icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Karo Desenlerine Geleneksel Dokunuş: Patchwork

Geleneksel tekstil sanatları arasında yer alan ve sıcak, samimi bir imajı olan kırkyama ya da global ismiyle patchwork, bugünün popüler karo deseni olarak yüzeylerde yaşamaya devam ediyor.

  • 14 Haziran,2022
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 650 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Daha büyük bir parça oluşturmak için küçük kumaş parçalarını belirgin bir kesim-dikim modeliyle bir araya getirme tekniği, kırkyama veya dünyaca kabul görmüş ismiyle patchwork olarak bilinmekte. Çağlar öncesine giden tarihi nedeniyle en eski kültür değerlerinden ve geleneksel sanatlardan kabul edilen kırkyamanın doğuşunda eski Mısırlıları görüyoruz. Yerel halk tarafından kıyafetler, duvar süsleri, perdeler ve mobilyaları için kullanılan bu tekniğin en eski tasvirleri 5.500 yıl öncesine (3.400 M.Ö.) ait.

cini ve geleneksel motifli yer karolari patchwork

Daha sonraki çağlarda, Çin İmparatorluğu kalıntılarında gördüğümüz kırkyama işinin korunmuş parçalarından anlaşılan o ki, dönemin askerlerinin zırh yapımında kumaş katmanlarını birleştirilerek, teknik yaygınlaşmış ve gelişmiş. 11. ve 13. yüzyıllarda ise kırkyamanın Avrupa evlerine ulaştığını görüyoruz: Avrupa kıtasının soğumasıyla ihtiyaç duyulan yorganlarında rastlanmaya başlanan kırkyamanın bu tarihten sonra şansının açıldığını ve hem kullanım alanının hem kullanım sıklığının hem de desen ve tasarım varyasyonlarının arttığını görüyoruz.

mutfakta cin kirkyama isi motifli tezgah arasi karo

Anadolu köklerinde Yamalı Bohça ve Kırkpare olarak da bilinen kırkyamanın bizim kültürümüzdeki tarihi izleri ise Selçuklulara kadar uzanmakta. Şalvardan gömleğe, bebek battaniyesinden bohçaya, kap kacaktan halıya kadar uzanan bir skalada kırkyama tekniğini kullanan Anadolu insanı, özellikle Osmanlı döneminde bu kültürü batıya, özellikle de Balkanlara doğru taşımış.

geometrik desen ve dokudaki karolarin patchwork teknigi ile bir arada uyumu

Geleneksel el sanatları içinde kadim bir yeri olan patchwork tekniği, bugün sanatçılar, zanaatkarlar ve tasarımcılarca modernize edilerek yorumlanıyor ve hemen her alanda kullanıma sokuluyor. Özellikle tekstilin ilham verdiği ve desen konusunun değer kazandığı yüzey kaplamalarında, patchwork tekniğine yönelen tasarımların 2022'nin popüler koleksiyonları olduğunu görüyoruz, farklı parçaların buluşmasıyla ortaya çıkan yepyeni desenler seramik ve porselen karolara yansıyor.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler