Metro Karolarda Farklı Döşeme Modelleri
Metro karo denildiği zaman akla daima yan yana dizilmiş ve gerçekten de adını aldığı metro duvarlarında görmeye alışkın olduğumuz karo düzeni geliyor. Oysa dekorasyon dünyası metro karoları farklı modellerde de uygulayabileceğimizi gösteriyor.
- 24 Mart,2023
- 3 dk okuma
- Bu içerik 539 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Son yıllarda metro karolara olan yoğun ilgi, çok da şaşırtıcı değil. Loft tarzından country’e kadar pek çok stile yakışan metro karoların ayna dahil her dokuda ve her renkte seçeneğini rahatlıkla bulmak mümkün. Ayrıca bu form o kadar tuttu ki, halen standart, standarttan biraz küçük ve biraz büyük boy alternatifleri de üretilmekte.
Metro karoların en yaygın ve klasik uygulama stili, yatayda yan yana konumlanan model diyebiliriz. Bu model karoların doğum yeri olan metrolardan da alışık olduğumuz bu uygulama şekli, dekorasyon profesyonelleri için sadece bir başlangıç oldu. Artık metro karoları çok daha farklı ve yaratıcı şekillerde döşemek daha popüler.
- Dik açılı balıksırtı modeli
Köşeleri dik açı oluşturacak şekilde üst üste dizilmiş karoları içeren bu desen, aslında yüzyıllardır kullanılan bir örgü modeli ama minimalist mekanlara dar açılı balıksırtından daha çok yakışıyor ve hareket getiriyor. Ek olarak özellikle nötr renklerde kendini daha iyi gösteriyor ve örgünün belirgin olması için karo rengine kontrast renkte bir derz kullanılması öneriliyor.
- Ton-sur-ton renkli karolar
Bu model ise 2+2 kuralına göre uygulanmakta. İki yatay ve üst üste karonun yanına iki dik yan yana karo döşeniyor ve örüntü böyle devam ediyor. Burada fark yaratan numara ise, yatay ve dikey karoların birer adedinin, diğerlerinden daha koyu tonda (ya da açık) olması. Bu model özellikle zeminde bir süreklilik sağlıyor. Bu tarz kendinden degrade metro karolar için Çanakkale Seramik’in Miniatile koleksiyonundan Juliet serisine bakabilirsiniz.
- Dikey uygulama
Klasik şekilde yan yana dizili metro karolarının verdiği genişlik hissini bu kez yükseklik algısı ile değiştiriyoruz ve bunun için karoları uç uca ve dikey olarak döşüyoruz. Buradaki yükseklik algısını korumak için yapmanız gereken, karo rengi derz rengi seçme. Yani kesintisizlik etkisi algıda önemli.
- Aynalı metro karolar
Aynalı metro karolar, perspektifi uzatarak küçük mekanları büyük gösterme konusunda açık ara becerikliler çünkü hem ayna yüzeyli oldukları için algıyı yönetebiliyorlar, hem karo oldukları için bütün yüzeye kaplanabiliyorlar. Hatta bir kaza olduğunda değişimleri de kolay oluyor. Ek olarak, mekandaki aydınlatma kaynaklarını da yansıttıkları için, alan, olduğundan çok daha parlak ve yüksek duruyor.
Son zamanlarda ayna yüzeyli metro karolarında eskitme efekti de uygulanıyor. Bu sayede (başta tarihi apartmanların loft tarzı yüksek tavanlı daireleri olmak üzere) modern-vintage dengesini sevemn yaşam alanlarının mutfak ve banyolarında, hatta salon, antre ve koridorlarında da bu eskitme efektli metro karoları kullanılır oldu. Bu da mekana yaşanmışlık, antik doğallık ve dramatik bir hava veriyor.
Metro karolarla yüzey kaplama fikirleri
Standart metro karolar bugün hala ancak artık farklı dikdörtgen boyutlarda da metro karolar üretilmekte. Günümüzün tasarımcıları ve dekorasyon profesyonelleri, metro karoları (yukarıda da belirttiğimiz gibi) klasik görünümde döşemekten uzaklaşarak, farklı desenler ile değiştiriyorlar. Derz rengiyle oynuyor, görünümü daha da kişiselleştiriyorlar. Şimdi biraz daha fikir ve ilham avına çıkalım:
1. Pastel renklerdeki metro karolar, minimalizmi ve Japandi tarzında sadeliği sembolize eder. Onları banyo lavabo tezgahı arkasında veya mutfak tezgahı arkasında, küçük bir alanda kullanabilirsiniz. Ancak bu yalın havayı genele yaymak istiyorsanız, karolardaki soluk renkleri mutfaktaji diğer parçalara (sözgelimi sandalye, tabure, tablo gibi) sıçratmanızı tavsiye ederiz. Bu doğrultuda renk önerisi isterseniz adaçayı veya seladon yeşili çok ideal olacaktır. Yumuşak pastel renklerde metro karo örnekleri için Çanakkale Seramik’in Miniatile koleksiyonundan Windsor Frame serisine mutlaka bakmalısınız çünkü sadece o seride 9 ayrı renk seçeneği bulunmakta (Çanakkale Seramik’in farklı boyut ve form alternatifleriyle tasarladığı farklı metro karo serileri var).
2. Mutfaktaki ahşap veya açık renk raflarınızı, raflardaki çiçekleri ve aksesuarları ortaya çıkarmak istiyorsanız, arka fonda koyu renk ve parlak yüzeyli metro karo ile kaplayabilirsiniz. Hatta alt dolap kapaklarınızda da bu rengi kullanabilirsiniz. Şayet raflar yukarı doğru birkaç sıra devam ediyorsa, karo uygulamanızı tavana kadar yapmanızı tavsiye ederiz.
3. Eğer yüksek tavanlı bir loft dairesinde veya yine yüksek tavanlı bir nostaljik apartman dairesinde yaşıyorsanız, eski tarz tuğla duvarlara aşina olabilirsiniz. Şunu hiç unutmayın ki tuğla duvarları bir başka malzeme ile kombinlemek istiyorsanız, aradığınız dost, beyaz metro karolardır. Bu ekibin üçüncü üyesi ise zemine döşeyebileceğiniz beşgen veya altıgen mini karolar olacaktır.
4. Diyelim ki banyodasınız ve şanslısınız ki büyük bir pencereniz var ve gayet ideal bir ışık alıyorsunuz. Her yer beyaz veya açık renk ama bu ortamı koyu bir renkle dengelemek istiyorsunuz. Bu durumda ışığın direkt yansıdığı değil, pencerenin bulunduğu duvarı koyu ve parlak renkte metro karolarla, hatta balıksırtı motifini kullanarak, duvardan zemine devam eden bir akışta kaplayın. Bu metodla banyoyu büyütmüş olursunuz ve derinlik sağlarsınız.
5. Metropolitan centilmenleri beslenmelerine, mutfak ekipmanlarına ve mutfak tasarımlarına çok önem vermekte. Onların şıklığını metalik metro karoları tamamlayabilir. Ama dikkatli olmakta fayda var: Bu karolar zıtlığa gelmez. Şayet mutfağa ciddi bir hava katmak istiyorsanız, eş renklere gitmelisiniz. Bej mutfak için altın, gri mutfak için gümüş, siyah mutfak için bronz gibi…
Henüz yorum yapılmadı.