Dekorasyonda Yeni Bir KonMari Metodu İle Tanışalım: İsveç Death Clean Akımı
Toksik eşyalardan kurtulmak, dağınıklığa son vermek mottosuna sahip bir dekorasyon metodu. Özellikle düzenleme alanında dünya çapında bir üne sahip olan KonMari yöntemi, belki de daha keskin bir yöntemle karşımızda; adı İsveç Death Clean. Bu akımın detaylarını ve yaşam alanlarımızda nasıl uygulayabileceğimizi içeriğimizde bulacaksınız.
- 30 Nisan,2025
- 2 dk okuma
- Bu içerik 5 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)


Yaşam alanımızda huzurlu ve keyifli bir düzen yaratmak, önemli önceliklerimizden biri. Konforlu ve rahat bir evde yaşamanın ise bazı incelikleri var. Dekoratif görünüm kadar düzen içinde olmanın da bir dengeden geçtiğini ise söylememize gerek yok. Düzen demişken, günlük koşuşturma içinde zamanınızdan minimum çalacak, mümkün olduğunca az dağılacak bir ev hayatı için düzenli olmanın öneminden bahsedeceğiz biraz.
Çekmece, dolap içleri ve düzen dendiğinde akla ilk gelen yöntemlerden olan KonMari ününü dünyaya kanıtlamış bir metod. İçinde biraz psikolojik biraz dekoratif etkilerle kapsamlı bir süreç anlamına geliyor. Şimdilerde KonMari yönteminin bir uzantısı olarak lanse edilen, Death Clean metoduna bir bakalım istiyoruz. Bu yöntem nasıl uygulanır, amaçladığı nedir gibi tüm soruların yanıtını bulacağınız içeriğimiz, yenilenme enerjisine inananlara özel.
Gereksiz olanı hayatında barındırmamak üzerine
Toksik olan her parçadan kurtulmak, dağınıklığı bertaraf etmek... Death Clean, tamamen ortadan kaldırdığımız gereksiz tüm detayları konu alıyor. KonMari yönteminden farkı ise şu: KonMari’de geride bıraktığımız elenmiş eşyaların duygusal olarak bir anlam ifade edip etmediğini de tarttığımız bir aşama var. Death Clean yönteminde ise bu duygusal kısma takılmadan, dümdüz eğer bize hizmet etmiyorsa evimizin dışında kalacak eşyalar listesini oluşturmaktan söz ediliyor.
Death Clean, yaşam alanınızı düzenlemek, dağınıklığı gidermekle başlayan süreciyle evinizde geriye sadece size veya sizden sonraki genç aile üyelerinize hizmet edebilecek eşyalarla yola devam etmeyi amaçlıyor.


Kitabından ilhamla: ‘The Gentle Art of Swedish Death’
Metot, İsveçli sanatçı Margareta Magnusson’un yazdığı, New York Times’ın en çok satan kitaplar listesine aldığı, ‘The Gentle Art of Swedish Death’ isimli kitaptan geliyor. Bu kitapla birlikte ünü İsveç’ten çıkıp dünyaya yayılan yöntemle kitabın yazarı bize şunu öğütlüyor: ‘Death Clean, aslında hayatlarının sonuna yaklaşan insanlara yönelik bir yöntem. Fakat her süreç gibi bu sürece de erken yaşta başlamanın birçok faydası var.’
Annesini ve eşini travmatik bir şekilde kaybetmenin ardından yazdığı bu kitapla bir nevi hafifleme ihtiyacına hizmet eden yazar, bu yöntemi sevdiklerinizi kaybetmenin ardından yaşanan yas sürecini kolaylaştırmak ve onların arkasında bıraktığı hangi eşyaların değerli olduğunu bulabilmek amacıyla savunuyor. Böylece yaşam alanındaki dağınıklığı da etkili bir şekilde ortadan kaldırmayı önemsiyor. Biraz depresif gözükse de aslında sevgi dolu bir yaklaşıma ait, değerli olana alan açan bir süreç.
Death Clean yönteminin uygulama aşamaları
Death Clean, hayattayken kendi ihtiyaçlarını bir arada tutmanın ötesinde bir saygı konusunu da gündeme getiriyor. Dağınıklığı giderme sürecinde ilk adımın göremediğimiz yerlerden başlamak olduğunu da ekliyor. Bodrumdan, depodan başlanacak süreçte ihtiyaç dışında olan ve bir değeri olmayan her şeyi elememiz gerekiyor. Sonra sıra mobilyalara, kitaplara ya da koleksiyon parçalarına gelebilir. Bu eleme işleminde evin tüm üyelerinin kendi önem sıralarına göre birer liste oluşturmasına da özen göstermeliyiz.
Duygusal bağı bulunmayan bir eşyayı evde bulundurmamak bu yöntemde büyük önem taşıyor. Sıra sonrasında çekmece ve dolaplara geliyor. Bir yıldan uzun bir süre giyilmeyen ya da kullanılmayan her parça, bağışlanabilir ya da satılabilir. Son adım ise mektuplar, fotoğraflar, notlar ve aile yadigarı parçalardan oluşuyor. Önemli olan bu detaylar ayrı bir kutu ve bölümde saklanmak üzere dekorasyonda düzenli bir yer buluyor. Oldukça önemli olduğunu düşündüğünüz parçaların ise sizden sonraki aile üyeleri tarafından saklanmasını istediğinizin notunu da ekleyebilirsiniz bu kutulara.
Death Clean tabiriyle negatif görünen bu yöntem, aslında ev düzeni ve dağınıklığına farklı bir yaklaşım yolu sadece. Farkındalıklı ve düşünceli bir organize olma hali olarak özetlenen bu metot, eşyaların kölesi olmak yerine eşyaların hayatı kolaylaştırıcı yayına odaklanmayı öğütlüyor.
Henüz yorum yapılmadı.