icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Banyoda Aydınlatma Çözümleri

Makyajdan cilt onarımına, aromaterapiden diş temizliğine kadar tüm fiziksel bakımımızı (ve ruhumuzu da!) gerçekleştirdiğimiz banyolar ve doğru aydınlatma düzeni, önem listesinde her zaman ilk sıralarda yer alıyor.

  • 7 Temmuz,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 252 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Evdeki her odanın aydınlatması ayrı önem taşır, kabul. Ancak konu banyoya gelince doğru aydınlatma düzeni işlevsellikle ölçümlenir ve hatalar sorun yaratır. Örneğin, yanlış ampulü seçerseniz makyajınızda aşırıya kaçarsınız; yanlış yere takılmış ışık kaynağı, gölgelerde tıraş olmak demektir.

Pek çok insan, banyoda loş ışık sever hatta tek başına bir apliğin romantik olacağını bile düşünebilir; ama aslında banyo gibi laboratuvar bir mekanda, birkaç farklı banyo aydınlatması kaynağına ihtiyacınız vardır.

Bununla ilgili bir plana ihtiyacınız varsa, işe, banyonuzun kullanım yönüne ve istasyonların konumuna göre bir tasarım yapmakla başlayabilirsiniz. Kendinize sormanız gereken sorular şunlar olabilir: ‘Banyonun tavan aydınlatması, duşta yeterli ışık sağlamıyor mu?’ ‘Banyoda makyaj yapıyor muyum?’ Dahili ışıklı bir makyaj aynası getirin. ‘Banyoma moody bir ışık kaynağı eklemek ister miyim?’ gibi..

Banyodaki aydınlatma kaynaklarını ayrıştırmadan ve detaylı incelemeden önce amacınızı da belirlemeniz gerekir. İdeal aydınlatma düzeni şunları sağlamalıdır:

  • Güvenli bir aydınlatma düzeni oluşturmak
  • Eşit ışık dağılımı sağlamak
  • Gölgeleri veya parlak noktaları en aza indirgemek
  • Günışığı derecesinde ışık elde etmek

Bu hedefler endüstriyel flüoresan ve göze batan beyaz ampuller olmadan da mümkündür. Çünkü banyo, tıpkı evdeki diğer odalar gibi, kendi başına rahat ve davetkar bir karaktere sahip olmalıdır. Şimdi banyodaki ışık kaynaklarına bir bakalım:

Tavan aydınlatmaları

Banyonun genel aydınlatmasını sağlayan tavan aydınlatmaları mekanda en dikkat etmeniz gereken ışık kaynağıdır. Çünkü tavan aydınlatması banyoya girdiğinizde yerinizi belirlemenize yardımcı olur, ayrıca ayna ve tezgahtaki işler için arka plan aydınlatması sağlar. Genel aydınlatma olarak plafonyer tercih etmeniz alanın rahat aydınlatılması açısından uygun olacaktır. 

 

Duvar aplikleri 

Genellikle etajer aynasının her iki tarafına monte edilen aplikler, yüze hafif gölgeler ekleyerek mükemmel bir aydınlatma kaynağı sağlar. Bu ışık doğrudan yüzünüze doğrultulan ışıklardan daha iyi bir boyut hissi yaratır. Aplikler genellikle baş hizasında bir alana yerleştirildiğinden diğer banyo aydınlatma armatürlerinden daha çok görünürler. Bu yüzden seçiminizi yaparken şık modellere rahatlıkla yönelebilirsiniz. 

Makyaj spotları

Banyoda kullandığımız makyaj spotları, banyo aynasının hemen üzerinde bulunan iki veya daha fazla ışıktan oluşan bloklardır. Bu ışık grubu genellikle aynı elektrik devresinde bulunup aynı ışık anahtarı tarafından kontrol edilir. Eğer küçük bir banyonuz varsa sadece bu aydınlatma ile tüm alanın aydınlanmasını sağlayabilirsiniz. Konumu sayesinde hem lavabo hem de banyo dolabınızın tezgahının iyi aydınlanmasını sağlar. Ancak bu aydınlatmaların ışığının oldukça parlak olduğunu da unutmayın.

Avizeler

Avizeler her ne kadar banyo gibi fonksiyon odaklı bir mekanda gerekli olmasa da, şık görünüşleri ile her zaman harika atmosferler yaratırlar. Gösterişli ve eğlenceli bu aydınlatma armatürünü eğer küvetinizin üzerine yerleştirirseniz kendinizi beş yıldızlı bir otelde kalıyor hissine kaptırabilirsiniz. Ancak avize kullanmak istiyorsanız banyonuzun tavanının 3 metreden yüksek olması gerekir (önce güvenlik). Alışılmadık derecede büyük bir banyonuz yoksa ve mutlaka avize kullanmak istiyorsanız, köşe bir noktada ve küçük bir model kullanabilirsiniz.

Gömme spotlar

Salon ve mutfaklarda sıkça kullanılan gömme spotlar, banyolarda da artık kendini gösteriyor. Özellikle küçük banyolar için yerden tasarruf sağlayan bu aydınlatma armatürünü rahatlıkla genel aydınlatma olarak kullanabilirsiniz. Gömme spotları genellikle banyonun ortasından ziyade çevresi boyunca konumlandırın. Ancak banyonuz yeterince büyükse, merkezde de gömme spotlara yer verebilirsiniz.

Sarkıt aydınlatmalar

Sarkıt aydınlatma, banyoda en çok ihtiyaç duyulan alanları aydınlatmanızı sağlar. Aynı zamanda baş hizasında veya hemen üzerinde konumlandırıldığı için dikkatinizi de dağıtmaz. Ancak tüm banyo için yeterli aydınlatma sağlayamayacağından diğer banyo aydınlatma armatürleriyle birlikte kullanmanız gerekecektir.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler