icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Modern Banyo Dekorasyonunu Tanıyoruz: Sadeliğin Zarafeti

Modern tarzda banyo dekorasyonunun altın kuralları ve modern banyo tasarımında dikkat edilmesi gerekenler burada.

  • 12 Nisan,2022
  • 5 dk okuma
  • Bu içerik 1698 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Modern bir banyo tasarımının temel özellikleri, mekânın rahat, temiz, ferah ve havadar görünüme sahip olması, göz yormayan, yalın ve sade formları takip etmesi, işlevsel ve pratik çözümlere odaklanmasıdır.

brut beton modern lavabo tezgahi, yuvarlak formlu lavabo ve beyaz armatur

Modern tasarım hareketinin arkasındaki temel fikir, "biçimin işlevi takip etmesi"dir. Başka bir deyişle, tüm mobilyaların ve dekoratif nesnelerin tasarımı, bir amacı yansıtmalı ve eğer pratik bir amaçları yoksa, o zaman ortadan kaldırılabilir olmalı. Modern tarzın ardındaki bu felsefe, onu sade, derli toplu, temiz hatlara sahip ve abartılı süslemelerden yoksun alanları sevenler için mükemmel bir dekorasyon seçeneği haline getirmekte.

sade modern kuvet tasarimi ve krom yerden modern banyo bataryasi

Modern banyo tasarımı, farklı alt kategorilere sahip: Örneğin minimalist, doğallığı tercih eden, endüstriyel görünümlü gibi. Yine de bizler, çağdaş, dinamik, sağlıklı, dingin gibi farklı sıfatlara sahip bu banyoların tümünü modern banyo çatısı altında toplayabiliriz. Ancak tümünün de kendi içlerinde birbirinden keskin şekilde ayrıldığını ve ayrı birer stil olduğunu unutmayalım. 

ince ve zarif cizgilerler tasarlanan modern banyo mekani, cam sepatorle ayril,an dus, sade vitrifiyeler

Modern bir banyo tasarımının altın kuralları

1. Renk paleti

Modern bir banyo tasarımı için birbirini tamamlayan veya izleyen (ton-sur-ton) bir renk paletinizin olması gerekir.

Örneğin; siyah-beyaz gibi maskülen kontrastlar, beyaz-ekru-vizon veya kemik-bej-kahverengi gibi sofistike natüreller, leylak-bej-mor, çağla yeşili-gri-koyu yeşil gibi doğacı rahatlığı simgeleyen paletler olabilir. Bu skalaları seçerken, mutlaka dingin bir grup kurmanız gerekmez, çok canlı renkleri de seçebilirsiniz. Ancak önemli olan, seçtiğiniz gruptaki renklerin birbirini tamamlaması. Yani sarı ağırlıklı bir modern banyo da tasarlamak istiyorsanız, sarının yanına hangi renkleri koyacağınızı iyi bilmeniz gerekiyor.

Ardından bu paletin temel renklerini mobilyalarda ve yüzeylerde, destekleyen renklerini ise detaylarda kullanabilecek şekilde ilerlemeniz gerekir (aksesuarlar, tekstiller, sanat eserleri vb.) ki bu da perspektifte bütünlük sağlar.

2. Alan değerlendirmek

Modern banyoların en önemli özelliklerinden biri, sahip oldukları alanda işlevsel ve pratik çözümlerle donatılmış olmaları. Örneğin mütevazi metrekarelere sahipseniz, ince çerçeveli büyük aynalar kullanarak mekânı olduğundan daha geniş gösterebilirsiniz. Ayrıca yaratıcı depolama fikirleri de daha iyi bir saklama organizasyonu kurgulamanıza fayda sağlar, bu da verimli, zamandan kazanmış, gereksiz trafikten ve dağınıklıktan arınmış bir banyo ritüeli demektir ve sisteme düzen de getirir.

Kale Banyo'nun modern banyo mobilyalarının pek çoğunda bu tarz işlev odaklı çözümlere rastlayabilirsiniz. Alan konusunda mütevazi banyolar için kompakt çözümler sunan Trevi ve Mare bunlardan sadece ikisi. Biraz daha büyük alanlara sahip banyolar için önereceğimiz Icon Maxi ise, farklı modül seçenekleri ile adeta bir mekân oyun kurucusu.

3. Banyoyu ihtiyaca göre şekillendirmek

Banyolar, kullanıcılarına yanıt vermeli ve onlara uymalıdır. Banyoyu planlamadan önce rutinlerinizi ve ihtiyaçlarınızı değerlendirmeli ve mekânı bunlara uygun çözümlerle donatmanız gerekir. Örneğin, banyonuz birkaç kullanıcısı olan bir mekân ise, bazı kombinasyonlar kurabilirsiniz:

tek duvarda kuvet ve ahsap siyah demir profilli acik raf uzeri lavabo yanyana, yuvarlak siyah cerceveli ayna

Örneğin, tek bir duvarda tüm lavabo, tuvalet ve küvet/duş istasyonlarını sıralamak gibi. Ya da lavabo ve tuvaleti bir duvarda, küvet/duşun ve saklama dolaplarını diğer duvarda, paralel olarak konumlamak da bir çözüm olabilir. İlk seçenek uygun maliyetliyken, ikincisi size tasarımda daha fazla hareket esnekliği sağlar. Tümünün ayrı duvarlarda olması en çok rahat ettiren düzendir ancak elbette ki sıhhi tesisat, kablo tesisatı, su hatları, havalandırma ve hareket etmek için yeterli alan varsa. Buradaki anahtar kelime ise sıkışıklık yaratmadan alan kullanımını optimize edebilmektir. Çünkü unutmayın ki modern bir banyo, önce işlevsel ve rahat olmalıdır.

Önemli not: Banyonuz modern olsun veya olmasın, tuvalet tuvalettir ve tuvaleti kapı arkasında konumlamanız görsel olarak faydanızadır. Banyo kapısının açık veya aralık kalabileceğini varsayarsak, eve girer girmez bir tuvaletle karşılaşmak fikri kimsenin hoşuna gitmeyebilir, değil mi?

petek desenli ve siyah derz dolgulu beyaz karo, koyu ahsap ve siyah boy dolabi ve lavabo dolabi

4. Yalın ve geometrik formlar

Ayrıntılı, gösterişli, kıvrımlarla dolu formlar yerine düz, sade, yalın çizgileri seven modern banyoların geometriyle arası çok iyidir. Özellikle banyo mobilyalarında, zemin-duvar seramiklerinde ve fayanslarda, lavabolarda, duş ve küvet sistemlerinde basit kareler, dikdörtgenler, yuvarlaklar ister. Günümüzde geometrinin farklı nimetlerinden de faydalanıyoruz. Üçgen, altıgen ve beşgen şeklinde petek karolar, incecik parmak karolar, metro karoları veya mozaikler gibi trendler de aklınızda bulunsun. Bu dersin en başarılı örneklerinden biri Çanakkale Seramik'in Hera koleksiyonunda yer almakta. Özellikle üçgen dekorlarıyla Hera, modernist seramik konusunda yıldızlara sahip.

banyoda oksitli doku ve ucgen geometrik dekorlariyla canakkale seramik hera koleksiyonu seramik

Bazı modern banyolara (örneğin doğal veya minimal gibi) organik şekiller de yakışır. Sözgelimi doğal taştan yapılmış, amorf lavabolar hem natüralist hem de minimalist banyoları yumuşatır. Ancak genel olarak bir geometri prensibine sadık kalmalısınız.

koyu renklerle tasarlanmis banyo mekaninda baliksirti dosenmis seramik koyu renkli karolar

Öte yandan geometrik dizilimli banyo dekorasyonuna çarpıcılık katmak da gayet mümkündür: Balıksırtı modeli döşenmiş seramik karolar, asimetrik asılmış saklama modülleri gibi çözümler, banyo dekorasyonunu sade ama hareketli kılabilir. Yapmanız gereken, farklı stilleri yansıtan motiflere, aşırı ve karışık desenlere yer vermemektir. İşte püf noktası burada: Sakin tutmak.

 baliksirti dosenmis seramik duvar karolari ze zeminde ahsap gorunumlu zemin, koyu renkli amorf lavabo ve kuvet

5. Bir miktar sıcaklık

Modern banyo tasarımı, steril veya soğuk hissettiren banyo yaratmak değildir. Banyonuzu yumuşatmanın en kolay yollarından biri, taze çiçekler ve bitkiler kullanarak, az miktarda görsel malzeme (örneğin bir grup fotoğraf veya mesaj içeren çerçeve) mekâna bir miktar sıcaklık katmaktır. Banyolar genellikle doğa ile temastan uzak noktalardır, bu nedenle bitki ve çiçek eklemek mekânı davetkar bir alan haline getirir. Pencere kenarını küçük saksılarla süslemek veya lavabonun yanına taze kesilmiş çiçeklerden bir buket yerleştirmek gibi küçük çözümlerle bu atmosfer duygusunu sağlayabilirsiniz. Fotoğraf veya resimler asmanın da kilit noktası, büyük boşluklar bırakacak şekilde gruplamaktır. Her yüzeyi örtme ihtiyacı hissetmemelisiniz.

banyoda siyah dogramali buyuk pencerelerden dogal isik alan kuvet, duvarda ahsap acik raf sistemi, siyah beyaz cizgili banyo paspasi

6. Doğal ışık ve yapay aydınlatma

Bazı banyolar (şans ki) geniş pencerelerinden yüksek miktarda gün ışığı alabilirler. Kimi ise doğal ışık kaynağından yoksundur. Her iki şartta da doğru ışık düzeni, modern banyoların can damarlarındandır. Doğal ışık, banyodaki küf ve küf oluşumunu azaltmaya yardımcı olur; anahtar kontrollü bir yapay ışık düzeni ise derinlik hissini artırır, yumuşaklık katar. Şayet doğal ışık yerine yapay ışık kaynağı kullanmak zorundaysanız genel (ambiyans), vurgu (dekoratif) ve görev aydınlatmalarında modern estetiğe ve işlevselliğe önem veren modelleri seçmelisiniz.

ahsap dokunun duvarda, ve dus zemininde kullanildigi banyoda sarkit ve spot aydinlatma

7. Tutarlılık

Modern bir banyonun en önemli seçim kriterlerinden biri de içindeki mobilyaların, sağlık gereçlerinin (duş/küvet sistemi, lavabolar, tuvalet gibi) ve aksesuarların (armatürler, bataryalar, duş başlıkları gibi) malzeme, form, boyut ve renginde tutarlı olmaktır. Örneğin, minimal çizgide krom armatürler seçtiyseniz, bu seçimi küvetinize ve duşunuzda da devam ettirmenizi bekler.

buyuk pencereli aydinlik ve ferah banyoda ahsap tezgahli ikiz lavabolar, ahsap dort ayakli tabure ve beyaz ray spot aydinlatma

Modern banyo tasarımının sevdiği malzemeler

Ahşap, cam, seramik, taş, çelik, mermer, krom, beton, keten, jüt, pamuk.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler