icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

İtalya'dan İlham Alan Yüzeyler

İtalya, dekorasyon ve tasarım dünyasının en verimli ve üretken topraklarından biri. Çizme, sadece stil, ürün, marka ve yetenek fabrikası değil, doğal zenginlikleriyle de dekorasyona ilham oluyor.

  • 5 Temmuz,2022
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 727 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Yüzyıllar boyunca, Roma İmparatorluğu gibi pek çok uygarlığa yurt olan İtalya'yı, ikinci dünya savaşına kadar bir tarım toplumu olarak bilmekteyiz. Bugün Avrupa'nın ve dünyanın en büyük ekonomik toplulukları arasında ilk 10'a giren İtalya'nın "tasarım ve üretim" odaklı güçlü ekonomik yapısı ise savaş sonrasındaki sanayi devrimleri ile, aile şirketlerinin geleceğe aktardığı deneyimlerle, küçük ve orta ölçekli firmaların farklı sektörlere yoğunlaşmasıyla ortaya çıkıyor.

roma italyada eski kasaba yoluna park etmis kirmizi vespa motor

Otomotivden modaya, mobilyadan beyaz eşyaya uzanan geniş üretim ağı sahibi olan İtalya, günümüzde sadece bir Avrupa ülkesi olarak değil, bilgi birikimi, teknolojik yatırım öncülüğü, yenilikçilik ve zanaat kalitesi gibi farklı disiplinlerin bir araya geldiği, prestijli bir küresel marka olarak biliniyor.

antika sandalye ve ahsap islemeli duvarlar

İtalya'yı bu kadar özel kılan noktalardan biri ise, coğrafi nitelikleri. Turizm gelirlerinin de ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu düşünürsek, İtalya'nın sanayileşme ve lokali koruma konusunda nasıl bir denge örneği olduğunu da kabul edebiliriz. Kısacası, Monte Napoleone'deki mağazalardan pahalı alışverişler yapmakla, San Gimignano köyünde basit bir espresso içerek yaşamdan kopmanın verdiği hazzın hedef kitleleri farklı olsa bile, tüm dünya insanlarının hayallerini yine aynı İtalya süslüyor.

takim elbise diken terzi gorseli

Kabul etmek gerekir ki, İtalyanların ince bir zevkleri var. Yemeklerden, giysilere, arabalardan mücevherlere kadar uzanan her üründe, İtalyanlar bir şekilde dünyayı etkilemeyi ve farklarını ortaya koymayı başarıyorlar. Tasarımın önemini yüzyıllar önce farketmiş, onu Rönesanstan bu yana, ortak yaşamın ve kültürün odak noktasına koymuş İtalya'nın kalitedeki üstünlüğü ise, aile firmalarının deneyimlerini bir sonraki kuşağa aktararak marka değerini ilerletmesi.

toskana italya siena bolgesi palazza pubblico sarayinin ikonik avlusu

İtalyan ev dekorasyonunu yöneten 3 karakteristik özellik:

1. Geçmiş ve geleceği birleştirebilmek: İtalyan stili ev yaşamının en önemli kuralı, eski mimariyi, zengin tarihi kabuğu korumaktır. Binaları eski ve bakımlıdır ama içeride modern ve fonksiyon odaklı bir dekorasyon görürsünüz. Bu kural, İtalyan tasarım anlayışının da omurgasını oluşturur. Üretim kalitesinde geleneksel disiplinleri korumak ama inovatif dokunuşlarla ürünü geleceğin parçası kılabilmek.

italya siena bolgesi palazzo piccolomini tonozlu duvarlar ve avlu

2. Rahat alanlar yaratmak: İtalya her ne kadar mobilya konusunda bir duayen kabul edilse bile, İtalyanlar evde eşya kalabalığı sevmez. Özellikle tarım döneminden kalma alışkanlıkla çoğunlukla geniş aile olarak yaşamaya eğilimli olan İtalyanlarda evdeki insan trafiği mobilyadan daha önemlidir. Hatta eve yeni gelen birine mekan ayarlanabilmeli, ona konfor sunulabilmelidir. Bu nedenle İtalyan ev yaşamında daima konforlu, rahat oturumlu koltuklar, geniş masalar, kitaplıklar daha fazla öne çıkar.

tonozlu boydan pencereli otel odasi ve manzara

3. Yaşayan mutfaklar: İtalyan kültüründe gastronomi nasıl önemli bir başlık ise, yemeği hep birlikte hazırlayıp, yine mutfakta hep birlikte yemek de o kadar önemlidir. Evin kalbi, en önemli buluşma ve sosyalleşme alanı olarak kabul edilen mutfak, belki de bu yüzden İtalyan tasarımının en çok kafa yorduğu ve öncü olduğu alan olmuştur.

italya signoria meydani floransada gun dogumu

Doğal özellikleriyle tasarıma ilham veren İtalya

İtalya, hem tarihi yapılarıyla, hem coğrafik zenginlikleriyle tam bir ilham serüveni gibi. Freskolarla süslenmiş geniş tavanların, antikalar ve çağdaş tasarımları aynı anda kucaklayan mermer zeminlerin ve aile tablolarının yer aldığı palazzo'larından, uçsuz bucaksız şarap bağlarının ardına inşa edilmiş, yığma taşın serinleten kabuğunda kocaman bir mutfak saklayan, sırt sırta vermiş çiftlik evlerine kadar her binası ayrı bir ilham kaynağı.

italya milano italyan tasarim muzesi ismi triennale milano

Günümüzde, İtalyan stiline referans veren bir yaşam mekanı oluşturmak isteyenlere yönelik pek çok ürün var. En çabuk akla gelenleri elbette ki mobilyalar. Ancak doğru bir mekan duygusu için önce kabuğu iyi kurgulamak gerek. Burada da yine karşımıza zemin ve duvar dokuları ile İtalyan tılsımını birleştirmek gelmeli.

somineli eski ciftlik evi ic mekani, mutfak dolabi, eski paltolar ve mobilyalar

Örneğin, Çanakkale Seramik'in en yeni koleksiyonlarından biri olan Roma, adından da anlaşılabileceği gibi, ilhamını Roma'nın unutulmaz kaldırımlarından alan bir model. Özellikle dış mekanlar için önerilen Roma serisi ile, İtalyan cafe'lerinin o şık, rahat ve cool atmosferlerini yakalamak mümkün.

Öte yandan İtalya'nın meşhur Carrara dağlarındaki taş ocaklarından çıkan ve nadide bir tür olan Calacatta mermerini tüm güzelliğiyle duvar karolarına yansıtan Sandra ve Calacatta serileri de yine Çanakkale Seramik'in banyolara ve iç mekanlara birer armağanı.

canakkale seramik roma serisi italya roma kaldirimlarindan esinlenen dis mekan yer karosu

Kalebodur ailesine ait Val di Susa, yine ilham kaynağı olarak İtalya'yı referans alan bir ürün serisi. Piyomente bölgesindeki ünlü Susa vadisinin kaya yüzeylerini ansıtan dokusunu porselen karoya yansıtan Val di Susa koleksiyonu, beyaz, bej ve koyu gri gibi nötr tonlarda üretilmekte ve sadece ev değil, otel, ofis, kafe ve restoran gibi sosyal alanlarda da sıklıkla tercih edilmekte.

kalebodur val di susa serisi italya esintili porselen karo
PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler