icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Doğallık Odaklı Ebeveyn Banyoları İçin 5 Adım

Doğallığı seven, ilhamını yeryüzünden alan ve sade bir ebeveyn banyosunu kullanışlı ve estetik kılacak beş önemli adım ile karşınızdayız.

  • 16 Ağustos,2022
  • 5 dk okuma
  • Bu içerik 1952 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Ebeveyn yatak odası ile entegre bir alan olan ebeveyn banyosu, evdeki yetişkinler için bir vaha ve sığınaktır çünkü hem günün başlangıç ve final motivasyonunun dengelenme alanı, hem arınma ve dinlenme bölgesi, hem de makyaj ve hazırlık yeridir. Dolayısıyla her ebeveyn banyosu, ebeveyn yatak odasıyla uyumlu çalışmalı ve evdeki diğer banyolarda olmayan özel bir dekorasyona sahip olmalıdır (daha fazla alan, daha lüks bir duş veya küvet köşesi, makyaj masası, avize vs, ayrıcalıklı hissettiren herhangi bir şey).

Doğallık odaklı ebeveyn banyoları ise, doğal bir evin karakterini yansıtan banyosudur. Şayet ham ahşap masif mobilyalar, seramik, cam, toprak gibi yeryüzü materyallerinden aksesuarlar, tiril tiril keten yatak örtüleri ve perdeler, taze çiçekler ve bol bitki içeren bir dekorasyon stiliniz varsa, ebeveyn banyosunda da bu doğa çizgisini takip edebilirsiniz.

gri damarli mermer zemin uzerinde  dogal bakim malzemeleri pamuk, sabun, amber sisede krem

1. Doğallığın kalbi dokularda atar

Eğer biraz kapsamlı bir değişimden bahsediyorsanız, duvar ve yüzeyler için hem lüks hissini hem de doğallık ihtiyacını karşılayacak kaplama malzemelerine yönelebilirsiniz. Mermer, her iki beklentiyi de karşılayan en güzel malzemedir ancak günümüzde mermer dokusunu, doğallığını ve güzelliğini birebir yansıtan seramikler daha çok tercih ediliyor.

yesil duvarli ve mermer zeminli modern luks banyo mekaninda kuvet, lavabo dolabi, duvara monte aski

Mermere göre daha dayanıklı, daha fazla seçeneğe sahip ve daha ekonomik olan bu tarz büyük ebatlı karoların uygulaması ve zarar görenleri onarmak/yenisiyle değiştirmek çok daha kolaydır. Elbette bunu ahşapla da yapabilirsiniz. Ahşap estetiğindeki seramik ve porselen karolar günümüzde sadece ıslak mekanlarda değil, evin açık ve kapalı her bölgesinde tercih ediliyor. Yani artık parke ve mermer out, parke görünümlü ve mermer görünümlü seramik in.

Mermer görünümlü porselen seramik için Kalebodur ailesine ait Royal Marbles serisi çok ideal. Çanakkale Seramik’in yine mermer görüntüsünde, modern yaklaşım diline sahip Motion serisi ise, saten yüzeyli ve rektifiyeli yapısıyla, mekanlara estetik ve işlevsel çözümler getiriyor. Ahşabın tüm estetiğini yansıtan ama daha dayanıklı bir çözüm arıyorsanız, Çanakkale Seramik'in doğal ahşap dokusuyla zenginleşen Nordic, Wood, Chakra, Country, Woodream, Listoni, Legni gibi koleksiyonları sizlere sınırsız seçenekler sunmakta.

tasarim banyoda teneke gorunumlu endustriyel kuvet, ahsap gorunumlu duvar seramigi, buyuk dogal tas saksi

Diyelim ki yüzey kaplamalarını değiştirmek gibi bir işleme girmeden, daha pratik çözmek istiyorsunuz. O halde diğer dokuları doğal olanlarla değiştirerek bir kabuk yenileme yapabilirsiniz. Klasik havlular yerine keten peşkir ve peştemaller, paspas yerine bambu veya jüt kilim, bornoz yerine keten kimonolar, plastik kutular yerine rattan sepetler, akrilik takı kaseleri yerine hasır tabaklar kullanabilir, ahşap bir tabure ve hasır aydınlatma ile istenen doğal atmosferi kolayca kurgulayabilirsiniz.

cozy modern rustik tarz banyoda hasir kilim, makrome duvar susu, pampas dekoratifler, ahsap detaylar

2. Sanatı seven ebeveyn banyoları

Ebeveyn banyosu ayrıcalıklı olsun dediğimize göre mekanı biraz kişiselleştirebilir ve duygusallaştırabilirsiniz çünkü orası bütünüyle sizin dünyanız! Eski seyahatlerden toplama biblolar, suluboya bir resim, küçük tablolar, harita ve fotoğraf kolajları veya el yazısı bir mesaj gibi sanatsal dokunuşlar, banyonuzun çehresini de duygu dünyasını çok değiştirecektir.

masif ahsap bank uzerinde beyaz seramik saksilar ve naturel objeler

Biraz daha meraklıysanız, el yapımı seramik tabaklara veya üfleme cam şişelere de yer verebilirsiniz. Eğer banyonuzda tam bir sanatsal odak noktası yaratmak istiyorsanız, size bir duvarı büyük bir cam mozaik çalışmasıyla kaplamanızı öneririz.

modern ve minimalist mekanda arch formlu duvar nisi icerisinde dekoratif objeler ve camel berjer

3. Cam duş kabinini çevreleyen yeşil doku

Ebeveyn banyosu kişiye özel ve mahrem bir alandır. Bu nedenle bir duş kabinine bile ihtiyaç yoktur, ancak bazı ebeveyn banyolarında sadece duş alanını ayırabilmek için tek parça cam panel koyulur. Buradaki amaç, şeffaflık ve odanın ferahlık hissini korumaktır.

ahsap dolap ve beyaz tezgahli, canak lavabolu banyo dolabi uzerinde yuvarlak ahsap cerceveli ayna

Banyoya stil katan, aynı zamanda havayı arındırmaya, hava kalitesini artırmaya, stres ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olan bitkiler ise mekanın doğayı en çok çağrıştıran detayıdır. Diğer yandan banyo ortamı ev bitkileri için mükemmel bir nem alanıdır ve bitkiler için su, her zaman elinizin altındadır.

klasik rustik ve bohem tarz unsurlarini barindiran banyoda gri citali duvar, yesil bitkiler

Ancak banyonuza en çok hangi tür bitkinin yakışacağına karar vermeden önce, mevcut ışık ve ortalama sıcaklığı değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü banyo, duş sırasında bol miktarda ılık ve nemli hava oluştursa bile, duş kullanılmadığında -özellikle de geceleri- daha serin ve daha az nemli hale gelir. Bu geniş sıcaklık dalgalanmaları birçok bitki için ideal değildir. Tüm bitkiler yüksek nemden hoşlanmazlar ve küflenebilirler.

isik alan buyuk pencereli banyoda buyuk yesil yaprakli bitkiler

Devetabanı gibi iri yapraklı tropik yapraklar, sarkabilen yeşillikler, sukulent ve kaktüsler banyo atmosferinin en sevdiği yeşilliklerdir. Tercihiniz minik saksı bitkileri yönünde ise, taze kokular yayan nane, fesleğen ve maydanoz gibi aromatik seçenekler de çok idealdir.

ahsap dolapli mermer duvarli banyoda deve tabani bitkisi aksesuar

Raflarınız varsa, aşağı doğru sarkan ve havayı temizleyen patos sarmaşıkları istediğiniz etkiyi kolayca verir. Adeta bir şifa kaynağı olan aloe vera, sadece dolaylı ışık ve nemli ortam isteyen bambu, eğrelti otu, kurdele çiçeği, Boston Fern ve Zamia, daha hacimli seçenekler arıyorsanız, hava toksinlerini filtreleyebilen devetabanı, Çin herdemyeşili, Madagaskar Dragonu ve difenbahya ise sizi kendi yeşil cennetinizle götürecek diğer seçenekler arasındadır.

banyoda raf uzeri mumlar, vazoda sarkan canli yesil bitkiler
tas zeminde ahsap tepsi uzerinde spa icin aromaterapi urunleri ve bitkiler

4. Kişiye özel spa, kişiye özel konfor

Herhangi bir spa’ya gittiğiniz zaman, bir konuğun ihtiyaç duyabileceği her şeyin nasıl profesyonelce organize edildiğini fark ettiniz mi? Gerçek lüks bu işte. Eğer size özel bir spa yaratmak ve kendinize keyif ısmarlamak istiyorsanız, kendi VIP üyeniz olun ve şıklıktan vazgeçmeyin. Fildişi bir tepsi alın ve aromaterapi ürünlerinizle parfümlerinizi bu tepsiye koyun. Cam kavanozlara ise top pamuklar, minik sabunlar ve aromaterapi topları yerleştirilebilir. Etajer üzerine veya zemine hasır sepetler koyun, içlerini mis kokulu, keten havlu ve peşkirlerle süsleyin. Farklı boylarda, hafif esanslı mumlar veya uçucu yağlar yakarak ambiansı dört dörtlük bir spa mekanına çevirin.

yun orgu puf uzerinde hazeranli ahsap tepsi icerisinde katlanmis beyaz havlular

5. Banyoda doğanın sakin huzuru ve sesleri

Banyoya doğallığı taşırken unutmayın ki, ev ödeviniz sadece görsel şov değil. Bütün duyuları kaplayan bir formül kurgulamalısınız. Koku duyusuna ve duyma yetinize de seslenmeniz gerekir. Dolayısıyla şimdi biraz orman derinliklerine doğru ilerleyeceğiz ve kokularla sesler arasındaki organik aşka katılacağız:

Aşağıdaki listede, dünyanın en beğenilen spa’larının aromaterapik koku kombinasyonları bulunuyor.

keten kese icerisinde kuru lavanta cicekleri ve aromatik sipsi hava temizleyici
    • Mavi Sedir, Lavanta
    • Limon Otu, Fesleğen
    • Beyaz Bambu, Lotus Çiçeği
    • Vetiver, Lavanta, Ylang Ylang
    • Okaliptüs, Biberiye
    • Yeşil Çay, Limon Çiçeği ve Yasemin
    • Bergamot, Greyfurt, Lavanta
    • Kekik, Fesleğen, Mimoza
    • Greyfurt, Mandalina, Nane
ev dekorasyonunda beyaz kumas uzerinde yanan mum, tarcin cubugu ve kuru cicekler

Bitkiler, meyveler, çiçekler ve ağaç kabuklarından oluşan bu kokuların tümünün, beden ve ruh üzerinde etkisi bulunur. Sözgelimi, uykusuzlukla mücadele ediyorsanız, üç damla lavanta özyağı size yardımcı olabilir. Penceresiz ofislerde çalışarak oksijene hasret kaldıysanız, oda difüzörünüze beş damla ravintsara, beş damla limon, iki damla nane yağı ekleyerek kendinize bolca oksijen hediye edebilirsiniz. Dikkat ve algı eksikliği yaşıyorsanız, buhurdanlığınıza birkaç damla nane yağı, birkaç damla da greyfurt, portakal, limon ve okaliptüs yağı karışımı eklemekle zihniniz daha enerjik olacaktır. Şayet kaslarınızda gevşemeye ve eklem ağrılarınızı gidermeye ihtiyaç duyuyorsanız, yasemin, defne ve çam yağları elinizin altında olmalıdır. Baş ağrısı ve bitkinliğe çare ise gül ve menekşe özyağlarındadır. Sedir ağacı yağı sizi dinlendirir, bergamot mutluluk verir, biberiye ve tarçın ise kuru ve soğuk bedenlerinizi ısıtır.

Seslere gelince… Tahmin edersiniz ki artık bunun için sayısız çözüm ve teknoloji harikası var. Orman sesleri, dalga sesleri, yağmur sesleri gibi bütünüyle doğa odaklı sesler veya odaklanmayı sağlayacak podcast’lerle unutulmaz bir spa deneyimi elde edebilirsiniz. Enstrüman odaklı world ambiance tarzı müzikler, Celtic müzikleri, flüt ve davul içeren Kelt müzikleri gibi etnik listeleri de değerlendirebilirsiniz.

Mevcut bulgular, dakikada 60 vuruş civarındaki bir müzikte beyin, vuruşla rahatlıkla senkronize olabiliyor ve rahat konuma geçiyor. Bu da alfa beyin dalgalarının üretimini tetikliyor. Spa müziklerinin fizyolojik ve psikolojik olarak pozitif etkileri ise nabzı ve kalp atış hızını yavaşlatmak, stres hormonlarının üretimini azaltmak, kan basıncını düşürmek, depresyonu hafifletmek ve benlik saygısını artırmak diyebiliriz.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler