icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfağınız Ne Kadar Sağlıklı?

İnsan yaşamının neredeyse tamamı kapalı alanlarda geçerken, bu mekanların ne kadarının sağlıklı olduğunu düşündünüz mü? Günümüzde daha sürdürülebilir ve yaşanabilir yaşam alanları yaratmak için nelere dikkat etmek gerektiğine dair tüyolar hazırladık. İlk mekanımız mutfaklar…

  • 2 Aralık,2022
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 406 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Son 10 yılda yaşam alışkanlıklarımız tamamen farklılaşırken, pandemi sebebiyle son birkaç yılda ise evlerimiz hızlı bir değişim geçirdi. Bu dönüşüm sürecinde yediklerimizden giydiklerimize, mobilyalarımızdan çevremize farkındalığımız arttı ve bizler daha sağlıklı ve iyi bir yaşama odaklandık. Kendimize ve yeryüzüne karşı sorumluluklarımızı kavradık ve tümüne sürdürülebilirlik ekseninden yeniden baktık. Hazırladığımız ipuçları umarız size daha sağlıklı ve mutlu mutfakların kapısını aralar. 

Gün ışığından faydalanın

Güneş ışığı alan bir mutfak sağlık için elzemdir. Doğru miktarda ve yeterli oranda gün ışığı almanız dolaşım sisteminizi düzenler; böylelikle ruhsal, bedensel ve zihinsel olarak daha iyi hissedersiniz. Havalandırma da ışık kadar önemlidir. Tavan pencereleri veya çoklu cam sistemleri mutfakta iyi bir havalandırma ve ışık seviyesine giriş biletidir. 

Mutfağı yeşillendirin

Evlerde biyofili trendi hüküm sürerken, siz henüz yaşam alanlarınızı bitkileri davet etmediyseniz yeniden düşünün. Doğayı yaşam alanlarına taşımak olarak tanımlanan trend ile yeterli sayıda ve doğru tipte bitkiye sahip olmanız kan şekerinizin, kalp ritminizin ve tansiyonuzun düzene girmesine ve stresinizin azalmasına yardımcı olabilir. Bu yeşillendirme hareketine nane, fesleğen, biberiye gibi bitkileri katarak yemeklerinize kendi yetiştirdiğiniz taze otlarla lezzetlendirebilirsiniz de. 

Yerleşim planını güncelleyin

Yaşam alanlarının nasıl planlandığı sağlığınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Örneğin, kalkar kapaklar sayesinde yukarıya doğru daha az hamle yapar böylelikle boyun ve sırt sakatlanmalarını minimize edersiniz. Lavabo ile bulaşık makinesinin birbirine yakın olması, çekmece ve dolap düzenleyiciler kullanmanız veya fırının göğüs hizasına yerleştirilmesi hareket kolaylığı ve konfor sağlar. Az zamanda az eforla iş bitirmek ise kendinize vakit ayırmanız ve mutlu olmanız anlamına gelir. 

Mutfak ekonomisini öğrenin

Evin yaşam merkezi mutfak olunca, üretim ve tüketim ekonomisini de doğru yönetmek gerekiyor. Çevreye daha az zarar vermek için su ve elektrik tüketimi için alınacak önlemler kadar, yiyeceklerin doğru saklanması, zamanında tüketimi ve az atık hatta “sıfır atık” çıkarmak için de planlama gerekiyor. Enerji tasarrufu ile karbon salınımını azaltabilir ve daha sağlıklı yaşam alanları yaratabiliriz.

Az atık için geri dönüştürün

Atıklarınızı azaltın. Çok çöp, çok sera gazı demek, unutmayın. Satın aldıklarınızın geri dönüşümlü ambalajlı olmasına dikkat edin. Evde organik, plastik, cam, kağıt ve metal olarak çöplerinizi ayrıştırın. Geri dönüşüm kutularına atın. Evde kompost yapmayı öğrenebilir ve organik atıklarınızı gübreye dönüştürebilirsiniz.

Değiştirin!

Sağlıklı bir mutfak, iyi beslenme alışkanlıklarını destekleyen ve zararlı toksinlere maruz kalmanızı azaltan bir mutfaktır. Gıda seçimlerinizi değiştirdiğiniz gibi aşağıdakileri de değiştirin.

  1. Alüminyum ve teflon kaplama tencere ve tavaları, çelik veya dökme demir pişirme gereçleriyle değiştirin
  2. Plastik saklama kutularını cam olanlarla değiştirinç
  3. Tekrar kullanılabilir balmumu kumaşlar, streç filmlerden daha sürdürülebilir koruma sağlar. 
  4. Güçlü kimyasal temizleyiciler yerine, biyoçözünür ve fosfatsız ürünleri tercih edin. Doğal reçeteler kullanın, kendi deterjanınızı yapın.
  5. Yemek pişirirken davlumbazı çalıştırın. 
  6. Çeşme suyunu kullanıyorsanız, su filtresi taktırın.
  7. Ellerinizi az yıkıyorsanız, sık sık yıkama alışkanlığı edinin.
  8. Sadece sağlık için değil, düzen için de tezgahınızı her zaman temiz tutun.
PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler