icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Banyo Tekstilleri İçin Depolama Çözümleri

Hijyenin, dekorasyondan daha öncelikli olduğu banyolarda tekstiller nasıl saklanmalı sorusuna yanıt arıyoruz.

  • 3 Mart,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 432 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Banyoda bir havlunun veya bornozun ona dokunduğunuzda yarattığı duygu taze bir görünüm, davetkar bir yumuşaklık ve hijyen hissi olmalıdır. Peki aktif kullanılan, kullanılmış veya henüz kullanılmamış temiz banyo tekstillerinin tamamı banyoda depolanabilir mi? Soruyu iki farklı başlıkta inceleyelim: Temiz tekstiller nerede saklanmalı? Islak tekstilleri nerede ve nasıl kurutabilirsiniz?

gri renk pamuklu hijyenik yumuşak havlu

Genel cevap

Uzmanlar, ıslak veya temiz olsun havludan bornoza genel banyo tekstillerini banyoda açık şekilde saklamayı önermiyorlar. Banyonun nemli ortamının küf ve bakterilere elverişli bir zemin hazırlamasından tutun da, tuvaletin sifonunu çektiğinizde etrafa sıçrayan suyun mikrobik olmasına kadar birçok neden sıralayabiliyorlar. Bilim de bu konuda hemfikir; klozetten sıçrayan kirli su, saç spreyi veya deodaranttan püsküren sıvılar gibi masum değiller (bu ürünlerin de masumiyeti tartışılır, ancak şu an konumuz bu değil) Her daim temiz tutulsa dahi, buradan sıçrayan suyun içerdiği bakteri ve virüsler havlulara ve hatta diş fırçanıza yerleşebilir ve haftalarca bunların yüzeyinde kalabilir. 

Önlem 1: Sifonu çekerken daima klozet kapağını kapalı tutun. 

Önlem 2: Duş sonrası banyoyu iyi havalandırdığınızdan emin olun.

banyoda hasir orgu sepet icerisinde ekolojik ve dogal kabak lifi ve havlular

Peki nerede?

Evet biliyoruz, Pinterest panolarında birbirinden güzel dekorlar ve türlü sepetler içerisinde rulo yapılmış pofidik havluları üst üste görüyorsunuz. Lavabo altında, tezgah üzerinde veya klozetin üzerindeki raflarda… Hatta belki de banyonuz şu anda böyle görünüyor. Bu görsellikten sağlığınız için vazgeçmeye hazır mısınız? Yeni yıkanmış ve kullanılmamış banyo havlularını, el havlularını, ekstra banyo paspaslarını hatta liflerini banyoda açıkta tutmayın. 

Mümkünse lavabo tezgahı altında açık veya kapalı olsa da depolamayın. 

Tüm temiz tekstilleri banyo dışında bir odada/dolapta tutmak en iyisidir. Diğer bir yöntem ise geniş bir banyoya sahipseniz kapaklı banyo dolapları veya üstü kapalı sepetlerde saklamaktır. Hijyen için ütülü ve düzgün katlı olmalarına da özen gösterin.

banyo tekstilinde beyaz renk pamuk dokulu havlu

Banyo tekstillerinin bakımı

Kaliteli sık dokunmuş bir havlu ve bornoz setinin size hissettireceği konfor ve banyonuza katacağı elegansa inanamazsınız. Kaliteli bir tekstilden kastımız şudur; pamuğun uzun elyaflarından üretilen ring ipliğinden dokunmuş havlu ve bornozlar, daha parlak olduğu gibi, su emiciliği daha fazla ve yıkama sonrası sertleşmeye karşı dayanımı yüksek ürünlerdir. 

banyoda dogal yumusak kabak lifi

Tekstillerin bakım noktasında ise; öncelikle yıkadıktan sonra kurumaları için mümkünse açık havada ayrı ayrı asmalısınız. Bu tip havlular uzun ömürlüdür ve defalarca yıkanmaya dayanıklıdır. Banyo tekstillerini eğer haftada 3 kez kullanıldıysa değiştirme zamanı gelmiştir. Eğer çok titiz iseniz 2 güne bir değiştirin. Çok deterjan kullanmayın, düşük ısıda yıkayın ve yumuşatıcı hiç kıllanmayın çünkü hem sertleştirir hem de emiciliğini azaltır.

banyoda estetik havlu depolama duvar rafi

Peştemal mi havlu mu?

Pamuk veya keten dokuma peştemaller son yıllarda, kendine has dokusu ve renkleri, doğal görünümünden kaynaklı dekoratif katkılarından dolayı banyolarda sık tercih ediliyor. Ancak bu tercihin daha önemli bir sebebi daha var; o da ince ve hafif  olmalarına rağmen havlulara göre daha yüksek emiciliğe sahip ve kısa sürede kuruyabilmeleridir. Depolama kolaylığı, su ve elektrik tasarrufu, hafiflik, sürdürülebilir gibi diğer avantajlarından dolayı alışveriş listenize almanızı öneririz.

banyoda ayna yerine hasir rattan orgu duvar aksesuari ve banyo kapi arkasi havlu askiligi

Aktif kullanılan, nemlenmiş tekstilleri banyoda nasıl kurutabilirsiniz?

* Ne kadar yıkarsanız yıkayın, eğer kurumaları için iyi havalandırmıyorsanız, banyo tekstillerinin ömrünü kısaltıyorsunuz demektir. 

* Yerden tasarruf etmeyi de sağlayan havluluk tipi radyatörleri tercih edin. Hem havlularınız daha hızlı nemden arınır hem de banyonuzu optimum sıcaklıkta tutabilirsiniz.

* Sık yıkanan biriyseniz veya kalabalık bir aile iseniz duş sonrası havlu merdiveni kullanabilirsiniz. Böylece birden fazla havlu asabilirsiniz.

banyo kose rafi ve havlu askiligi

* Minimum görünürlükle yerden tasarruf sağlayan bir seçenek arıyorsanız, kapı üstü havlu askıları harikalar yaratır.

* Taşınabilir ayaklı havlu askıları, bi’nevi dilsiz uşakların havluluk versiyonlarıdır. Banyoya, çamaşır odasına hatta balkona taşıyıp havluları havadar şekilde kurutmanıza olanak sağlar.

* Duvara monte havluluklar, havlu halkaları havlu kurutmak için en geleneksel seçeneklerdir. Kale Banyo koleksiyonlarında birbirinden farklı stilde modele ulaşmanız mümkün.



PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler