeterlilik sertifikalarıyla donanmış olması; yani belirgin protollerden geçmesi gerekiyor. Henüz bu çalışmalar dünya genelindeki pek çok "yeşil dezenfektan" ürünü üzerinde sürmekte. Aslında bazı araştırmalara göre, narenciye ve lavantadan elde edilen uçucu yağların antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olduğunu görmekteyiz ancak bu özelliğin virüslere karşı etkili olup olmadığı henüz bilinmiyor. EPA, virüs öldürebilecek ürünler listesine yeşil temizleyiciler ekleyene kadar, onaylanmış, geleneksel dezenfektanlara bağlı kalmayı söylüyor.
Sadece doğru temizlik kuralları yeterli
Şunu altını önemle çizelim: Her yeri, günlük olarak ve saplantılı bir şekilde dezenfekte etmeye gerek yok. Rutin bir temizlik düzeni kurabilmek, oldukça yeterli. Özellikle banyolardaki hijyen için, etiketlerdeki talimatları izleyerek kendi sisteminizi kurabilir ve tehlikeden uzaklaşabilirsiniz. İnsan sağlığı üzerindeki etkileri açısından test edilmiş ve astım, tahriş, hormonal bozulma veya kanserojen etkilere neden olma riski daha düşük olan ürünlerle, rutin temizlik düzeninizi oluşturabilirsiniz.
Örneğin, zemin temizleme konusunda, lavanta veya limon gibi birkaç damla uçucu yağ eklenmiş, %70 alkol bazlı ürünler, muhtemelen alabileceğimiz en çevreci ürünler. Litre başına dört çay kaşığı çamaşır suyu ile seyreltilmiş su da, 24 saat etkili bir temizleyici (Uzmanlar burada karbonat, sirke ve diğer doğal ürünleri, virüsler için yeterli hijyen sağlamaları konusunda önermiyorlar). Özellikle yüzeyler, kapı kolları, aydınlatma düğmeleri, rezervuar tuşları, armatür ve bataryalar gibi "sık dokunulanlar", banyoyu kullanan kişi sayısına, ortama girip sıklıklarına oranla, (asgari) günde iki kez temizlenmek isterler. Bu rutini nemli bir bezle yapmalısınız ve ardından mutlaka su ile durulamalısınız.
Ek olarak, doğru bir temizlik sistemi kurguladığınızda ve sonrasında mekanı havalandırdığınızda, zararlı kimyasalların bıraktığı izleri de azaltabilirsiniz. Ardındansa kapı ve pencereleri açarak temiz hava dolaşımını sağlamanızı öneririz.
Doğru bir temizlik alışkanlığı kurmaya yardımcı olabilecek başka bir rutin ise, banyodaki dağınıklığı azaltmak ve temizlenmesi zor öğeleri kaldırmaktır. Klasik havlu kültüründen vazgeçmek ve kullan-at tarzı kağıt havlulara yönelmek de yine doğru bir seçim. Kirlileri silkeleyerek sepete atmamak, yani mikropları havaya yaymadan doğrudan adrese göndermek, çamaşır torbasını veya çamaşır sepetini de rutin bir şekilde yıkamak gibi detaylar da var bu "istenen yetenekler" listesinde... Hatta çamaşırları tek kullanımlık torbalarda saklamayı dahi düşünebilirsiniz.
Yüzey temizleme sırasında kullandığımız paspas suyu ise düzenli aralıkla yenilenmediğinde mikroorganizma bulaşmasına sebep olur. Bu nedenle temizlik esnasında su, en geç saatte bir değiştirilmeli.
Kişisel temizlikte ise en iyi savunma hattı için klasik sabunların yeterli olduğu ve ellerimizi sık sık en az 20-30 saniye sabun ve suyla yıkamamız gerektiği söyleniyor. Evet bunu her an duyuyorsunuz ama emin olun, doğru. (Su-sabun rutinini çocuklarda bir alışkanlığa dönüştürebilmenin en güzel ve keyifli yolu, bir el yıkama şarkısı bulmak.) Burada suyun sıcaklığının nasıl olması gerektiği, belki de en çok merak edilen noktalardan biri. Açıklayalım: Sabun kullandığınız ve ellerinizi doğru şekilde yıkadığınız sürece, soğuk su ve sıcak su ellerinizden mikropları ve virüsleri yok etmede eşit derecede etkili, yani farketmiyor.
Sabun konusunda daha "yeşil" bir bakış açısına sahipseniz, ekolojik el sabunlarını ve biyo-bazlı sanitasyon jellerini de seçebilirsiniz. Daha düşük toksisiteye sahip belirli aktif bileşenlerle yapılan diğer temizleyicileri de arayabilirsiniz. Tekrar edelim, tahriş ve toksisiteye neden olabilecek uçucu maddeler içeren ürünleri kullanırken ortamın havalandırılması gerektiğini sakın unutmayın!
Temizlik sever banyo: Kale Banyo SmartHijyen teknolojisi
Elinizden geleni yapacağanıza inancımız tam, üstelik de herkesin eldivenleri ve temiz bezleriyle kapıda hazır beklediği günlerden geçerken! Ancak kullanıcı kadar üreticiye düşen hijyen sorumlulukları da var. Yani konu banyo ise, hijyeni odak almış ve onunla dost teknolojiler geliştirmiş üreticileri biraz daha yakından tanımak ve onlara yönelebilmek gerekiyor. İşte Kale'nin "SmartHijyen" teknolojisi, tam da bu bahsettiğimiz başlığın altında yer almakta. Tüm ürünlerine Çevresel Ürün Deklarasyonu (EPD) alan Kaleseramik, ferah, çevreci çözümlerle donatılmış, daha az su ve daha az enerji harcanan, yarınlara daha iyi bir dünya bırakma misyonu üstlenmiş ve bunu başarmış banyolar için yeni bir tasarım felsefesi ve bu felsefeye uyumlu tasarımlar sunuyor tüketicilere. Klozet, lavabo, pisuvar, klozet kapağı gibi vitrifiye ürünlerini "SmartHijyen" özelliği ile üreten marka, ürünlerini bağımsız laboratuvarlarda yapılan testlerden geçiriyor. Bu testlerin sonucunda, yeni bakterilerin oluşumunu engelleyen ve var olan bakterilerin hücre yapısını bozarak yok eden "SmartHijyen" felsefesinin doğruluğu da kanıtlanmış oluyor. Nedir bu "SmartHijyen" derseniz, Kale Banyo ürünlerinin sağladığı antibakteriyel özelliğini, ilk günkü gibi koruyan bir kalkan olduğunu söyleyebiliriz. İçeriğinde bulunan nano boyuttaki gümüş iyon, mikropların hücre duvarlarına zarar vererek, DNA ve RNA yapılarını bozuyor. Kullanılan nano gümüş iyonları, ürünlerin üzerinde bulunan bakterilerin çoğalmasına engel olurken, mevcut bakterileri de yok ediyor.
Kale Banyo'nun "Smart" felsefesiyle banyolara kazandırdığı pek çok ürün bulunmakta: SmartYıkama Klozet, SenseSmart Pisuvar, AquaSmart Pisuvar, SmartEdge, SmartColor ve SmartYüzey’den oluşan çevre dostu “Smart Ürün Ailesi” ile artık hem kendi hem üzerinde yaşadığımız bu güzelim dünyanın sağlığına yakışan banyolara sahibiz.
Bakterilerin en sevdiği duş bölgesi, küvetler, lavabo, banyo yüzeyleri ve klozetlerin temizliği için doğal formüller
Temizlik sırasında kullandığımız malzemeler ile ilgili doğru bilinen bir yanlış var: Bizler karbonat ve sirke gibi ürünleri doğal biliriz ama aslında onlar da birer kimyasal. Ancak bu ürünler, tıpkı limon gibi doğada çözünebilen ürünler. Yani ağır kimyasallar gibi atık borularından ve kanalizasyon sisteminden akıp, çözünmeden denizlere kadar ulaşıp, ciddi doğal kirliliklere neden olmuyorlar. Havaya ve toprağa karışabiliyorlar. Bu nedenlerle evde hazırlayacağımız karışımlarla, hem hem kendimizin ve ailemizin sağlığını hem de ekolojik dengeyi koruyabiliriz.
Söze önce yıkanma ve arınma alanlarından başlayacak ve her köşeye ve yüzeye uygun doğal formüller sunacağız. Birbiriyle dirsek temasında olan ürünler ve kısa bir alışveriş listesiyle evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz karışımlar, banyo hijyeni için "doğa dostu" formüller olarak karşınıza çıkacak.
Küvet için doğal formülünüz:
- Yarım litre su
- 1.5 çay bardağı sirke
- 1 tatlı kaşığı boraks
- 2 tatlı kaşığı karbonat
Tüm malzemeleri yine püskürtme başlığı olan bir şişede karıştırın, küvet ve çevresindeki yüzeylere uygulayın. Bu şekilde sabun ve şampuan artıklarını çözüp temizlemiş olursunuz. Bu karışıma birkaç damla lavanta yağı eklerseniz, daha hoş bir koku elde etmiş olursunuz.
Lavabolar için doğal formülünüz:
- 1 su bardağı boraks
- Yarım su bardağı karbonat
- Yarım su bardağı boraks
- 10 damla kadar lavanta, limon, melisa veya portakal yağı
Malzemelerinizi bir kase içinde karıştırın. Nemli bir süngere hafifçe dökerek lavabonuzu ovun. En son olarak sıcak su ile iyice durulayın. Bataryalarda oluşan kireç kalıntılarından kurtulmak içinse, lekeleri limon ile ovalayabileceğinizi ekleyelim. Yarım saat kadar beklettikten sonra suyla durulayabilirsiniz.
Batarya ve armatür temizliği için önereceğimiz başka bir formül ise doğrudan karbonat kullanımı istiyor: Eski bir diş fırçasını suyla nemlendirdikten sonra karbonata batırıp, metal yüzeyi fırçalayın. Ardından, bir kaba koyduğunuz sirkeyi batarya ucuna iyice yaklaştırarak, sirkeyle temas etmesini sağlayın. Son olarak sadece nemli bir bezle silmeniz yeterli olacak.
Banyo yüzeyleri için doğal formülünüz:
- 2 fincan su
- 2 çay kaşığı boraks
- 4 damla çam esansı
- 4 damla sedir yağı
- 4 damla limon yağı
Bir kez daha püskürtme başlıklı şişeye ihtiyacınız olacak: Malzemelerin tümünü bu şişeye dökerek karıştırın. Ardından karışımı yüzeye sıkın ve peşinden de nemli bir bez yardımı ile silin.
Banyo yüzeyleri için bir alternatifiniz daha var:
- 1 fincan kabartma tozu
- 1 fincan limon suyu
- Sirke
- Tuz
Önce sirke haricindeki tüm malzemeleri bir kasede karıştırın (biraz macunumsu bir kıvam olacak). Ardından banyo yüzeylerini sirkeli su ile silin. Peşinden hazırladığınız karışımı eski bir diş fırçasının yardımıyla yüzeylere (özelikle de derzlere) uygulayayın. Son olarak da nemli bir bezle üzerinden geçin.
Klozetler için doğal formülünüz:
- Yarım su bardağı karbonat
- 1/4 su bardağı sıvı zeytinyağlı sabun (arap sabunu da olabilir)
- 10 damla okaliptüs, lavanta, limon, çay ağacı, kekik veya nane yağı (özellikle (Okaliptüs, lavanta, limon, çay ağacı ve kekik, antiseptik ve antibakteriyel olduğu düşünülen uçucu yağlar arasındadır.)
- 1/4 su bardağı oksijenli su
- 1 su bardağı sıcak su
- 1/4 su bardağı sirke
Sıcak su haricindeki tüm malzemeleri püskürtme başlığı olan bir şişede yavaş yavaş karıştırın. En son sıcak suyu da ekleyin ve karışımı klozete püskürterek sıkın. 10 dakika bekledikten sonra klozetinizi fırçalayın ve durulayın.
Henüz yorum yapılmadı.