icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Büyük Karar: Mutfak Zemin Kaplaması Seçimi

Mutfak zemininin nasıl seçileceğini bilmek ve ahşap, mermer, porselen, taş, beton veya LVT arasında karar vermek, estetik değeri yüksek olduğu kadar, işlevsel ve ileriye dönük bir alan yaratmanızı da sağlar olanak tanır. İşte 2023’ün en tematik mutfak zemin trendleri ve detayları…

  • 17 Şubat,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 1298 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mutfak zemin kaplaması satın alırken malzemenin görünüşe göre veya etraftan söylenenlere göre hareket ederek alışveriş yapmak çok sağlıklı sonuçlar vermez çünkü her evin mutfak trafiği, hijyen ve dayanıklılık beklentileri, en az stili kadar farklıdır. Dolayısıyla dekorasyonunuza uygun bir dizi faktörü hesaba katmanız gerekebilir.

Konu mutfak zemin kaplaması olduğu zaman ilk kriter, malzemenin çeşitli çevresel etkilere dayanıklı olabilmesi ve zamansız (popülaritesi hiç bitmeyen) bir materyal olmasıdır. Bu doğrultuda yapılan en klasik seçimler, ahşap, taş veya karolardır.

Zemin seçerken mutfağın ihtiyaçlarını düşünün

‘Mutfak evin kalbidir’ sözünü, her zamankinden daha fazla deneyimliyoruz. Günümüz mutfakları, adeta bir metro istasyonu gibi sürekli değişen kalabalıklara açık. Bu nedenle başarılı bir mutfak tasarımı, donanımlı bir pişirme alanı, merkezi hazırlık istasyonu, arka istasyonlar ve bir sosyalleşme köşesi de dahil olmak üzere çok kullanımlı bir mekan düzeni sunmalıdır.

Kısacası mutfak zemini seçerken göz önünde bulundurulması gereken çok sayıda unsur vardır ve mutfak tasarımınızda zeminin stiline ne kadar erken karar verirseniz, kendinize o kadar fazla seçenek bırakırsınız.

Buradan yola çıkarak, mutfak zeminini seçerken, bu yoğun yaşam tarzına dayanacağından ve aynı zamanda ihtiyaç duyduğunuz işlevleri de sunacağından emin olmalısınız: Zemin, yoğun yaya trafiğine uygun mu? Yerden ısıtma ile kullanılabilir mi? Düzenli olarak sızdırmazlık kontrolüne ihtiyacı var mı? Evde evcil dostlar veya bebek var mı? Mutfak bahçeye açılıyor mu?

Tüm bu soruları cevaplarken, içerideki trafik kadar, mutfağın çevre ile ilişkisi ve mimari konumu da önemlidir. Evdeki rutubet oranından, salonla birleşik mutfak olmasına kadar pek çok cevap, zemin seçimini belirler.

En popüler mutfak zemin kaplama seçenekleri

  • Doğal taş zemin karoları 

‘Herkesin hayali’ dediğimiz türden bir doku olan doğal taşın güzelliği, yaşayan ve yaşanır bir materyal olması ve doğal olarak yıllara yayılan bu yolculuğu yüzeyine yansıtmasından gelir.

Yine de, mutfağınızın zemini için doğal taş seçerken, alanın nasıl kullanılacağını düşünerek, iyi bir değerlendirme yapmanızı tavsiye ederiz. Örneğin, şayet eviniz tek kişilik ve çok da sosyal olmayan bir yaşam alanı ise, çok temiz ve minimalist bir görünüm için net yüzeye sahip, kusursuz ve esnek yapıda taşlar ararsınız. Öte yandan, burası bir aile eviyse ve sosyalleşme ve eğlence, yemek pişirme ve aile, spor ve evcil hayvanlar gibi birçok yaşam tarzı aktivitesi varsa, o zaman içeriği, dokusu ve ton çeşitliliği ile daha dayanıklı bir taş türüne ihtiyacınız var demektir.

Örneğin, büyük boyutta limestone cinsi karolar, daha çok havadar kır evlerine yakışır. Eviniz böyle ve mutfağınız da doğaya yakın, bahçe teması olan, huzurlu bir mekan ise, kumtaşı, kireçtaşı, mermer veya terracotta arasından seçim yapabilirsiniz. Öte yandan dama tahtası modelinde uygulanmış mermer karolar da şık bir klasik görünüm sunarken, daha endüstriyel bir mutfak atmosferi yakalamak istiyorsanız, çimento, mat mermer veya beton görünümlü karolara bakabilirsiniz. Örneğin, Çanakkale Seramik ailesinden Metis, mat mermer estetiğini 60 x 60 cm boyutundaki karolara siyah, beyaz ve gri olmak üzere üç ayrı renkte taşımakta.

Önemli not: Doğal taş karo yüzeyinin korunmasını sağlamak için bir sızdırmazlık kalkanına ihtiyacınız olacak. Bu çoğunlukla, taşa nüfuz eden maddelere karşı taştaki gözenekleri dolduran bir malzemedir, taşı mühürler ve düzenli olarak uygulanması gerekir.

  • Porselen karolar

‘Mutfak zemin kaplamasından beklediklerim’ listenizin başında ‘kolay bakım’ bulunuyorsa, rotanız belli: Porselen karolar. Porselen karolar, son derece dayanıklı oldukları, çok çeşitli yüzey tasarımı ve boyut seçeneği sundukları ve az bakım gerektirdikleri için giderek daha popüler hale geliyor. Üstelik su geçirmezlik, leke tutmazlık, çizilmezlik ve yorulmazlık gibi bir süper kahramandan ne bekliyorsanız, porselen karoda bulunuyor.

Porselen karo dünyasını bize son yıllarda yaptığı en güzel armağan, ahşap sevenlere ahşap, doğal taş sevenlere doğal taş, mermer sevene ise mermer görünümünü bütünüyle sunan, orjinalin estetiğini (ayırt edilemeyecek kadar) iyi yansıtan porselen karolar sunması. Ek olarak porselen yer karoları için diğer alternatiflere göre daha uygun maliyetli ve bu nedenle de bütçe sınırı olanlar için popüler bir seçim diyebiliriz. Farklı estetik özelliklere sahip ancak aynı dayanıklılık güvencesi sunan porselen karo örnekleri için Kalebodur’un Royal Marbles (mermer estetiğinde porselen karo koleksiyonu), Cosy (ahşap ve beton dokularını birleştiren porselen karo koleksiyonu), Uddo (parke estetiğinde porselen karo koleksiyonu), Val di Susa (taş estetiğinde porselen karo koleksiyonu) gibi serileri sayabiliriz.

  • Ahşap parke

Aslında mutfak zemini için (daha doğrusu hiçbir ıslak mekan için) olmaması gereken bir malzeme bunca yıl listelerde nasıl yer bulmuş, insan şaşırıyor. Üstelik asla modası geçmiyor.

Mutfak zemin kaplama dünyasının iftiharı olan parke, su ile temas etmemesi gereken bir malzeme. Eviye, ocak ve buzdolabının etrafındaki yoğun trafik alanlarında zamanla aşınan ahşap parke hem yerden ısıtma hem de radyatörlerle iyi çalışıyor ancak biraz bakım gerektiriyor.

Gelelim diğer avantajlarına: Ağaç, doğal yaşam ve pozitif enerji deyince akla gelen ilk malzemelerden biri; üstelik aileler için neredeyse nimet çünkü çocuk düştüğünde veya nesne çarptığında en bağışlayıcı malzeme yine o. Ayrıca karma kullanımlı mekanlar için ahşap, sert karo malzemelere göre daha iyi akustik nitelikler sunuyor ve insanı daha rahat hissettiriyor. 

Aklımızdaki sorular

1. Zemin kaplaması mutfak dolaplarından ve tezgahlardan daha açık bir renkte mi, yoksa daha koyu bir renkte mi olmalı?

Burada ilk kuralı unutmayın: Zemin kaplaması tezgaha uymak zorunda değildir. Hatta profesyoneller, mutfağa görsel ilgi ve perspektif derinliği sunmak için mutfakta karışık bir malzeme paleti kullanmayı severler. Hatta bunu sabit tezgah ve ada tezgah yüzeyini de kapsayacak şekilde düşünebilirsiniz.

Öte yandan, mutfağın planına bağlı olarak, tezgahları ve dolapları zeminle kombinlemek de avantaj sunabilir çünkü bu kombinasyon mutfakta sinerji ve tutarlı bir his yaratmanızı sağlar. 

2. Küçük mutfaklar için nasıl bir zemin kaplaması seçilmelidir?

Profesyoneller, küçük bir mutfağa daha büyük bir alan yanılsaması vermek için -inanışın aksine- büyük karolar seçerler. Çünkü küçük karolar, alanı kaplayacak kadar sıklıkta dikey ve yatay çizgiler, çok sayıda derz dolgusu demektir. Alternatif olarak ahşap efektli ve rabıta formlu porselen karolar, dar alanları uzun göstererek boyut yanılsaması yaratırlar; hatta aynı renkte bir derz seçerseniz, daha fazla kesintisizlik elde etmiş olursunuz.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler