icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Banyolarda Aydınlatma Kullanımları Nasıl Olmalı?

Yaşam alanlarının sık kullanılan bölümlerinden biri olan banyolar, özellikle aydınlatma konusunda detaylıca düşünülmesi gereken ortamlardan kuşkusuz. Banyolara uygun ışık ölçülerini kullanımlara bağlı aydınlatma tercihleriyle destekleyerek banyoların nispeten daha kompakt dekorasyon dilini oluşturabiliriz. Hangi aydınlatmalar banyolarda nerede ve nasıl kullanılmalı sorusunun yanıtı içeriğimizde.

  • 27 Şubat,2024
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 170 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
uzerinde asili yuvarlak bir ayna ile ahsap tezgah uzerinde beyaz lavabo, country tarzi banyo

Sadece iç mekân için geçerli gibi düşünmeyelim: Aydınlatma kullanımı insana ait tüm alanlarla her zaman en güçlü dokunuşu yaratan adımı oluşturuyor. İç mekanlar ya da dış mekanlardan bağımsız olarak doğru aydınlatmayla tamamlanan her yaşam alanı, içinde barındırdığı unsurları daha iyi bir alana taşımaya yardımcı oluyor. Öyleyse nedir? Aydınlatmalar dekorasyonunun kilit noktası. 

Evin her alanında özgürce ve kişisel zevklerimize göre kullandığımız aydınlatmalar, sıra banyolardaki kullanımlarına geldiğinde bazı detaylar ve önceliklerle daha yönlendirici bir dizi detaya dönüşüveriyor. Işığın rengi, gücü, materyali, kullanıldığı alan... Bu unsurların her birini günlük kullanımımızın yoğun olduğu banyolarda eksiksiz kullanabilmek ve doğru sonuçlara ulaşabilmek için bir dizi yöntemi birlikte incelemek istedik.

kaleseramik uniq tas gorunumlu lavabo tezgahi, palissandro mermer duvar, sarkit aydinlatma, yuvarlak lavabo uzeri ayna

Banyolara özel aydınlatma adımları

Banyoların aydınlatma planlaması, öncesinde bazı çalışmaları gerektiren bir süreçten ibaret. Bu süreçlerden ilki, banyonun kullanım alanının belirlenmesi kısmını kapsıyor. Örneğin duş alanı, tuvalet alanı ve lavabo alanı gibi... Bu bölümler, kendi içlerinde farklı kullanım yoğunluğuna ve fonksiyonuna sahip olduğu için aydınlatma özelinde ayrı olarak ilgi istiyor. Fakat öncesinde bazı genel detaylardan bahsetmek de bir hayli önemli.

Öncelikle banyo aydınlatmalarında neme ve pasa dayanıklı malzemelerle seçilen aydınlatmalardan söz etmemiz gerekiyor. Bu alanda dayanıklı ahşap ya da oksitlenmeyecek metal malzemelerle yapılan aydınlatma tasarımlarına yönelmek önemli. Diğer yandan büyük ya da küçük ölçekli bir alana sahip olmak, banyo aydınlatması seçimlerinde bir diğer belirleyicilerden. Küçük banyolarda sarkıt tavan aydınlatmaları ya da tavandan uzayan aplikler gibi seçenekler uygun olmazken büyük banyolarda daha özgürce sarkıt formlu aydınlatmalar ya da aplik kullanımları kullanmak mümkün olabiliyor. 

kuvet ve maktaj rafi iceren siyah ve ahsap duvar banyo kosesi, gri duvara yakin cift lavabosu, modern ev tasarimi

Banyolarda bölümlere göre seçilen aydınlatmalar

Banyo aydınlatması seçerken banyoyu üç bölümde düşünebiliriz: Ayna ve lavabo bölümü, küvet ve duş bölümü ve tuvalet bölümü. Tuvalet bölümü genel bir tavan aydınlatmasıyla çözülebilecek kısımlardan. Ayna ve lavabo bölümü ise kullanım ihtiyaçlarına göre zenginleşen aydınlatma çözümleriyle karşımıza çıkıyor. Aynanın arkasından yansıyan homojen bir aydınlatma, aynanın iki yanında duvara monte kullanılan iki aplik ya da ayna üzerinden kompakt yerleştirilen spot... Banyonuzda ayna önünde kullanımı yoğun olan bir hayatınız varsa bu zengin aydınlatma çeşitlerinin ikisine aynı anda şans verebilirsiniz.

Bir diğer bölüm ise küvet ya da duş alanı için bir aydınlatma seçimini kapsıyor. Banyo geneline göre daha su ve nem korumalı ve tavana monte yani sarkıt özelliği olmayan bir aydınlatma tercih etmenizi öneririz.

kale banyo icon serisi ahsap siyah metal minimal cekmeceli banyo dolabi seti, ikiz lavabolu banyo, canak beyaz lavabo

Banyo ışığında teknik detaylar nasıl olmalı?

Banyoların farklı bölümlerindeki aydınlatmaların belli Kelvin derecelerine ihtiyacı var. Bu bilgiden hareketle ayna ve lavabo bölümünde 3.500-4.000 Kelvin değerinde bir aydınlatma, duş ya da küvet bölümünde 2.000-3.000 Kelvin değerinde bir aydınlatma seçmek oldukça önemli. Eğer söz konusu misafir banyoları ise tercih edilen dekorasyon, daha loş bir ortam ihtiyacına itiyor ve Kelvin değerlerini göz önünde bulundurmadan mini bir aplik ya da abajur ile bile çözmeye imkân veriyor. 

Cihazların suya dayanıklılığını ifade eden bir aydınlatma ölçütü olarak ise IP korumalı seçenekler, yukarıda bahsettiğimiz suya ve neme dayanıklı özellikler içindeki aydınlatmaları satın alırken ayırt etmeye yardımcı olacak bir bilgi. Örneğin IP44 değerlerindeki aydınlatmalar, banyolar için uygun olacaktır.

cift lavabolu ve aynali bej banyo ic tasarimi, parke zeminde hali, kuvet ve bitkiler, otel banyo odasi aksesuar

Klasikleşen banyo aydınlatma seçenekleri

Görmeye alışkın olduğumuz aydınlatma örneklerinden biri olarak tavana yapışık olarak ve buzlu cam detayıyla tasarlanan glop armatür aydınlatmalar, uzun ömürlü ve her ölçekteki banyoya uyumlu kullanılabilecek seçeneklerden biri. Eğer duş alanı ya da tuvalet alanı aydınlatmasını ayrı düşünemeyecek bir mimari yapı söz konusuysa tercihini bu ürünlerden yana kullanabilirsiniz.

Fakat diğer yandan iyi bir destekleyici olacak şekilde ikinci adımını ayna etrafında zengin bir ışık kaynağı oluşturarak seçmenizi de öneriyoruz. Eğer sadece tuvalet alanı olan bir bölümse 100 lüks, aynı zamanda banyo alanı da olan bir kullanımınız varsa 150 lüks aydınlatma değerine dikkat etmenizde fayda var.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler