icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mix’n Match’de Zamanlar Ve Kıtalar Birleşiyor

Farklılıkları karıştırarak ortaya yeni fikirler ve stiller çıkarmayı sevenleri, farklı kıtaların ve farklı dönemlerin ayak izlerini birleştirmeye davet ediyoruz.

  • 21 Şubat,2023
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 851 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Dekorasyonun son yıllardaki en makbul kelimesi: ‘yaratıcılık’. Bunu nedeni ise birbiri ardına gelen ve durmak bilmeyen trend bombardımanı sonucu, insanlarda öğretilmiş değil kişiselleştirilmiş stiller yaratabilme yeteneğini güçlendirmek. İşte tam da buraya ‘farklılaşabilmek adına birleştirebilmek’ refleksi giriyor. Yani mix’n match.

Eklektizm stilinin çıkış noktası olan mix’n match hareketi, farklı kodları, renkleri, materyalleri, formları bir çatı mantığı altında toplayarak yepyeni bir stil yaratmak demek. Temelinde dekorasyon tarihine bakacak olursak, hemen her stilin, aslında farklı iki ekolün karışımından doğduğunu ya da ilham aldığını görebiliriz. Ayrıca günlük yaşamda daima tek bir stili takip etmek veya uygulamak çok zor. Mutlaka bir şeyler karışıyor ve mekana yeni eklenen her öğe, ilk kurguya esneklik kazandırıyor.

İşte buram buram yaratıcılık ve cesaret isteyen mix’n match akımını çatısı altındaki markaların ürünleriyle ve birer moodboard olarak tüketicilere sunan ve adeta bir kılavuz olan Kale’nin birbirinden farklı seramik ve porselen yüzey kaplama seçeneklerini buluşturduğu seçkilerden biri, Çin’in çok eski bir geleneğinden ilham alıyor: Bleu-Blanc porselenlerinden. Çin porselen tarihinin en iyi bilinen ve kalıcı ürünlerinden biri olan bleu-blanc türü, genel olarak mavi ve beyaz renklerden yola çıkan (beyaz gövde üzerine kobalt mavisi pigmenti) ve genellikle sır altına fırça ile uygulanan seramik vazo, küp ve tabak gibi objeleri ifade ediyor. İlk olarak MS 618 yılında Tang hanedanlığında (618 – 906) ortaya çıkan erken dönem bleu-blanc seramikler yüzyıllar içinde hem önemli ölçüde gelişti hem de desenlerindeki hikayeler ve boyamadaki usta teknikleri ile tüm dünyaya yayıldı. Bu moda 1400 yıldır hiç durmadan sürüyor; belki de dünyanın en eski dekorasyon trendi…

Kale’nin bu her dönemin vazgeçilmezi olan, geleneksel bleu-blanc seramiklerden ve onların temsil ettiği tarihsellikten ilham alarak oluşturduğu mix’n match kompozisyonlarında, mavi, beyaz ve siyah renkte karolar ön planda. Çanakkale Seramik’in nostaljik çini karoları günümüze uyarladığı Ornament serisi, aynı markanın Windsor ve Formart koleksiyonuna ait Allure serisi karolarıyla birleşmekte. Ahşap, terrazzo ve mermer efektli karoların oluşturduğu doğallık aksının içine minimal karolar ve nostaljik karoları da alan bu mix’n match moodboard’ları, bugünün çağdaş evlerinde gururla sergilenen bleu-blanc seramikler objelerin yarattığı modern-nostaljik atmosferi çağrıştırıyor. Nasıl ki modern evlerde farklı bir vurgu, bir ters köşe etkisi ve kişiselleştirme adına dönemler ve stiller çarpıştırılıyor, işte Kale’nin ‘yaratıcılık’ motivasyonlu mix’n match akımında da de antik çağlardan bu yana gelen bir dekorasyon hareketi, günümüzün modern tasarımlarıyla bir araya gelebiliyor. Ve bu karışım da bize önce şunu öğretiyor: Hiçbir şey hayal etmenin cesareti kadar güzel değildir.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler