icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Doğaya Yakın Mekanlara Doğal Taş Görünümlü Seramik Yüzeyler

Hem doğa içindeki yaşam alanlarında, hem de doğanın sunduğu elemental zarafete aşık kent evlerinde sıklıkla tercih edilen doğal taş efektli seramikler, sadece ıslak mekanlarda değil, iç ve dış yüzeylerde kullanılıyor.

  • 22 Kasım,2022
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 1510 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Dağ evlerinde veya kır evlerinde karşımıza çıkan doğal taş yüzeyler, son yıllarda, provans stilde veya loft tipi şehir evlerinde de tercih ediliyor. Taş doku, geleneksel olarak dış mekan zemin ve duvarlarında veya sadece mutfak ve banyolarda kullanılırken, artık yavaş yavaş kullanım sahaları artıyor, salon, yatak odası ve antre gibi ana yaşam alanlarının da hem duvarlarında hem de zeminlerinde bu taş dokuyu ve türevlerini görüyoruz. 

Gelgelelim doğal taşın, modern yaşam tarzının yoğun trafiğine uygunluğu, bütçesi, hijyenik oluşu veya pratikliği bir tartışma konusu. Ancak sorun çözümsüz değil. Doğal taşın hantal, işlemesi zor ve kırılmalara, lekelenmelere olan düşük direnci, ‘daha da mükemmeli olabilir’ arayışlarına götürüyor tasarım ve teknoloji dünyasını. Ve karşımıza doğanın güzelliği ile teknolojinin  estetik gücünü birleştiren, doğal taş efektli, doğal taşın tüm özelliklerini yansıtan, mekana birebir veren, orjinalinin tüm dezavantajlarını ortadan kaldırmış ve doğal taştan farksız seramik ve porselen karolar çıkıyor.

Mermerden kireçtaşına, granitten travertene uzayan geniş bir yelpazede, çok çeşitli doku ve renk seçimi sunan doğal taş görünümlü karoların, her evin ruhuna uygun bir karşılığı mutlaka bulunuyor. Yoğun yaşam trafiğine ve uzun yıllar kullanıma dayanıklı olan, doğal taştan daha hafif oldukları için eve ağırlık bindirmeyen, maliyeti düşüren, montajı doğal taştan daha kolay olan karolar, evin iklimini daha serin tutmaya yardımcı oluyor ve yoğun güneş ışığına maruz kalan yapılar için tercih edilen bir seçim haline getiriyor. Buna paralel olarak ısı iletkenleri oldukları için zeminden ısıtma için de pratik ve işlevsel bir malzeme olarak kabul edilmekteler. 

Şimdi en popüler ve en çok tercih edilen doğal taş görünümlü seramik ve porselen karoları tanıyalım:

1. Carrara mermeri porselen karoda yaşıyor

Carrara mermeri yüzyıllardır mimarların, tasarımcıların, sanatçıların favori mermeri olmuş. Lüks, görkemli mekanlarda, saraylarda, katedrallerde, devlet binalarında kullanılmış. Göz kamaştırıcı ve mermer ailesi içinde kadim yeri olan Carrara’yı gözünüzün önüne getirin. Şimdi onun leke tutmayan, çizilmelere, kırılmalara dirençli, hijyenik, dayanıklı ve daha uzun süre dayanan bir versiyonu olduğunu hayal edin.

İşte ona Çanakkale Seramik’in Carrara porselen karo koleksiyonu diyoruz. Öyle bir porselen karo ki 40 x 80 cm veya 59 x 59 cm  gibi büyük boyutlarda, parlak cilalı ve dünyaca ünlü Carrrara mermerinin aynısı. Porselen olduğu ve suyu %0.50’den de az oranda emdiği için yüksek nem veya doğrudan su temasından etkilenmeyen Carrara serisi sadece zemin değil, duvar, tezgah, sabit masa gibi noktalara da uygulanabiliyor.

2. Seramik karolarda traverten doğallığı

Pek çok kişinin rüya mekanı olan Toskana’nın taş evlerini anımsatan traverten, eski dünyanın klasikleşmiş güzelliklerinden biri. Çok yönlü bir malzeme olan traverten pek çok stile ayak uydurabiliyor: Country tarzına, coastal tarzına, boho, rustik, çağdaş ve minimalist tarzlara çok yakışıyor. Onun orijinal soluk renk paleti ve duyuları harekete geçiren dokusu, uygulandığı her mekanı statü olarak benzerlerinden hemen ayırıyor.

Ancak, gerçek travertenin de dezavantajları var: Öncelikle traverten pahalı bir ürün, ek olarak özel bakım istiyor. Suyla doğrudan ve güçlü temaslara uygun değil, yoğun trafiğin olduğu mekanları sevmiyor.

Hal böyle olunca travertenin eksikliklerini ortadan kaldıran ama travertenin tüm ruhunu taşıyan bir çözüme geçiyoruz ve o çok tanıdık: Porselen karo. Elbette ki traverten deyince biraz kesintisiz görüntü gerekmekte bu nedenle büyük porselen karolar daha avantajlı.

Örneğin Kalebodur markasının Supernova modeli, yoğun trafiğe dayanıklı ve uzun ömürlü bir karo seçeneği olarak, çeşitli yüzey ve renk alternatifleriyle iç mekanlarda hem yer hem de duvara uygulanabiliyor. 30 x 60 cm, 60 x 60 cm ve 60 x 120 cm boyutlarında ve antrasit, krem, beyaz ve açık gri renk seçenekleri bulunan Supernova’nin bir alternatifi de Çanakkale Seramik ailesinden geliyor: Natura. Özellikle traverten gibi gözenekli olmasından dolayı banyo ve havuz çevresine asla önerilmeyen bir dokuyu tüm ıslak mekanlara porselen karo dayanıklılığı ile taşıyan Natura, noce, kemik ve bej renkleriyle sunuluyor. Natura, antislip özelliği ile havuz çevresinden yoğun trafikli iç mekanlara kadar her zeminde uygulama özgürlüğü sunmakta.

3. Granit dünyasında porselen karo yorumları

Granit karo, magmatik yani volkanik kayaçların pürüzsüz yüzey elde edilinceye kadar işlenmesiyle yapılmakta. Pürüzsüzleştirme işlemi sürdükçe kayadaki gizli güzellik ortaya çıkıyor. 

Granit görünümlü porselen karolar üretilene kadar en dayanıklı malzeme kabul edilen granit, bir döneme renk seçenekleriyle damga vurdu. Özellikle mutfakları ele geçiren, hem tezgah hem zemin malzemesi olan granit, içinden renkler ve hatta doreler, lameler, yaldızlar ve simler geçen bir trend patlaması yaşattı. Bu fırtına halen devam etmekte… 

Ancak granitin küçük bir dezavantajı var: O da lüks bir materyal olan mermerden daha pahalı olması. İster birinci sınıf ister ticari sınıf olsun granit, tek başına bir yatırım değeri taşımakta.

Öte yandan, granitin dokusunu seramik ve porselen karoya yansıtan ürünler var. Granit efektli porselen yer ve duvar karoları, granitin zamansız cazibesini yeni nesil porselen taşın performansıyla birleştiriyor. Granit görünümlü karolar, ince derz yapılanması ile kesintisiz yüzeyler ve çarpıcı bir görsel süreklilik yaratıyorlar. Plastik, silikon ve diğer toksik maddelerden arındırılmış doğal hammaddelerden üretilen granit görünümlü porselen karolar, antialerjenik olmaları, antibakteriyel olmaları, pek çok dış etkene dayanıklı  ve geri dönüştürülebilir olma özellikleri ve fiyat performanslarıyla gerçek granitten daha fazla gelecek vaad ediyorlar.

Granit görünümlü karolara birkaç öneriye ne dersiniz? İlki, Kalebodur markasının mat yüzeyli ve sırlı granit doğaltaş tipolojisindeki ürünü, Fjord serisi. 30x60cm ebata sahip olan Fjord, yığma taş görünümüyle özellikle dış mekan duvar yüzeylerine çarpıcı bir görünüm kazandırıyor. Aynı markanın Code serisi ise yüksek aşınmaya dayanımlı sırlı granitten oluşuyor. Dolayısıyla okul, mağaza, banka gibi trafiği yoğun mekanlarda gönül rahatlığıyla kullanılabiliyor. Beyaz, kemik ve açık gri renk seçenekleri bulanan serinin mat, kristal ve parlak yüzey alternatifleri bulunmakta. 60x60cm ebata; şık ve sade bir dokuya sahip olan Code serisinin rektifiyeli ve rektifiyesiz seçenekleri de mevcut.

4. Çakıl taşından karo olur mu? Olur.

Teknoloji öyle bir yere geldi ki, artık sadece hayal etmek yetmiyor, tasarım dünyasnın hayal dahi edilemeyeni gerçekleştirme ve kullanıcıya taşıma gibi bir tutkusu var. Çakıl taşı ve kaya taşı da böyle. Nostaljik binaların en az terrazzo kadar karakteristikleşmiş bu iki malzemesi artık porselen karolarda yaşıyorlar.

Örneğin yaşam alanlarına çakıl taşlarının cazibesini ve samimiyetini getiren Grava, sıcak ve soğuk renk tonlardaki çakıl taşlarını biraraya getirmekte. 45x45 cm ebatlarında kum rengi yüzeyi ile dikkat çeken ürün, mat ve kaymaz doku seçeneklerine sahip. Diğer yandan yine aynı markanın en yeni serilerinden biri olan Garden da, mekanlarda doğallıktan ödün vermeyen sıra dışı bir duruş sergiliyor. Seride kullanılan kaya taşlarının bir araya gelmesiyle oluşan sert taş görünümü, bulunduğu tüm alanlara özgün bir kimlik kazandırıyor. Serinin 45x45 cm ebatlarındaki mat ve kaymaz yüzeyleri, doğallığın rengi olan kahve ile muhteşem bir uyum içinde!

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler