icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Hayalinizdeki Açıkhava Odasını Tasarlayın

Daha sıcak aylar yaklaşırken, dışarıda şık ve konforlu bir yaşam alanını nasıl kurgulayacağınızı düşünmenin zamanı geldi.

  • 21 Temmuz,2023
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 184 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
bahar icin dekore edilmis acik hava yasam alani, dinlenme alani, su cesmesi, akdeniz dekoratif aksesuar

Kışın atıl kalan şehir terasımızdan kavuşmayı dört gözle beklediğimiz yazlık verandamıza tüm dış mekanlar dinlenmek ve sevdiklerimizle iyi vakit geçirmek için mükemmel alanlardır. Yazın tazelenmek ve unutulmaz anılar biriktirmek istiyorsanız; teras, balkon ve verandalarınızı birer keyif odasına dönüştürmenize yardımcı olacak 5 popüler dekorasyon trendini listeledik. Bu stil fikirleri, mekanların hem estetiğini hem de kullanışlılığını pekiştirecek.

1 Organik bir tarz 

Doğal elementler ve çevre dostu malzemeler

Biyofilik yaklaşım, doğanın güzelliğini kucaklamak ve onu dış mekanınıza dahil ederek yaşam alanınızın doğayla kucaklaşmasını sağlar. Bu anlayışla, dingin ve çevre dostu bir ambiyans için kır çiçekleri ve çalıların yer örtücüleri ve nehir taşlarıyla birlikte olduğu doğal bir peyzaj düşünebilirsiniz. Mobilyalarda geri kazanılmış ahşap, rattan ve jüt gibi sürdürülebilir malzemeleri tercih ederek etkileyici ve çevreye duyarlı bir alan yaratabilirsiniz. Japonların yükselen yaşam trendi Wabi-Sabi ile özdeşleşen bu kullanım, yine Wabi Sabi’nin salık verdiği üzere doğayı akışına bırakacağınız bir yaklaşımla devam edebilir. Dekoratif objeleri mekanda sıkışıklık yaratmayacak şekilde kullanmaya özen gösterin. Bu sayede açık hava odanız, kendi döngüsüne sahip yaşayan bir alana dönüşecek ve büyümeleri için bitkilere daha çok yer kalacak.

sinirli alanda kapali kucuk bahce sehirde ticari bina catisinda bahce

Bitkilerde maksimalizm

Görsel olarak zengin ve dinamik bir peyzaj yaratmak için farklı renk, doku, hacim ve yüksekliklerde çeşitli bitkilerin oluşturduğu maksimalist bahçecilik, yeni nesil organik yaşam trendinin diğer kritik tarafı. Formal dediğimiz geleneksel görünümlü, bakımlı çimler ve sürekli şekillendirme gerektiren bitkiler yerine daha az bakım gerektiren yerel bitkileri ve tozlayıcı türlerin birlikte olduğu kompozisyonlara yönelin. Bu yöntem, sadece sürekli bakım ihtiyacını ve sulama miktarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda biyoçeşitliliği ve sağlıklı bir ekosistemi de teşvik eder.

geri donusturulmus demiryolu traverslerinden yapilmis bahce zemin doseme

2 Sağlık ve huzur ön planda 

Duyusal patikalar

Birkaç adımlık bir yol da olsa duyusal koridorlar ve patikalar oluşturmak, rahatlatırken canlandıran bir dış mekan yaratmanın etkili bir yoludur. Görme, duyma, dokunma ve koku alma gibi duyularımızı harekete geçiren bu tip alanlar benliği uyarır ve farkındalığı geliştirir. Teras kapınızdan ana oturma alanına giden alanı birkaç metrelik rahatlatıcı ve sürükleyici bir doğal koridora dönüştürmek için bambu rüzgar çanları, eski bir toprak saksılar, bir su öğesi ve lavanta gibi aromatik bitkilerle kurgulayabilirsiniz.

cim ve cicek tarlasinda buyuyen ciceklerle peyzajli bahce

Gökyüzünün altında  

Düzenli antrenmanı hayatlarımıza yerleştirmenin zihinsel ve fiziksel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini artırmanın bir yolu da bunu açık havaya taşımak. Açık hava alanlarınızı tasarlarken ufak bir fitness köşesi yaratmayı ihmal etmeyin. Her şeyi buraya sıkıştırıp bir spor salonu yaratma stresine de girmeye gerek yok; günlük aktivite tercihlerinizi ve mevcut alanınızı göz önüne alarak bu alanı küçük bir yoga ve meditasyon vahası olarak da planlayabilirsiniz.

iki sandalyeli ahsap masa ve sandalye

3 Yenilebilir bahçeler 

Yerel yetişmiş ve üretilmiş gıdalar tüketmek popülerliğini artırmaya devam edecek bir trend çünkü hem kendi sağlığımız hem dünyamız için birçok faydayı beraberinde getiriyor. Bunun bir yansıması da insanların kapalı, açık alan fark etmeksizin kendi meyvelerini, sebzelerini ve otlarını yetiştirmeye çalışmaları. Yükseltilmiş sebze yatakları ve ileri dönüşüm eseri yalak ve küvet gibi hacimler içinde yaratılan küçük alanlarda bile kendi ürünlerinizi yetiştirmeniz mümkün. Küçük alanlara uygun cüce meyve ağaçları ile yenilebilir bitki çeşitliliğini artırabilirsiniz. Bu tasarım yaklaşımı doğal yaşamı açık alanlarınıza davet ederken, göze hoş gelen, aynı zamanda daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir yaşam biçimini de destekler.

kedi günesli bir yaz gununde Kas (Andifli) sokaklarinda geleneksel bir kapinin ve Pembe begonvil spectabilis (buyuk begonvil) yaninda dinleniyor, Antalya, Turkiye

4 Uyumlu ve davetkar girişler

Terasların tersine, yazlık verandalara evlerin girişlerinde yer alan küçük bahçeler eşlik eder. Huzurlu ve doğanın enerjisini devam ettiren açık alanları tasarlarken sevdikleriniz ve misafirleriniz için davetkar girişler oluşturmak da giderek popülerleşen bir trend. Girişten itibaren açıkhava odanızla uyumlu görsel bir etki yaratmak adına adım taşlarına, bahçe kapısı, kapı numarası, duvar, parmaklık ve aydınlatma gibi öğelere özen gösterin. Bütçeniz şimdilik izin vermiyorsa da bu giriş alanlarını verandanızda yarattığınız kır görüntüsünü yansıtacak doğal renklerde boyayın. Zemin taşlarının estetiğinden faydalanın. Rengi ayarlanabilir ufak LED aydınlatma seçeneklerine göz atın. Yerel ve biraz da arsız sarmaşık türlerinin duvar ve kapını dışına doğru büyümesine (kontrollü bir şekilde) izin verin.

tropikal yesillikler, egrelti otlari ve niluferler iceren kucuk bir avlu verandasi ortaminda basamakli terakota bahce ozelligi

5 Suyun rahatlatıcı etkisi

Suyu profesyonelce yapılmış bir havuz ya da göletle hayatlarımıza ekleyecek yere ve bütçeye sahip olmak herkes için mümkün değil. Japon bahçelerinden ilhamla mini bir şelalenin çağladığı sakinleştirici bir koi göletinin yarattığına benzer bir etkiyi bütçe dostu ve kolay bir şekilde elde etmek de mümkün. Bir basit su pompası, iki küçük seramik ve sahilden toplanmış ufak taşlarla akan suyun rahatlatıcı sesini çekici bir görüntüyle teras ve verandanıza taşıyabilirsiniz. Eski bir banyo kurnası, farklı kalınlıklarda birkaç parça bambu ve bir akvaryum pompası ile Japon esintili bir çeşme yaratabilirsiniz. En küçük alanlarda bile biraz geniş bir saksı veya eski bir metal leğen ile minyatür nilüfer göletinizi oluşturmanız çok kolay. Tasarım tercihlerinize ve alan kısıtlamalarınıza bağlı olarak, bu su öğelerini duyusal patikaların bir parçası yapabilir veya bağımsız odak noktaları olarak kurgulayabilirsiniz.

Bu beş popüler teras ve veranda trendi, özel ihtiyaçlarınızı ve tercihlerinizi karşılayan davetkar ve işlevsel bir dış mekan yaratmanızı kolaylaştıracak. Organik bir yaklaşım benimseyerek, sağlıklı yaşamı ön planda tutan, yerli kır çiçekleri ve yenilebilir bitkiler etrafına kurguladığınız dış mekanınızı yıllarca keyfini çıkaracağınız kişisel bir vahaya dönüştürebilirsiniz.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler