icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Spa Görünümlü Mutfaklar

Mutfağınızı, rahatlatıcı ve yenileyici bir alana dönüştürmeniz için 5 ipucu

  • 5 Aralık,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 183 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Bedensel ve ruhsal anlamda bizi şifalandıran suyun başrolde olduğu “spa” ambiyansı, banyolardan sonra dinginleştirici ve rahatlatıcı unsurları referans alan mutfak tasarımlarına da ilham oluyor.   

Bu anlamda evin kalbi olarak kabul edilen ve hareketin eksik olmadığı mutfaklar da, tıpkı banyolar gibi evin rahatlama ve yenilenme bölümüne dönüşüyor. Peki nasıl? Spa benzeri unsurların varlığıyla, mutfaklar hem şık hem de sakinleştirici alanlar haline geliyor.Bu yazımızda mutfağınızda spa hissi veren bir rahatlama ortamı kurgulamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları bulacaksınız.

SPA nedir?

Kimi kaynakta, Latince kökenli “Salus/Sanum per aquam” veya “Sanitas per aquam” kelimelerinin kısaltması olduğu ve “sudan gelen sağlık" anlamına geldiği söylenir. SPA tanımını, Antik Roma hamamlarından bugüne kadar uygulanan su terapilerine verilen genel bir isim olarak düşünebilirsiniz; su ile iyileşme, suyun kullanımından gelen sağlık, suyun sıcak, soğuk ve farklı biçimlerde (akıtma, damlama, duşlama, püskürtme vb.) uygulanması ile kazanılan dinlenme ve ferahlama duygularının hissedildiği bütünleyici terapi anlamındadır. Bu terim günümüzde suyun yanına eşlik eden yağlar ve taşlar ile yapılan terapi ve masajları da kapsar.

1. Doğal malzemeler kullanın

Doğal taş, ahşap gibi yeryüzü malzemeleri kullanmak spa benzeri bir atmosfer yaratmanın olmazsa olmazıdır. Mutfağınıza sıcak ve samimi bir his kazandırmak için ahşap, taş ve doğal lif gibi malzemeleri kullanabilirsiniz. Bitkiler ve doğal malzemelerin birlikteliği de sakinleştirici ve canlandırıcı bir ortam hazırlar. Özellikle beyaz, ahşap, mermer ve tropik bitkileri bir arada kullanmayı deneyin.

2. Nötr renkler tercih edin

Mutfağınızda sakinlik hissi için kum tonlarından taş ve toprak tonlarına dingin renkleri tercih edin. Suyun berraklığı ile mükemmel bir uyum sunacaktır. Spa benzeri bir tasarım için mutfak dolapları ve genel görünüm için beyaz, bej, gri, su yeşili, mint yeşili gibi yumuşak ve dinlendirici renkler harika sonuç verecektir. Bu renklerin sakinleştirici bir etkisi vardır ve mutfağınızda dinginlik hissi yaratmanıza yardımcı olabilir.

3. Su elementine odaklanın

Mutfak da banyo gibi evde suyun başrolde olduğu bir bölüm olduğu için, mevcut olan su unsurlarını fazlalaştırmayı düşünebilirsiniz. Akan suyun görüntüsü ve su sesi rahatlatıcı olsa da faturayı da düşünmeniz gerektiğinden, suyu boşa akıtmak yerine devirdaim yapan mini bir masa fıskiyesi/oda çeşmesi alabilirsiniz. Deniz, dalga sesine de Spotify çözüm olabilir. Cam unsurlara daha çok yer vermek de iyi bir fikirdir. Suyu yansıtmak için de tezgah arasında parlak sırlı fayanslar tercih edebilirsiniz. Su ve deniz tonlarına yer vermek de isteyebilirsiniz.

4. Aydınlatma ekleyin

Doğru aydınlatma uygulaması, spa etkisini güçlendirecektir. Sıcak ve davetkar bir atmosfer için ayarlanabilir dimmerli aydınlatmalar ve dolap içi ve dolap altı LED aydınlatmayı birleştirin. Tavanda tek bir ışık kaynağı yerine odanın farklı yerlerinde aplikler de kullanarak kaynakları çeşitlendirin. Ayrıca aydınlık ve ferah bir alan oluşturmak için pencere ve tavan penceresinden gelecek doğal ışığı da hesaba katmayı unutmayın.

5. Dinlenme köşesi oluşturun

Mutfağınıza yemek alanından farklı olarak bir dinlenme alanı eklemeyi düşünebilirsiniz. Tabii bu alanı her iki kullanıma uygun tasarlamak da mümkün; rahat sandalyeler, lokal aydınlatma, belki cam kenarında, ahşap bir masa ve üzerinde sevdiğiniz kitaplar… Yemek hazırlarken bu köşede keyifli bir bitki çayı yudumladığınızı hayal edin. 

Sonuç olarak, mutfağınızda spa benzeri bir dinlenme ortamı yaratmak, sakinlik ve huzur hissi yaratan unsurları bir araya getirmenizle ilgilidir. Doğal malzemeleri birleştirerek, nötr renkler kullanarak, su unsurlarını birleştirerek, aydınlatma ekleyerek ve bir dinlenme alanı ekleyerek, sadece güzel bir mekan yaratmakla kalmayıp hem dinçleştiren hem de dinlendiren bir alana sahip olabilirsiniz.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler